Babiččiny koláčky nebo borůvkový frgál: 5 receptů na poctivé české koláče

27. dubna 2024 • 04:42

Jen málokterá návštěva odmítne nadýchané a voňavé koláče. A obzvlášť takové, které chutnají přesně jako od babičky. Upečte si některý z nich!

Babiččiny koláčky

Koláčky Koláčky • Autor: iStock

Co budete potřebovat: 

  • 500 g polohrubé mouky + na vál
  • 70 g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce oleje
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • 1 bílek na potření
  • nádivku makovou, tvarohovou nebo povidla
  • oloupané mandle nebo drobenku na posypání

Postup:

1. V míse promíchejte mouku s cukrem, droždím a špetkou soli. Přilijte vlažné rozpuštěné máslo, olej a mléko rozšlehané se žloutky. Vypracujte vláčné těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu, vykrájejte z něj kolečka a přendejte je na plech vyložený papírem na pečení. Středy koleček promáčkněte dnem malé skleničky namočeným v mouce. Okraje potřete bílkem, naplňte nádivkou, ozdobte mandlemi nebo drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.

3. Plech s koláčky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. 

Náplň do koláčků si můžete připravit podle videa>>>

Video se připravuje ...

Borůvkový frgál

Co budete potřebovat:

  • 35 g droždí
  • 75 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 500 g borůvek (čerstvých nebo mražených)

Na drobenku:

  • 2 lžíce měkkého másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 4 lžíce hrubé mouky

Na přelití:

  • 100 g másla
  • 2 lžičky rumu

Valašský frgál Valašský frgál • Autor: iStock

Postup:

1. V misce smíchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, částí vlažného mléka a trochou mouky a na teplém místě nechte vzejít kvásek. 

2. V míse utřete změklé máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidejte vykynutý kvásek, zbylou mouku, špetku soli, citronovou kůru a zbylé mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, dejte každou zvlášť do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 2 až 3 hodiny kynout na teplém místě.

3. Všechny suroviny na drobenku smíchejte v misce a promněte prsty. Jednu polovinu vykynutého těsta rozválejte na válu zakrytém papírem na pečení na tenký kruhový plát o průměru 30–35 cm a upravte okraje, aby byly trochu vyšší. Plát přeneste opatrně na plech, na těsto rozložte polovinu borůvek a zasypte je polovinou drobenky. Stejným způsobem připravte i druhou polovinu těsta. Oba koláče nechte ještě asi 20 minut kynout, pak je dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova.

4. Po upečení a krátkém vychladnutí frgály pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.

Koláč s jablky a pudinkovou náplní

Koláč s jablky a pudinkovou náplní Koláč s jablky a pudinkovou náplní • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g tuku (másla nebo hery)
  • 2 žloutky
  • 110 g cukru
  • necelou polovinu sáčku prášku do pečiva
  • 2 jablka

Na pudinkovou náplň:

  • 400 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 40 g másla

Postup:

1. Mouku, změklý tuk, žloutky, cukr a prášek do pečiva dejte do mísy a zpracujte na těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte do ledničky.

2. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustší pudink. Nechte ho vychladnout a pak do něj zašlehejte změklé máslo (pudink i máslo by měly mít stejnou pokojovou teplotu).

3. Připravené těsto rozválejte na pomoučněném válu na kruhový plát, přeneste ho do vymazané koláčové formy a okraje zvedněte. Na těsto rozetřete pudinkovou náplň a na ni rozložte oloupaná jablka nakrájená na plátky. 

4. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30–40 minut dozlatova. 

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami Makový koláč se švestkami • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 700 g rozpůlených švestek (můžou být i mražené nebo kompotované)
  • 100 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 100 g hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

1. Mák nasypte do poloviny horkého mléka, povařte za stálého míchání 2 minuty a nechte vychladnout. 

2. Změklou heru utřete s polovinou cukru a postupně zašlehejte žloutky. Do žloutkové pěny vmíchejte vlažný mák, zbylé mléko a mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.

3. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku, hustě ho pokryjte půlkami švestek, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dorůžova. 

Meruňkovo-tvarohový koláč

Meruňkovo-tvarohový koláč Meruňkovo-tvarohový koláč • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 125 g másla nebo hery + na vymazání formy
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 sklenici meruňkového kompotu  (nebo 300 g čerstvých meruněk)
  • moučkový cukr na posypání

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Postup:

1. Mouku prosejte na vál, smíchejte s cukrem a solí a do středu udělejte důlek. Do něj dejte studený tuk nakrájený na kostky, přidejte vejce a 3 lžíce vody a vše propracujte nejprve nožem a pak rychle rukama, až vznikne hladké těsto. Zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte na 30 minut do ledničky.

2. Meruňky nechte v sítu okapat. Tvaroh vymíchejte s cukrem, solí, smetanou, vejci a citronovou kůrou.

3. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký kruhový plát. Přeneste ho pomocí válečku do vymazané kulaté formy a okraje zvedněte. Na těsto rozetřete připravenou tvarohovou náplň, na ni rozložte meruňky a jemně je do náplně zatlačte.

4. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40–45 minut. Před podáváním ho pocukrujte. 

Zkuste i tento koláč s tvarohem a hruškami>>>

Video se připravuje ...
Autor: Jana Dvořáková