Schováno pod víčkem: Nejlepší kompoty, které oceníte i v zimě

22. srpna 2021 • 00:00

Kompotování je rok od roku populárnější a oblíbenější činnost v letních měsících. Kompot vás nejen báječně osvěží, ale využijete ho i při přípravě nejrůznějších dezertů nebo nápojů.

Kompotovat můžete téměř každé ovoce. Od broskví, meruněk, jablek, třešní přes hrušky, dýně, švestky, hrozny, angrešt až po ananas. Dbejte na výběr zralého a pevného ovoce. Domácí kompot není žádná věda. Při přípravě stačí dodržet pár základních pravidel, a až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, vy budete připraveni!

Jak vykouzlit ten nejbáječnější ovocný kompot krok za krokem  

1. Nejprve ovoce dobře omyjte a očistěte. Pokud se jedná o větší ovoce, je vhodné ho nakrájet na menší kousky.

2.Poté si nachystejte sladký nálev, kterým ovoce ve sklenicích zalijete. Potřebovat budete 1 l vody a cca 300 g cukru (dle chuti). Přidat můžete také hřebíček a celou skořici. Vše svařte.

3. Čisté a suché sklenice naplňte ovocem, zalijte vychladlým nálevem a uzavřete suchými víčky. Sterilujte při 80 °C po dobu 20 minut.  

Jak dlouho kompot vydrží?

Dobře zavíčkovaný, neotevřený kompot můžete skladovat i dva roky, avšak čerstvý chutná zkrátka nejlépe. Navíc včasnou spotřebou zabráníte chemickým či fyzikálním změnám.

Vyberte si ten nejoblíbenější a hurá do toho!

Video se připravuje ...

Autor: DF