Recept na koprovku: Tohle je klasika československé kuchyně!
Koprovka slaví dnes svůj velký comeback a těší se velké oblibě. Někdo dává přednost novodobým variantám známých šéfkuchařů, jiný si potrpí na starou klasiku školních jídelen. Lahodnou omáčku z čerstvého kopru si nejlépe vychutnáte s vejcem a vařeným bramborem nebo skvělým kynutým knedlíkem! Servírovat můžete i s plátkem hovězího masa. Vybrali jsme pro vás koprovku z našeho webu, kterou mají čtenáři nejraději!
Buď ji milujete, nebo nenávidíte. Kopr vonný je aromatická bylinka a právě ta je u koprovky hlavním důvodem nenávisti – ne každý ji totiž snese. Většina z nás má koprovou omáčku spojenou se vzpomínkami na jídelnu ve škole nebo prázdniny u babičky. Pokud vás koprovka v dětství neoslovila, dejte jí ještě jednu šanci a přesvědčte se sami, jak moc dobrá umí být! Tento recept je velmi rychlý, připravený z mléka, ale můžete místo něj klidně použít vývar s menším množstvím smetany.
Doba přípravy: 15–20 minut
Počet porcí: 4 porce
Suroviny:
- 70 g másla
- 1 lžička soli
- 70 g hladké mouky
- ocet dle chuti, přidáváme po lžičkách
- 20 g čerstvého a drobně nasekaného kopru
- 1 lžíce oleje
- 1 l plnotučného mléka
- 60 g cukru krupice dle chuti
Zkuste také jednoduchou rajskou omáčku. Tenhle recept si zamilujete!
Koprová omáčka – postup:
1. V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. K jíšce za stálého míchání přilijeme mléko, dobře rozmícháme, přivedeme k varu, přidáme sůl, cukr a necháme cca 5 minut provařit, ke konci vaření přidáme kopr a po lžičkách dle chuti ocet (cca 4–5 lžiček).
2. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo bramborem, vařeným či zastřeným vejcem nebo plátkem vařeného hovězího masa.
Tipy od šéfkuchařů
Většina šéfkuchařů si zakládá především na tom, aby byl v koprové omáčce čerstvý kopr a poctivý, pomalu tažený vývar. Cílem je zbořit mýtus nedobrého jídla našeho dětství s koprem z nálevu. V restauracích proto dnes často dostanete parádní koprovku s celými brambůrky vařenými ve slupce a ztraceným vejcem, ozdobenou snítkami kopru. Pokud bude s masem, tak jedině s kvalitním hovězím, připraveným doměkka, aby se jen rozpadalo. Takovou koprovku si často zamilují i zarytí odpůrci. A co vy, kterou verzi máte nejraději, a pokud žádnou, dali byste jí ještě šanci?