Arašídové máslo – nejlepší je domácí a hodí se nejen do dezertů

Arašídové máslo – pro někoho neodolatelná lahůdka, pro jiného nezdravá kalorická bomba. Propadnout této hutné americké pomazánce není těžké, víte ale, jak je to s arašídovým máslem a jeho dopadem na naše zdraví doopravdy, jak připravit to nejlepší domácí a jak si ho opravdu vychutnat? 

Je pravda, že pokud se snažíte shodit vánoční kila, asi si budete muset burákové máslo odpustit. Kalorické ale neznamená vždy nezdravé, arašídové máslo má možná vysokou energetickou hodnotu, obsahuje ale velké množství proteinu, vlákniny a vitamínů. Více o vlivu arašídů i jiných ořechů na vaše zdraví zjistíte zde

Samozřejmě také záleží na tom, jaké arašídové máslo si vyberete. Některá z těch, která jsou běžně k dostání v obchodech, jsou zbytečně doslazována, ačkoliv tato tradiční americká pochoutka nijak zvlášť sladká být nemá. Proto je nejlepší udělat si domácí a mít nad složením kontrolu. 

Smooth, nebo crunchy? Sladší, nebo slanější? Každý má rád něco jinéhoSmooth, nebo crunchy? Sladší, nebo slanější? Každý má rád něco jiného • Autor: istock

K přípravě domácího burákového másla vám stačí mixér a čtvrt hodiny. Dosolit i dosladit můžete, ale všeho s mírou. Vyzkoušejte tento recept z arašídů pražených na pánvi, které se postarají o výraznější chuť pomazánky. Můžete přidat i olej, nejčastěji se používá vlastní arašídový, ale jde to i bez něj. Jestli se rozhodnete pro variantu "crunchy" (s většími křupavými kousky) nebo "smooth" (najemno), je už jenom na vás.

Arašídové máslo si samozřejmě můžete namazat na toast, dochutit s ním kaši nebo připravit dezerty, které si neodpustíte ani na dietě. Zkuste neodolatelné arašídové sušenky nebo jejich zdravější variantu, nepečené ovesné placičky s datlemi a rozinkami. Arašídovo-karamelové muffiny sice možná nejzdravější nejsou, ale chutnají tak, že na to rádi zapomenete.

Ovesná kaše s arašídovým máslem, chia semínky a banánem – dokonalá snídaněOvesná kaše s arašídovým máslem, chia semínky a banánem – dokonalá snídaně • Autor: istock

Díky své typické, ale ne příliš sladké chuti tvoří arašídové máslo s čokoládou dokonalý pár. Na čokoládovo-arašídovou omáčku na zmrzlinu snad nejde ani pomyslet, aniž by se nezačaly sbíhat sliny. 

Burákové máslo se hodí nejen do dezertů. Kuřecí prsa s chilli-arašídovou omáčkou jsou pálivá exotika, která vás zahřeje. Zajímavou kombinací světových kuchyní i sladkých a slaných chutí je kuřecí satay s arašídovou omáčkou. Chuť arašídů skvěle doplní kuřecí prsa marinovaná v javorovém sirupu a česneku – kreativní recept, který vám zachutná. Více tipů na zimní recepty na zahřátí nejen z arašídů najdete zde.

Košíčky z burákového máslaKošíčky z burákového másla • Autor: istock