Kuřecí prsa s broskví a mozzarellou: Retro specialita, jak ji neznáte!
Byly doby, kdy tohle jídlo nechybělo snad na žádném jídelním lístku českých restaurací. Steak z kuřecího s půlkou broskve z kompotu, to vše zapečené pod plátkem sýra a jako příloha hranolky. Kuře s broskví jedni nesnáší a druzí milují. Pokud máte rádi kombinaci masa s ovocem nebo jí alespoň chcete dát šanci, věřte, že podle tohoto receptu nebudete vařit jen jednou!
Zkuste recept podle Koko na prsa plněná mozzarellou, půlkou broskve, ovoněná kořením a bazalkou, mile vás překvapí! Hotovo budete mít do půl hodinky. Servírovat je můžete k obědu či večeři, třeba s opečenými americkými brambory.
Čas na přípravu: 30 minut
Počet porcí: 2
Kuřecí kapsa:
- 2 větší prsa
- 100 g mozzarelly
- 12 lístků čerstvé bazalky
- 2 lžičky koření pěti vůní (nebo použijte směs typu RUB)
- 4 půlky nakládaných broskví
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- sůl
- růžový pepř k servírování
Podívejte se, jak naporcovat kuře. Když koupíte celé, ušetříte, a můžete z něj navařit na několik dnů.
Broskvová omáčka:
- 3–4 lžíce balzamika
- 80 ml sirupu z broskví
- 100 ml nesoleného kuřecího vývaru
- 30 g studeného másla
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
Postup na kuřecí prsa:
1. Z kuřecích prsou odřízněte „plandavé“ části masa (nevyhazujte, použijeme je), nařízněte zhruba v dolní třetině a vytvořte kapsu.
2. Nakrájejte si mozzarellu, odstřihněte lístky bazalky, vložte dovnitř a přidejte i masové odkrojky. Prsa osolte, opepřete, okořeňte dle chuti (třeba kořením pěti vůní). Rozpůlené nakládané broskve horizontálně přeřízněte.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej s trochou másla. Vložte prsa a pozvolna je smažte 2–3 minuty po každé straně. Na chvíli k nim dejte nahřát i broskve. Maso přendejte na zapékací mísu vyloženou pečicím papírem. Obložte broskvemi a zahrňte dostatkem mozzarelly.
Inspirujte se dalšími skvělými recepty s kuřecím masem
4. Pečte na 160 °C asi 12–16 minut. Mezitím připravte omáčku k masu. Do pánve dejte trochu balzamika a nechte ho zredukovat. Přidejte sirup z broskví a nesolený kuřecí vývar. Dále redukujte na třetinu původního objemu.
5. Vypněte plotýnku a vmíchejte kostičky studeného másla. Dosolte, případně přidejte citron v případě, že je omáčka příliš sladká. Omáčku udržujte teplou. Po dopečení masa nechte ještě 2–3 minuty odpočinout. Mezitím nakrájejte broskve na kostičky a nasekejte bazalku.