Bramborový guláš, sedlácký salát nebo placky: 7 receptů na celý týden!

Video se připravuje ...
19. dubna 2021 • 00:00

Přinášíme inspiraci na oblíbená jídla, ze kterých si vybere každý mlsný jazýček. Nechybí klasika, jako je buřtguláš nebo kuře na paprice, rychlé recepty typu sedlácký salát nebo šátečky se špenátem ani výtečné kuřecí špízy, bramborové placičky a jablečné knedlíky. Tak kterému z těchto pokrmů neodoláte a připravíte si ho ještě dnes?

Buřtguláš

Historie tradičního guláše sahá až do 9. století maďarských dějin. Postupem času se stal populárním pokrmem v Rakousku-Uhersku. Na našem území se dodnes těší velké oblibě, ať už tradiční guláš nebo chutný a rychlý buřtguláš. Přinášíme recept na takový, jaký jste ještě nejedli!

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 7 středně velkých brambor
  • sádlo nebo olej
  • 1 l vroucí vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • masox
  • mletý pepř
  • 2 lžičky sladké papriky
  • půl lžičky pálivé papriky
  • 5 špekáčků
  • 2 lžičky majoránky

Postup:

1. Na sádle osmažte cibulku do zlatova, přidejte na kostičky nakrájené špekáčky, dvě lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, trochu pepře a dvě lžičky majoránky.    

2. Poté nalijte litr vroucí vody a vhoďte bujón, míchejte, dokud se bujón nerozpustí, poté vhoďte na kostičky nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou brambory měkké. 

3. Zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a dochuťte dle libosti.

Připravte si také klasický vepřový guláš podle našeho nejoblíbenějšího receptu!

Všechny další recepty s množstvím surovin i postupem zobrazíte kliknutím na odkaz v popisu:

Šátečky se špenátem a uzeným

Geniálně jednoduché, rychle připravené, a přesto vynikající jsou špenátové šátečky s uzeným masem, naplněné směsí ricotty, vajíčka a nastrouhané goudy. Hodí se jak na svačinu, tak k večeři nebo třeba jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Kuře na paprice

Kuře na paprice v podání dušených kuřecích stehen s tradiční paprikovou smetanovou omáčkou servírujte nejlépe s vařenými kolínky, do kterých lahodná omáčka nateče, a vy si tak dosytosti užijete její báječnou chuť.

Bramborové placky s brokolicí

Jednoduché, ale velmi chutné, jsou smažené bramborové placky z uvařených, nahrubo nastrouhaných brambor, vajíček, orestovaného pórku a brokolice, které můžete s klidem servírovat k večeři, třeba se zeleninovým salátem.

Bramborový salát po sedlácku

Bramborový salát není jen ten klasický vánoční. Zkuste sedlácký s fazolkami a slaninou. Skvěle se hodí jako večeře. Svěží kombinace brambor, zelených fazolek, salátové okurky, čerstvého kopru a voňavé, dozlatova osmažené slaniny vám učaruje!

Další inspiraci a recepty na skvělé saláty najdete ZDE >>>.

Kuřecí špízy

Tyto kuřecí špízy s cizrnovým hummusem a zeleninou si zamilují i ti, kteří dbají na zdravé stravování. V receptu najdete spoustu výtečných suroviny plných vitaminů, a ta chuť!

Knedlíky z odpalovaného těsta

Už jste z odpalovaného těsta zkoušeli připravit ovocné plněné knedlíky? Pokud ne, po vyzkoušení tohoto receptu už je nebudete nikdy chtít jinak! Lépe se s ním pracuje a jablka krásně a snadno obalíte tenkou vrstvou těsta. Zlatý hřeb pokrmu dodají opečené ořechy.

Většinu receptů pro vás připravil časopis F.O.O.D. Zakoupit ho můžete v elektronické podobě nebo do schránky bez poštovného ZDE>>>.

Autor: DF