Játrová paštika: Vítěz MasterChef Roman Staša prozradil dvacetiminutový recept!

10. března 2021 • 11:15

Čerstvému chlebu s paštikou málokdo odolá. A u domácí to platí dvojnásob! Tenhle recept si odhlasovali fanoušci vítěze MasterChef na jeho Instagramu a kuchař s ním sklízí velké ovace. Připravte si pár základních surovin, tyčový mixér a 20 minut vašeho času, protože tuhle dobrotu musíte zkusit! K paštice Roman Staša doporučuje pořádně vychlazené pivo.

Éra rychlých a chutných receptů na doma pokračuje. Úspora času a báječná chuť těchto rychlovek dokáží v domácí „karanténě“ zvednout náladu. Pokud jste milovníci masa a obzvláště pak kuřecích jatýrek, recept na domácí játrovou paštiku si nesmíte nechat ujít.

Paštika z kuřecích jater

Na 4 porce:

  • 300 g kuřecích jater
  • 100 g másla
  • 1 šalotka
  • 150 ml bílého vína
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek tymiánu a 3 snítky rozmarýnu (mohou být i sušené)
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvý chléb k podávání
  • hrst hladkolisté petržele k podávání

Postup:

Jak na domácí paštiku krok za krokem vám ukáže Koko ve videu v galerii článku.

1. Šalotku nakrájíme najemno a necháme zpěnit na másle. Přidáme drcený česnek a zarestujeme. 

2. Poté přidáme očištěná kuřecí játra a znovu vše důkladně zarestujeme, aby se játra zatáhla. Přidáme víno, které necháme zcela zredukovat.

3. Pak přidáme najemno nakrájené bylinky (kromě petrželky), zalijeme smetanou a lehce zastrouháme muškátovým oříškem nebo přidáme špetku mletého.

4. Promícháme, svaříme na polovinu a dochutíme pepřem a solí.

5. Směs rozmixujeme nahrubo a podáváme na čerstvém chlebu posypanou čerstvou petrželkou.

Chystáte se na paštiku? Zkuste si k ní upéct i domácí bagety!

Extra tipy od fanoušků:

Protože játrovou paštiku už mnoho Romanových fanoušků připravuje podle svého rodinného receptu, posbírali jsme pro vás několik zajímavých tipů. Někdo do základu přidává ještě na kostičky nakrájenou slaninu, jiný rozmačkanou zralou hrušku a další si zase nedokáže paštiku představit bez brusinek. My doporučujeme ještě nakládaný zelený pepř nebo na kolečka pokrájené černé olivy. Ať už si recept vylepšíte dle svých chutí jakkoliv, jistě bude skvělý. Dobrou chuť!

Autor: MM