Jak bleskově vypeckovat broskve? Zkuste jednoduchý trik s kleštěmi!

23. srpna 2022 • 12:00

Vidíte-li ve snu broskev, znamená to prý štěstí, zdraví a radost. A radost vám jistě udělá i trik, díky kterému odstraníte z broskve pecku, aniž byste ovoce museli rozkrojit. 

Šťavnaté, sladké a voňavé broskve jsou skutečným letním potěšením. Navíc jsou lehce stravitelné a zdravé. Je v nich hodně vitaminu C (stogramová porce obsahuje více než tři čtvrtiny doporučené denní dávky), vlákninu, která působí blahodárně na střeva, a také draslík, který je důležitý pro zdravé ledviny. Toto ovoce se sametově žlutou až oranžovou slupkou také vyhlazuje pokožku, zlepšuje náladu a uvolňuje nervozitu a neklid. Jediné, co vás na nich může stresovat, je pecka uvnitř. Když ji chcete dostat ven z opravdu šťavnaté broskve, většinou spolu s ní vyteče i spousta šťávy

Jsou zralé?

Hlavně broskve, které se prodávají v supermarketech, bývají ještě tvrdé. Na takových si tolik nepochutnáte a může to být i důvod, proč z nich pecka nejde tak dobře vyndat. V takovém případě je dobré ovoce zabalit do papírového sáčku a nechat ležet na kuchyňské lince, kde broskve brzy dozrají. Pokud možno je nedávejte do lednice, protože pak ztratí část své chuti, a hlavně vůně. Jsou-li dostatečně zralé, je nejlepší je co nejdříve spotřebovat.

Vypeckovávání nožem

Když chcete dostat pecku ven z broskve, nejspíš použijete nožík, kterým broskev odshora dolů naříznete z obou stran, obě půlky od sebe oddělíte a pecku vyjmete. Někdo používá i takzvanou metodu rovníku, tedy že broskev nařízne kolem dokola a obě poloviny pootočí proti sobě, aby se oddělily. Existuje ovšem také metoda, díky které do broskve nemusíte vůbec řezat. Zůstane celá a pecka bude venku. 

Jak vypeckovat broskve s pomocí kleští

Velmi jednoduchý, účinný a populární způsob, jak vypeckovat broskev, najdete na TikToku. Chcete-li ho vyzkoušet, budete potřebovat kleště. Ideální jsou takzvané telefonní kleště, které mají delší čelisti s vroubky. Asi není třeba zdůrazňovat, že by měly být dokonale čisté, ideálně úplně nové. Vezměte broskev do jedné ruky, kleště do druhé, lehce je rozevřete, zatlačte do broskve v místě, kde byla stopka, a stiskněte, abyste uchopili pecku uvnitř. Pak otáčejte broskví jedním směrem a zároveň kleštěmi opačným směrem a jemně vytáhněte pecku ven z broskve.  

Stejným způsobem můžete vypeckovat i další druhy peckovin, jako jsou nektarinky, meruňky, švestky nebo dokonce třešně. Stačí jen zvolit kleště odpovídající svou velikostí danému ovoci. 

Dejte je do koláče, ogrilujte nebo zavařte

Vypeckované broskve stačí už jen podle potřeby nakrájet a rovnou sníst nebo použít do některého z receptů. Upečte si z nich výborný koláč, udělejte si vylepšenou verzi oblíbené retro speciality v podobě kuřecích prsou s broskvemi nebo si půlky broskví opečte na grilu. Jsou skvělé jako dezert, když je doplníte zmrzlinou, můžete z nich udělat neobvyklý letní salát nebo si je vychutnat jako předkrm v italském stylu. Možná si z broskví rádi připravíte i lahodnou broskvovou zavařeninu, která vám v zimě bude připomínat léto. 

Autor: AK