Zavařte si švestky: 3 speciality, na kterých si v zimě s chutí smlsnete

6. září 2022 • 00:00

Období, kdy dozrávají švestky, netrvá moc dlouho. Uchovejte si báječnou chuť i vůni tohoto ovoce na dlouhé měsíce. Během zimy si pak švestky můžete užít v podobě netradičního kečupu, voňavého kompotu s kapkou alkoholu nebo pikantního čatní.

Švestkový kečup

Nikde není psáno, že kečup musí být jen z rajčat. Zkuste si ho udělat ze švestek. Tahle voňavá omáčka se výborně hodí k tvrdým a plísňovým sýrům a také ke grilovaným nebo pečeným masům.

Domácí švestkový kečup

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých vypeckovaných švestek
  • 0,5 dl jablečného octa
  • 30 g hnědého cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky perníkového koření
  • špetku kajenského pepře

Postup:

1. Švestky nakrájejte na kousky a zalijte 1 dl vody smíchané s jablečným octem. Přidejte cukr, koření a rozmačkaný česnek, vše promíchejte, přiveďte k varu a duste asi 20 minut, až se švestky rozvaří.

2. Horkou směs rozmixujte a propasírujte přes sítko. Znovu ji přiveďte k varu a ještě horkou ji naplňte do čistých skleniček (stačí dvě po 150 g) se šroubovacím uzávěrem. Dobře je uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Kečup skladujte na temném a chladném místě.

Domácí švestkový kečup Domácí švestkový kečup • Autor: iStock

NÁŠ TIP:

Ke grilovaným a pečeným masům je výborná také čínská švestková omáčka. Na její přípravu potřebujete 3 lžíce švestkových povidel (nebo stejné množství vypeckovaných sušených švestek), půlku nasekané menší cibule, 2,5 dl kuřecího vývaru, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžičku hnědého cukru a 1/2 lžičky kajenského pepře. Všechny suroviny svařte a rozmixujte na hladkou, opravdu hodně hustou omáčku. Je-li příliš řídká, ještě ji krátce povařte, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijte do misek nebo šálků a podávejte k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít. A nezapomeňte ani na plátky pečiva, kterými si zbytek skvělé omáčky budete moci vytřít.

Tak trochu jiný kompot

Je voňavý, sladký a také velmi rychle stoupá do hlavy. Tenhle kompot je totiž kromě švestek i z červeného vína a voňavého koření.

Švestkový kompot s červeným vínem

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg švestek
  • celé loupané mandle (stejný počet, jako je švestek)
  • 1 l červeného vína
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • 1 svitek skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 hřebíčky

Postup:

1. Omyté švestky nařízněte a vyjměte z nich pecku tak, aby obě půlky zůstaly spojené. Pak místo pecky vložte do každé švestky oloupanou mandli.

2. V hrnci svařte červené víno s vodou, cukrem, skořicí, rozříznutým vanilkovým luskem a hřebíčky.

3. Švestky naplňte do čistých sklenic, zalijte připraveným nálevem, sklenice uzavřete víčky a sterilujte v páře 10–15 minut. 

NÁŠ TIP:

Máte-li místo vína raději pěnivý mok, zkuste švestkový kompot s černým pivem, ovoněný pomerančem. Ten si ale neschovávejte na zimu, nejlepší je totiž čerstvě uvařený a ještě teplý.

Švestkové čatní

Oblíbená indická studená omáčka z ovoce nebo zeleniny zvaná chutney už u nás zdomácněla natolik, že má i svůj počeštěný název čatní. Její výrazná sladkokyselá kořeněná chuť se perfektně hodí k pečenému a grilovanému masu, také k sýrům, paštikám, do sendvičů a dokáže dodat šmrnc mnoha pokrmům, které jinak nemají příliš výraznou chuť, včetně sladkých, jako je například panna cotta. V Indii se čatní často podává s chlebem naan nebo plackami čapátí.

Druhů čatní existuje nespočet. Skvělé je jablečné čatní, také dýňové, fíkové nebo meruňkové. Do čatní se dají zužitkovat i nedozrálá rajčata. Ideální surovinou na čatní jsou také blumy nebo švestky.

Švestkové čatní si můžete dát ke krekrům se sýrem Švestkové čatní si můžete dát ke krekrům se sýrem • Autor: iStock

Vyzkoušejte švestkové čatní, jak ho dělá populární šéfkuchař Jamie Oliver:  

Švestkové čatní podle Jamieho Olivera

Co budete potřebovat:

  • rostlinný olej
  • 4 cibule šalotky
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 3 bobkové listy
  • 1 svitek skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 400 g hnědého cukru
  • 1 pomeranč
  • jablečný ocet
  • trochu soli

Postup:

1. Ve velké pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte najemno nakrájené šalotky a za občasného míchání opékejte, dokud nezačnou zlátnout. Mezitím vypeckujte švestky a nasekejte je nadrobno.

2. Do pánve přidejte bobkové listy a koření, orestujte asi minutu, aby se koření rozvonělo, pak vmíchejte švestky, přidejte cukr a jemně nastrouhanou kůru z pomeranče.

3. Šťávu z pomeranče vymačkejte do odměrky a dolijte ji jablečným octem na 450 ml. Směs nalijte do kastrolu, přiveďte k varu, snižte teplotu a pomalu vařte za občasného míchání, dokud se většina tekutiny neodpaří a čatní nezhoustne.

4. Hotové čatní dochuťte trochou soli, naplňte do horkých sterilizovaných skleniček, ihned je uzavřete a nechte vychladnout. Před konzumací nechte čatní několik týdnů rozležet.

Autor: AK