Ceremoniální kakao: Proč je to takový hit a v čem je lepší než to obyčejné?

26. února 2025 • 04:52

Možná už jste o něm slyšeli, možná je to pro vás úplná novinka. Ceremoniální kakao, to není jen obyčejný horký nápoj, ale rituální elixír s hlubokými kořeny sahajícími až k mayským a aztéckým civilizacím. Co dělá tuhle superpotravinu tak výjimečnou a jak ceremoniální kakao připravit?

Ceremoniální kakao, jak již bylo zmíněno, znali už Mayové a Aztékové. Na dochovaných uměleckých dílech je často vyobrazeno, jak si dva bohové vyměňují kakao jako výraz dobré vůle a přátelství. Kakao hrálo zásadní roli a po tisíce let bylo v těchto civilizacích považováno za posvátné, lidé jej měli za dar od bohů. Kakaové boby používali dokonce jako platidlo. Nápoj bohů, jak se kakau přezdívalo, ale nebyl dostupný pro každého. Kakao bylo výsadou jen té nejvyšší vrstvy společnosti. Jednalo se o posvátnou surovinu, ze které se připravovaly rituální nápoje a elixíry.

Zajímavá je i historie čokolády:

Video se připravuje ...

Rituální nápoj i superpotravina

I dnes si ceremoniální kakao získává stále větší oblibu napříč společností. Tento nápoj, připravovaný ze 100% čistého kakaa, obsahuje oproti běžnému kakaovému prášku více prospěšných látek. Například theobromin, což je jemný stimulant, který podporuje srdeční činnost, zlepšuje náladu a dodává energii bez prudkého nárůstu a poklesu jako u kofeinu. Kakao totiž prochází minimálním zpracováním, aby si zachovalo všechny své přirozené vlastnosti.

Jaké další benefity má ceremoniální kakao?

Ceremoniální kakao obsahuje velké množství antioxidantů, dokonce více než zelený čaj. Dodává tělu důležité minerály, jako jsou železo, zinek, vápník nebo draslík. Díky vysokému obsahu hořčíku uvolňuje napětí ve svalech. Je také bohaté na zdravé tuky. Má stimulující, energetizující a harmonizující účinky, podporuje koncentraci a působí jako přírodní antidepresivum. Dokonce údajně působí afrodiziakálně.

Příprava ceremoniálního kakaa Příprava ceremoniálního kakaa • Autor: iStock

V čem je jeho tajemství?

Běžný kakaový prášek podléhá dlouhému procesu zpracování kakaových bobů a během pražení při vysokých teplotách přichází o unikátní látky. Ceremoniální kakao je vlastně raw kakao. Vyrábí se z kvalitních druhů kakaovníků Theobroma cacao (Theobroma znamená v řečtině pokrm bohů) a neobsahuje přidaný cukr ani mléko. Má bohatou chuť s čokoládovými tóny, se spoustou chuťových nuancí závislých na místě pěstování i odrůdě.

Kakaové boby se po sběru fermentují a suší, čímž se rozvine jejich charakteristická chuť. Po usušení se boby vůbec nepraží (anebo při velmi nízké teplotě). Nakonec se boby pomelou na kakaovou pastu. Tak vznikne kakao v té nejvyšší kvalitě, které obsahuje kakaový prášek i kakaové máslo.

Kdy si ho vychutnat?

Nejčastěji se ceremoniální kakao využívá při rituálech, meditacích nebo jiných duchovních praxích. Můžete si ho ale vychutnat samostatně během klidného rána nebo třeba při relaxaci. Důležité je věnovat přípravě i konzumaci plnou pozornost – nejen kvůli účinkům, ale i kvůli respektu k této posvátné tradici.

S čím si ceremoniální kakao nerozumí?

Ceremoniální kakao se může míchat s horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Nedoporučuje se kombinovat ho s kávou. Pokud jste tedy milovníky kávy, dodržte mezi popíjením pauzu alespoň tři hodiny. Taktéž byste ho neměli pít ve večerních hodinách. Vyhýbat byste se mu měli i tehdy, pokud užíváte antidepresiva.

Kakaové boby Kakaové boby • Autor: iStock

Jak připravit ceremoniální kakao?

Ingredience:

  • 20–30 g ceremoniálního kakaa
  • 200 ml horké (ne vroucí) vody nebo rostlinného mléka
  • špetka skořice, chilli nebo vanilky podle chuti
  • lžička medu nebo javorového sirupu (nemusí být)

Postup:

Nasekejte kakao na jemné kousky. Zahřejte vodu nebo mléko asi na 70 °C. Přidejte kakao a pomalu míchejte, ideálně metličkou, dokud se nerozpustí. Přidejte koření a sladidlo podle chuti. Vědomě si vychutnejte každý doušek, nejlépe v klidném prostředí.

Rituálně si můžete vychutnat i čaj:

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová