4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně

26. června 2023 • 08:00

Natrhat třešně ze stromu je zábava, jejich vypeckovávání už moc ne. A když máte třešní celý košík, zabere vám to i spoustu času. I když se prodávají speciální odpeckovávače, na rychlé a snadné vypeckování třešní si vystačíte i s věcmi, které máte běžně doma.

Na pečení letní bublaniny můžete použít třešně i s peckami. Hlavně pro děti, které mají potíže s výslovností, je to vyloženě doporučováno. Při plivání pecek do dálky si totiž procvičují jemnou motoriku, která je potřebná ke správnému vyslovování hlásek „C“ a „S“.

Když ale budete chtít udělat domácí třešňovou marmeládu, třešně už vypeckovat budete muset. Stejně tak do mnoha skvělých moučníků, jako je třešňovo-makový závin, linecký koláč, třešňový dort s mákem, clafoutis nebo lahodné třešňové blondies.

Jak to tedy udělat, abyste s vypeckováním strávili co nejméně času a zároveň to u vás v kuchyni nevypadalo jako u řezníka? 

Video se připravuje ...

Když máte jen misku

Jsou chvíle, kdy nemáte k dispozici téměř nic, třeba na úsporně vybavené chatě. Pak si budete muset vystačit jen s vlastníma rukama a miskou. Každou třešeň zmáčkněte prsty, rozevřete palci a vyjměte pecku. Nevýhodou tohoto způsobu je, že z třešní vyteče spousta šťávy a budou dost pomačkané, takže se hodí spíš jen do zavařeniny, omáčky, náplně do koláčků či dortu nebo studené třešňové polévky.

Když máte i nožík

Máte-li malý ostrý nůž, nařízněte každou třešeň po celém obvodu, půlky od sebe oddělte a vyjměte pecku. Tento způsob je vhodný v případě, že jde dužnina třešní dobře od pecky oddělit, jinak z třešní opět vyteče spousta šťávy a budou pomačkané. Takto vypeckované třešně už se dají použít třeba do tiramisu nebo jako zajímavý doplněk letního salátu.

Třešňové tiramisu Třešňové tiramisu • Autor: iStock

Použijte láhev a brčko

Jeden z nejrychlejších způsobů, jak třešně vypeckovat, je pomocí prázdné plastové nebo skleněné láhve. Její hrdlo musí být tak velké, aby jím třešeň nepropadla dovnitř. Dále potřebujete brčko, které by mělo být dostatečně pevné, aby se při zatlačení nezkroutilo. Můžete použít i čínské dřevěné hůlky nebo tři špejle spojené gumičkou (jedna špejle je moc tenká). Třešeň položte na hrdlo láhve, zapíchněte do ní shora brčko (hůlku, špejle) a zatlačte, až pecka vypadne do láhve. Výhodou je, že pecky budete mít pěkně uvnitř láhve a nebudou padat nikde kolem. I v tomto případě ale může dost šťávy z třešní vytéct nebo vystříknout kolem a některé třešně propadnou i dovnitř láhve, a pokud neplánujete, že ji rovnou vyhodíte, dost špatně se vám budou vyndávat.

Nejlepší způsob – sklenice a trychtýř

Jako ideální se jeví poslední způsob, kdy vezmete vyšší sklenici a vložíte do ní plastový trychtýř. Do něj pak dejte třešeň a pomocí pevného brčka (případně dřevěné čínské hůlky nebo tří špejlí spojených gumičkou) protlačte pecku dovnitř sklenice. V tomto případě třešeň jen tak nepropadne a práce je poměrně čistá a rychlá. Takto vypeckované třešně vypadají i hezky, takže s nimi klidně můžete ozdobit čokoládový nebo tvarohový pohár.

Video se připravuje ...

Autor: AK