Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!

14. července 2023 • 00:00

Letní období je plné chutných a osvěžujících plodů, které nám nabízí příroda. Třešně, meruňky a melouny jsou jedny z nejoblíbenějších letních ovocných lahůdek. Ale co dělat s jejich peckami? Zdá se, že jsou často považovány za nepotřebné odpadky, a skončí v koši. Ve skutečnosti však pecky z těchto plodů nabízejí širokou škálu možností, jak je využít.

Když si pochutnáváte na ovoci, pravděpodobně si neuvědomujete, kolik hodnotných látek se skrývá v jejich peckách. Pecky jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které přináší mnoho zdravotních výhod. Navíc se dají využít i v jiných oblastech vašeho života.

Jak snadno vypeckovat třešně?

Video se připravuje ...

Třešňová paráda

Když si užíváte sladkou chuť třešní, může se vám zdát, že pecky jsou jen nepoživatelným zbytkem. Ale nebuďte tak rychlí s jejich vyhozením!

Třešně jsou teď všude! Využijte je do poslední pecky Třešně jsou teď všude! Využijte je do poslední pecky • Autor: iStock.com

Základní pravidla:

  • Sušení pecek: Než začnete třešňové pecky využívat, je důležité je nejprve dobře usušit. Rozložte pecky na pečicím papíru nebo síťce a nechte je v suchém a teplém prostředí vyschnout po dobu několika dní. To pomůže zvýraznit jejich chuťový profil a odstranit přebytečnou vlhkost.
  • Mletí pecek: Sušené třešňové pecky můžete rozemlít na jemný prášek. K tomu lze použít mlýnek na kávu nebo koření. Výsledný prášek z třešňových pecek je aromatický a přidává do jídel zajímavou oříškovou chuť.

Tipy a triky na využití:

Koření pro dezerty: Prášek z třešňových pecek můžete použít jako koření do dezertů. Přidejte ho do těst na koláče, sušenky, palačinky nebo do pudinku. Tímto způsobem získáte jemnou oříškovou chuť, která zvýrazní sladkost.

Aromatický nápoj: Přidejte sušené třešňové pecky do teplého nápoje, jako je čaj nebo káva, a vytvořte si voňavý nápoj.

Bylinné koření: Smíchejte prášek z třešňových pecek s bylinkami a kořením a vytvořte si vlastní kořenicí směs. Tato směs může sloužit jako koření pro různé pokrmy, jako jsou omáčky, marinády, polévky nebo pečená zelenina.

Domácí třešňový likér: Sušené třešňové pecky můžete macerovat ve vodce nebo jiném alkoholu a vytvořit si vlastní domácí třešňový likér. Stačí pecky vložit do lahve s alkoholem a nechat je louhovat po dobu několika týdnů. Výsledkem bude aromatický likér s jemnou oříškovou příchutí, který můžete podávat jako aperitiv nebo použít při přípravě koktejlů.

Třešňové grilování: Pečlivě usušené třešňové pecky můžete použít jako dřevo při grilování. Přidejte je na rozpálené uhlí a vytvořte tak netradičně vonící kouř, který dodá pokrmům příjemnou třešňovou chuť.

Dekorace a aranžování: Sušené třešňové pecky můžete použít jako dekoraci na stole nebo do květinových aranžmá. Jsou přírodní, rustikální a dodají prostředí příjemnou atmosféru. Také z nich lze dělat šperky.

Třešňové pecky mohou být vynikajícím materiálem pro výrobu hřejivých polštářků. Tyto polštářky slouží k udržení tepla a mohou být skvělým pomocníkem při uvolňování napětí a uklidňování svalů.

  • Připravte si dostatečné množství sušených třešňových pecek. Můžete je použít celé nebo je jemně nasekat.
  • Zvolte vhodnou tkaninu pro obal polštářku. Měla by být dostatečně pevná, aby unesla váhu pecek, a zároveň příjemná na dotek. Doporučuje se použít bavlněnou látku, která je hypoalergenní a dobře zachycuje teplo.
  • Vystřihněte dva stejné kusy látky ve tvaru polštářku podle vámi zvolených rozměrů. Nezapomeňte na záložku na šití.
  • Položte kus látky obrácenou stranou nahoru a umístěte sušené třešňové pecky do středu polštářku. Můžete si předem vyzkoušet, jaké množství pecek vám přijde příjemné na dotek a dostatečně hřejivé.
  • Překryjte pecky druhým kusem látky tak, aby pravou stranou směřovala nahoru. Ujistěte se, že pecky jsou rovnoměrně rozmístěné a nepřetékají z látky.
  • Sešijte okraje polštářku po obvodu a ponechte záložku na šití. Můžete použít šicí stroj nebo ručně zašít s pomocí jehly a nitě.
  • Váš hřejivý polštářek je hotový! Před použitím ho ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na radiátoru po dobu 1-2 minut. Pecky budou uvolňovat teplo, které můžete aplikovat na bolestivé nebo napjaté partie těla.

Melounový zázrak

Melounová semínka jsou pokladem nabitým výživnými látkami a s překvapivě všestranným použitím. Nejenže jsou plné bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, ale přinášejí také unikátní chuťový zážitek, který může obohatit mnoho jídel.

Už je nemusíte jen vyplivovat do koše Už je nemusíte jen vyplivovat do koše • Autor: iStock.com

Základní pravidla:

  • Dobrá příprava: Než začnete semínka používat, důkladně je opláchněte a osušte. Odstraňte případné zbytky dužiny, abyste dosáhli čisté chuti.
  • Pečení: Jedním z nejpopulárnějších způsobů využití melounových semen je jejich pečení. Stačí je rovnoměrně rozložit na plechu a opéct při nízké teplotě (přibližně 150 °C) asi 15-20 minut, dokud nejsou lehce opražená. Výsledkem budou chutné, křupavé a zdravé snacky plné živin.
  • Mletí: Melounová semínka můžete také rozemlít na jemnou mouku a přidat ji do pečiva, těst nebo smoothie. Tato mouka přidává jemnou oříškovou chuť a dodává pokrmům výživný benefit. Z rozemletých semínek také můžete připravit koření. Stačí je smíchat se sušeným česnekem a chilli.

Tipy a triky na využití:

Slaná svačina: Opražená melounová semínka můžete ochutit různým kořením, jako je sůl, pepř, paprika, česnek nebo bylinky. Vytvořte si vlastní originální kořenění a dopřejte si zdravý slaný snack plný živin.

Křupavý povrch: Přidejte opražená melounová semínka do salátů, příloh nebo na povrch pečiva a dortů. Poskytnou jim křupavou texturu a zpestří jejich chuť.

Pěstování klíčků: Pokud máte zájem o zdravé klíčky, můžete vyzkoušet i melounová semínka. Stačí je namočit na několik hodin do vody, poté je přendat do klíčicího boxu nebo na navlhčený ubrousek. Během několika dní vám vyrostou čerstvé výživné klíčky, které můžete přidat do salátů, sendvičů nebo jiných pokrmů.

Přísada do omáček a dipů: Rozemletá melounová semínka mohou sloužit jako přísada do omáček, dipů nebo marinád. Dodají jim plnost chuti a zdravé tuky, které podpoří vaše zdraví.

Melounový čaj: Sušená melounová semínka můžete rozemlít a použít jako přísadu do čajů. Smíchejte je s bylinkami nebo dalšími sušenými plody a vytvořte si aromatický a zdravý nápoj plný přírodních látek.

Melounová marmeláda: Pokud máte rádi experimentování, vyzkoušejte připravit melounovou marmeládu. Rozemelte semínka a smíchejte je s melounovou dužinou, citronovou šťávou a sladidlem. Vařte směs na mírném ohni, dokud nedosáhne konzistence marmelády.

Meruňkové mámení

Meruňkové pecky mohou být základem pro různé kreativní projekty, a dokonce přinášejí zdravotní výhody. Připojte se k nám a objevte, jak můžete tyto drobné pecky využít ve své kuchyni a při různých kreativních aktivitách.

Milujete meruňky? Teď budete milovat i jejich pecky. Milujete meruňky? Teď budete milovat i jejich pecky. • Autor: iStock.com

Základní pravidla:

  • Pecky dobře usušte: Před jakýmkoli využitím meruňkových pecek je důležité je dobře usušit. To můžete udělat tím, že je necháte přirozeně vyschnout na vzduchu po dobu několika dní. Pečlivě usušené pecky jsou nejenom snadněji zpracovatelné, ale také se snižuje riziko plísní a hnití.
  • Pecky otevírejte opatrně: Pokud plánujete použít semínka uvnitř pecek, budete muset pecky otevřít. Jednoduše položte pecku na stabilní podložku a lehkým tlakem použijte nůž nebo kleště k proražení tvrdé vnější skořápky. Také můžete zkusit kladívko. Buďte opatrní, abyste nezranili samotná semínka ani sebe.

Tipy a triky na využití:

Aromatická přísada do čaje: Přidejte pár sušených meruňkových pecek do hrníčku s čajem a nechte je louhovat spolu s ostatními bylinami. Pecky dodají čaji jemnou oříškovou vůni a chuť.

Výroba vlastního tělového peelingu: Smíchejte jemně mleté meruňkové pecky s přírodním olejem (jako je olivový nebo mandlový) a vytvořte si vlastní tělový peeling. Tento „krém“ odstraňuje odumřelé kožní buňky a zanechá vaši pokožku jemnou a hydratovanou.

Kreativní projekty: Meruňkové pecky mohou být skvělým materiálem pro různé řemeslné tvoření. Můžete je použít jako dekorativní prvek na svíčkách, vytvořit z nich přírodní přívěsky na klíče nebo je použít při výrobě bižuterie.

Domácí pot-pourri: Sušené meruňkové pecky mohou být skvělým přírodním pot-pourri. Přidejte pár kapek esenciálního oleje s vůní meruněk nebo s jinou oblíbenou vůní a umístěte je do dekorativní mísy. Vaše místnost bude ozvláštněna příjemnou vůní přírody.

Vytváření přírodního barviva: Meruňkové pecky obsahují přírodní barvivo. Rozemelte pecky na jemný prášek a použijte ho k barvení látek, papíru, nebo dokonce k výrobě vlastních pigmentů.

Autor: TR