Zavařte si švestky: 3 speciality, na kterých si v zimě s chutí smlsnete
Období, kdy dozrávají švestky, netrvá moc dlouho. Uchovejte si báječnou chuť i vůni tohoto ovoce na dlouhé měsíce. Během zimy si pak švestky můžete užít v podobě netradičního kečupu, voňavého kompotu s kapkou alkoholu nebo pikantního čatní.
Švestkový kečup
Nikde není psáno, že kečup musí být jen z rajčat. Zkuste si ho udělat ze švestek. Tahle voňavá omáčka se výborně hodí k tvrdým a plísňovým sýrům a také ke grilovaným nebo pečeným masům.
Domácí švestkový kečup
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvých vypeckovaných švestek
- 0,5 dl jablečného octa
- 30 g hnědého cukru
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky perníkového koření
- špetku kajenského pepře
Postup:
1. Švestky nakrájejte na kousky a zalijte 1 dl vody smíchané s jablečným octem. Přidejte cukr, koření a rozmačkaný česnek, vše promíchejte, přiveďte k varu a duste asi 20 minut, až se švestky rozvaří.
2. Horkou směs rozmixujte a propasírujte přes sítko. Znovu ji přiveďte k varu a ještě horkou ji naplňte do čistých skleniček (stačí dvě po 150 g) se šroubovacím uzávěrem. Dobře je uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Kečup skladujte na temném a chladném místě.
NÁŠ TIP:
Ke grilovaným a pečeným masům je výborná také čínská švestková omáčka. Na její přípravu potřebujete 3 lžíce švestkových povidel (nebo stejné množství vypeckovaných sušených švestek), půlku nasekané menší cibule, 2,5 dl kuřecího vývaru, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžičku hnědého cukru a 1/2 lžičky kajenského pepře. Všechny suroviny svařte a rozmixujte na hladkou, opravdu hodně hustou omáčku. Je-li příliš řídká, ještě ji krátce povařte, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijte do misek nebo šálků a podávejte k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít. A nezapomeňte ani na plátky pečiva, kterými si zbytek skvělé omáčky budete moci vytřít.
Tak trochu jiný kompot
Je voňavý, sladký a také velmi rychle stoupá do hlavy. Tenhle kompot je totiž kromě švestek i z červeného vína a voňavého koření.
Švestkový kompot s červeným vínem
Co budete potřebovat:
- 1,5 kg švestek
- celé loupané mandle (stejný počet, jako je švestek)
- 1 l červeného vína
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 1 svitek skořice
- 1 vanilkový lusk
- 4 hřebíčky
Postup:
1. Omyté švestky nařízněte a vyjměte z nich pecku tak, aby obě půlky zůstaly spojené. Pak místo pecky vložte do každé švestky oloupanou mandli.
2. V hrnci svařte červené víno s vodou, cukrem, skořicí, rozříznutým vanilkovým luskem a hřebíčky.
3. Švestky naplňte do čistých sklenic, zalijte připraveným nálevem, sklenice uzavřete víčky a sterilujte v páře 10–15 minut.
NÁŠ TIP:
Máte-li místo vína raději pěnivý mok, zkuste švestkový kompot s černým pivem, ovoněný pomerančem. Ten si ale neschovávejte na zimu, nejlepší je totiž čerstvě uvařený a ještě teplý.
Švestkové čatní
Oblíbená indická studená omáčka z ovoce nebo zeleniny zvaná chutney už u nás zdomácněla natolik, že má i svůj počeštěný název čatní. Její výrazná sladkokyselá kořeněná chuť se perfektně hodí k pečenému a grilovanému masu, také k sýrům, paštikám, do sendvičů a dokáže dodat šmrnc mnoha pokrmům, které jinak nemají příliš výraznou chuť, včetně sladkých, jako je například panna cotta. V Indii se čatní často podává s chlebem naan nebo plackami čapátí.
Druhů čatní existuje nespočet. Skvělé je jablečné čatní, také dýňové, fíkové nebo meruňkové. Do čatní se dají zužitkovat i nedozrálá rajčata. Ideální surovinou na čatní jsou také blumy nebo švestky.
Švestkové čatní si můžete dát ke krekrům se sýrem
Vyzkoušejte švestkové čatní, jak ho dělá populární šéfkuchař Jamie Oliver:
Švestkové čatní podle Jamieho Olivera
Co budete potřebovat:
- rostlinný olej
- 4 cibule šalotky
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 3 bobkové listy
- 1 svitek skořice
- 5 hřebíčků
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 400 g hnědého cukru
- 1 pomeranč
- jablečný ocet
- trochu soli
Postup:
1. Ve velké pánvi zahřejte lžíci oleje, přidejte najemno nakrájené šalotky a za občasného míchání opékejte, dokud nezačnou zlátnout. Mezitím vypeckujte švestky a nasekejte je nadrobno.
2. Do pánve přidejte bobkové listy a koření, orestujte asi minutu, aby se koření rozvonělo, pak vmíchejte švestky, přidejte cukr a jemně nastrouhanou kůru z pomeranče.
3. Šťávu z pomeranče vymačkejte do odměrky a dolijte ji jablečným octem na 450 ml. Směs nalijte do kastrolu, přiveďte k varu, snižte teplotu a pomalu vařte za občasného míchání, dokud se většina tekutiny neodpaří a čatní nezhoustne.
4. Hotové čatní dochuťte trochou soli, naplňte do horkých sterilizovaných skleniček, ihned je uzavřete a nechte vychladnout. Před konzumací nechte čatní několik týdnů rozležet.