Schováno pod víčkem: Nejlepší kompoty, které oceníte i v zimě
Kompotování je rok od roku populárnější a oblíbenější činnost v letních měsících. Kompot vás nejen báječně osvěží, ale využijete ho i při přípravě nejrůznějších dezertů nebo nápojů.
Kompotovat můžete téměř každé ovoce. Od broskví, meruněk, jablek, třešní přes hrušky, dýně, švestky, hrozny, angrešt až po ananas. Dbejte na výběr zralého a pevného ovoce. Domácí kompot není žádná věda. Při přípravě stačí dodržet pár základních pravidel, a až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, vy budete připraveni!
Jak vykouzlit ten nejbáječnější ovocný kompot krok za krokem
1. Nejprve ovoce dobře omyjte a očistěte. Pokud se jedná o větší ovoce, je vhodné ho nakrájet na menší kousky.
2.Poté si nachystejte sladký nálev, kterým ovoce ve sklenicích zalijete. Potřebovat budete 1 l vody a cca 300 g cukru (dle chuti). Přidat můžete také hřebíček a celou skořici. Vše svařte.
3. Čisté a suché sklenice naplňte ovocem, zalijte vychladlým nálevem a uzavřete suchými víčky. Sterilujte při 80 °C po dobu 20 minut.
Jak dlouho kompot vydrží?
Dobře zavíčkovaný, neotevřený kompot můžete skladovat i dva roky, avšak čerstvý chutná zkrátka nejlépe. Navíc včasnou spotřebou zabráníte chemickým či fyzikálním změnám.
Vyberte si ten nejoblíbenější a hurá do toho!
- Hruškový kompot
- Višňový kompot
- Brusinkový kompot
- Meruňkový kompot
- Jablečný kompot
- Dýňový kompot s ananasovou šťávou
- Hroznový kompot s cherry nádechem
- Švestkový kompot s černým pivem
- Angreštový kompot
- Jahodový kompot