Arašídové máslo – americká pochoutka, do které se zamilujete

22. ledna 2015 • 00:00

Arašídové máslo – propadnout této lahodné americké pomazánce není těžké, víte ale, proč arašídové máslo zařadit do jídelníčku a jak si ho opravdu vychutnat? Vybrali jsme ty nejlepší recepty, ve kterých hraje arašídové máslo prim.

Historie arašídového másla sahá až do dob starověkých Inků a Aztéků, kteří mleli pražené arašídy na pastu. Postupem času se burákové máslo nejen díky své chuti, ale také výživové hodnotě, stalo jednou z nejoblíbenějších surovin amerických domácností. Odtud se pak tento sladko-slaný krém v jemné nebo crunchy verzi s kousky arašídů rozšířil do celého světa a stal se fenoménem.

Je pravdou, že arašídové máslo je pochoutkou, která není bez kalorií. Nicméně kalorické neznamená vždy nezdravé. Arašídové máslo má možná vysokou energetickou hodnotu, obsahuje ale velké množství bílkovin, vlákniny, vitaminů, ale především zdravých rostlinných tuků

Arašídové máslo si samozřejmě můžete namazat klasicky "po americku" s džemem na toast, dochutit s ním snídaňovou ovesnou kaši nebo domácí granolu z ovesných vloček. Připravit ale můžete také řadu skvělých dezertů. Zkuste neodolatelné arašídové sušenky nebo jejich zdravější variantu, nepečené ovesné placičky s datlemi a rozinkami. Arašídovo-karamelové muffiny jsou ideálním pohoštěním na oslavu narozenin nebo vánoční večírek. Díky své typické, ale ne příliš sladké chuti tvoří arašídové máslo s čokoládou dokonalý pár. Vyzkoušejte proto čokoládovo-arašídovou omáčku na zmrzlinu a podávejte jí se smetanovou vanilkovou zmrzlinou.

Nejste příliš na sladké? Burákové máslo se ovšem hodí nejen do dezertů. Je nekorunovaným králem asijské kuchyně. Kuřecí prsa s chilli-arašídovou omáčkou jsou dokonale hřejivým receptem, který během chladných podzimních večerů oceníte. Mezi klasické asijské recepty patří také kuřecí satay s arašídovou omáčkou. Chuť arašídů skvěle doplní kuřecí prsa marinovaná v javorovém sirupu a česneku.

Arašídové máslo v jemné i "crunchy" verzi, ale také javorový sirup i vše, co potřebujete na přípravu pořádného hot dogu a další oblíbené pochoutky americké kuchyně, najdete během následujícího týdne v řetězcích Lidl.

Leták Lidl Leták Lidl • Autor: archiv Lidl

Autor: Redakce