Babiččiny koláčky nebo borůvkový frgál: 5 receptů na poctivé české koláče
Jen málokterá návštěva odmítne nadýchané a voňavé koláče. A obzvlášť takové, které chutnají přesně jako od babičky. Upečte si některý z nich!
Babiččiny koláčky
Co budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky + na vál
- 70 g cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce oleje
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1 bílek na potření
- nádivku makovou, tvarohovou nebo povidla
- oloupané mandle nebo drobenku na posypání
Postup:
1. V míse promíchejte mouku s cukrem, droždím a špetkou soli. Přilijte vlažné rozpuštěné máslo, olej a mléko rozšlehané se žloutky. Vypracujte vláčné těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
2. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a přendejte je na plech vyložený papírem na pečení. Středy koleček promáčkněte dnem malé skleničky namočeným v mouce. Okraje potřete bílkem, naplňte nádivkou, ozdobte mandlemi nebo drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.
3. Plech s koláčky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
Náplň do koláčků si můžete připravit podle videa>>>
Borůvkový frgál
Co budete potřebovat:
- 35 g droždí
- 75 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 500 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
Na drobenku:
- 2 lžíce měkkého másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 lžíce krystalového cukru
- 4 lžíce hrubé mouky
Na přelití:
- 100 g másla
- 2 lžičky rumu
Postup:
1. V misce smíchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, částí vlažného mléka a trochou mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2. V míse utřete změklé máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidejte vykynutý kvásek, zbylou mouku, špetku soli, citronovou kůru a zbylé mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, dejte každou zvlášť do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 2 až 3 hodiny kynout na teplém místě.
3. Všechny suroviny na drobenku smíchejte v misce a promněte prsty. Jednu polovinu vykynutého těsta rozválejte na válu zakrytém papírem na pečení na tenký kruhový plát o průměru 30–35 cm a upravte okraje, aby byly trochu vyšší. Plát přeneste opatrně na plech, na těsto rozložte polovinu borůvek a zasypte je polovinou drobenky. Stejným způsobem připravte i druhou polovinu těsta. Oba koláče nechte ještě asi 20 minut kynout, pak je dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova.
4. Po upečení a krátkém vychladnutí frgály pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.
Koláč s jablky a pudinkovou náplní
Co budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 180 g tuku (másla nebo hery)
- 2 žloutky
- 110 g cukru
- necelou polovinu sáčku prášku do pečiva
- 2 jablka
Na pudinkovou náplň:
- 400 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 40 g másla
Postup:
1. Mouku, změklý tuk, žloutky, cukr a prášek do pečiva dejte do mísy a zpracujte na těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte do ledničky.
2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustší pudink. Nechte ho vychladnout a pak do něj zašlehejte změklé máslo (pudink i máslo by měly mít stejnou pokojovou teplotu).
3. Připravené těsto rozválejte na pomoučněném válu na kruhový plát, přeneste ho do vymazané koláčové formy a okraje zvedněte. Na těsto rozetřete pudinkovou náplň a na ni rozložte oloupaná jablka nakrájená na plátky.
4. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut dozlatova.
Makový koláč se švestkami
Co budete potřebovat:
- 700 g rozpůlených švestek (můžou být i mražené nebo kompotované)
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 100 g hery
- 180 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1/4 balíčku prášku do pečiva
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Postup:
1. Mák nasypte do poloviny horkého mléka, povařte za stálého míchání 2 minuty a nechte vychladnout.
2. Změklou heru utřete s polovinou cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
3. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku, hustě ho pokryjte půlkami švestek, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dorůžova.
Meruňkovo-tvarohový koláč
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 90 g krupicového cukru
- 125 g másla nebo hery + na vymazání formy
- 1 vejce
- špetku soli
- 1 sklenici meruňkového kompotu (nebo 300 g čerstvých meruněk)
- moučkový cukr na posypání
Na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g krupicového cukru
- špetku soli
- 200 g smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Postup:
1. Mouku prosejte na vál, smíchejte s cukrem a solí a do středu udělejte důlek. Do něj dejte studený tuk nakrájený na kostky, přidejte vejce a 3 lžíce vody a vše propracujte nejprve nožem a pak rychle rukama, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte na 30 minut do ledničky.
2. Meruňky nechte v sítu okapat. Tvaroh vymíchejte s cukrem, solí, smetanou, vejci a citronovou kůrou.
3. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký kruhový plát. Přeneste ho pomocí válečku do vymazané kulaté formy a okraje zvedněte. Na těsto rozetřete připravenou tvarohovou náplň, na ni rozložte meruňky a jemně je do náplně zatlačte.
4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40–45 minut. Před podáváním ho pocukrujte.