Jak udělat jíšku: Česká klasika s Aničkou
Připravit domácí jíšku tak, aby byla skutečně dobrá, není žádná věda. Potřebujete k tomu pouze dvě suroviny ve správné poměry a trochu trpělivosti. Mrkněte na video recept v úvodu článku, kde najdete přípravu tého nejlepší jíšky krok za krokem.
I když se může zdát, že využití instantní jíšky je rychlejší způsob, jak zahustit jídlo bez dalšího špinavého nádobí, na poctivou domácí jíšku žádný z těchto zlepšováků nemá. Zahušťování jíškou není žádné šizení, používá se běžně napříč světových kuchyní a je to nejstarší a nejznámější způsob zahušťování pokrmů, jako jsou polévky nebo omáčky.
A jak jíška funguje? Škrob obsažený v mouce nabobtná a pokrm zahustí. Tuk je v jíšce nejen nositelem chuti, ale díky němu předejdete hrudkám. Odděluje totiž od sebe jednotlivá zrnka mouky a finální jídlo bude dokonale jemné.
Postup přípravy jíšky
1. Jíšku připravujte z hladké mouky a tuku (másla) v poměru 1: 1.
2. Rozehřejte si v pánvi tuk a přidejte mouku. Tmavou jíšku je potřeba stále míchat, aby se nepřipálila. Příprava světlé jíšky nezabere tolik času, ale i tady je potřeba trochu trpělivosti, aby se škrob z mouky dostatečně uvolnil.
3. Vždy dodržujte pravidlo - do horké jíšky přilévejte studenou tekutinu (vodu, vývar apod.) a naopak, je-li jíška studená, řeďte ji horkou tekutinou. Jinak se utvoří hrudky.
4. Omáčku nebo polévku, kterou jíškou zahustíte, je potřeba ještě alespoň 5 nebo 10 minut provařit. Zbylou jíšku nemusíte vyhazovat, uschovejte ji v lednici na další použití.
Bez jíšky se při zahušťování omáčky prostě neobejdete. Recepty na klasické omáčky a guláše najdete ZDE >>>