Jarní detox jablečným octem: Vyzkoušejte jednoduchý způsob, jak zhubnout a pročistit tělo

19. dubna 2024 • 03:39

Detox v jarním období je velmi důležitý pro zdraví i celkový pocit. Díky němu se budete cítit plní energie, zmizí únava a posílí se vaše imunita. Dříve lidé používali k tomuto účelu předvelikonoční půst, vám bude stačit jablečný ocet. 

Konzumace jablečného octa může našemu tělu přinést nejrůznější zdravotní benefity. Jeho zastánci tvrdí, že pravidelné užívání pomáhá při hubnutí, zlepšuje trávení i pleť. Pozitivní účinky na snižování hladiny cukru v krvi dokonce potvrdily i některé vědecké studie.

Ocet zařadíte snadno

Do každodenního jídelníčku můžete jablečný ocet zařadit velmi jednoduše, například v zálivce do salátu nebo jako součást marinády. Podívejte se na recepty, do nichž se dá využít jablečný ocet.

Z jablečného octa si můžete vyrobit i antistresový nápoj>>>

Video se připravuje ...

Není ocet jako ocet

Ale pozor na výběr. Ne každý jablečný ocet v sobě zdraví prospěšné látky skrývá. „Jablečný ocet je jistě dobře známým pomocníkem v kuchyni. Pokud chceme sáhnout po tom nejlepším, vybírejme nefiltrovaný jablečný ocet, který obsahuje řadu prospěšných bakterií a enzymů,“ říká nutriční koučka Týna Skalická z instagramového projektu @tojidlo. Ideální je takový, který vznikl z přirozeného kvašení jablek.

Jako znovuzrození

Abyste z konzumace jablečného octa vytěžili maximum, můžete zkusit také octový detox. Každé ráno nalačno vypijte sklenku vody se lžící octa, stejný postup pak opakujte i večer. Pokud vám nápoj bude připadat moc kyselý, můžete přidat trochu medu, případně ho vylepšit špetkou koření, například skořice nebo zázvoru. Lidské tělo se sice díky játrům, ledvinám i střevům detoxikuje samo, ale tato očistná kúra může velmi pozitivně podpořit jejich správnou funkci. „Jablečný ocet obsahuje látky, jako je kyselina octová a mateční kultura, které mohou pomoci s regulací škodlivých bakterií, hladiny cukru v krvi i s trávením. Některé studie naznačují, že může mít pozitivní vliv i na zdraví srdce,“ dodává nutriční koučka Týna Skalická.

Detoxikační nápoj z jablečného octa si můžete vylepšit kořením, citronovou šťávou nebo medem. Detoxikační nápoj z jablečného octa si můžete vylepšit kořením, citronovou šťávou nebo medem. • Autor: iStock

Pozor na žaludek a zuby

Stejně jako v případě všech detoxů nebo diet i k detoxu pomocí jablečného octa byste měli přistupovat zodpovědně. Očista může – zvláště ze začátku – pro tělo představovat zátěž, což může vést k drobným obtížím, jako jsou průjem či nevolnost. Jablečný ocet také neužívejte neředěný, protože by mohl dráždit žaludek. A protože je i po zředění vodou kyselý, může narušovat zubní sklovinu. Proto je dobré si po jeho vypití vypláchnout ústa čistou vodou (nečistěte si zuby kartáčkem, protože tím byste sklovinu ještě víc narušili) nebo ho pít pomocí brčka. 

Pokud trpíte zdravotními problémy, raději se před zahájením jarní očisty poraďte se svým lékařem. Stejně tak, berete-li nějaké léky, například diuretika nebo inzulin. Ale proběhne-li vše, jak má, věřte, že se na konci budete cítit jako nový člověk.

Jablečný ocet je skvělý do salátových zálivek>>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková