Čím potěšit muže na Valentýna? Upečte mu sladké poprsí!
Svátek svatého Valentýna je skvělá příležitost, jak dát partnerovi najevo, že ho milujete a moc pro vás znamená. Spousta mužů vám řekne, že Valentýna neslaví, ale když toho svého překvapíte něčím, co má rád, jistě bude potěšen. Pokud je na sladké a líbí se mu oblé ženské křivky, vyrobte mu originální dort ve tvaru poprsí. Není to tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Základem každého dortu je korpus. Klasikou je světlý piškotový korpus, můžete upéct i mramorový korpus, poctivý čokoládový korpus, moc dobrý a oblíbený je mrkvový korpus a k Valentýnu se jistě bude hodit i korpus na dort red velvet, který má krásně červenou barvu. Pokud zvolíte na ozdobení dortu doplňky v červené, bude s nimi skvěle ladit. Barevný korpus sice nebude na dortu na první pohled vidět, protože ho zakryje krém a potahovací hmota, ale může mile překvapit ve chvíli, kdy dort rozkrojíte.
Upečte si piškot na dort podle videoreceptu >>>
Na promazání a potření korpusu můžete použít klasický máslový krém, anebo zkuste lehčí variantu, kterou připravíte smícháním 250 g krémového sýra (lučina, žervé apod.), 250 g mascarpone a 200 g moučkového cukru. Výborná je i čokoládová ganache.
Na závěrečné potažení a ozdobení je ideální fondán nebo podobná potahovací hmota (například Smartflex Velvet). Kdybyste si chtěli potahovací hmotu vyrobit sami, můžete zkusit recept z pěnových bonbonů marshmallow nebo takzvaný falešný marcipán ze sušeného mléka.
Jak upéct korpus
Jakmile budete mít vybraný recept, připravte si ještě formu na dort. Ideální je ve tvaru srdce nebo menší kulatá, případně můžete těsto upéct v pekáčku a pak z něj potřebný tvar vyříznout. Kromě toho budete potřebovat dvě stejně velké kulaté misky vhodné na pečení, v nichž upečete polokoule (prsa).
Připravené těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy a dvou misek, upečte a po vychladnutí opatrně vyklopte.
Promazání krémem
Upečený srdcový nebo kulatý korpus na vrchu seřízněte, aby byl rovný (odkrojky si schovejte), podélně ho jednou nebo dvakrát rozřízněte, promažte krémem a opět spojte k sobě. Obě upečené polokoule také seřízněte, aby stály rovně, když je otočíte kulatou stranou nahoru (i tady si odkrojky schovejte). Polokoule také podélně rozkrojte, promažte krémem a opět spojte k sobě.

Polokoule potřete zespodu trochou krému a umístěte je na korpus. Z části odkrojených zbytků pak můžete prsa ještě trochu domodelovat, pokud chcete, aby měly tvar kapky (není to nutné). Zbylé odkrojky rozmixujte a vmíchejte do zbylého krému. Tím pak potřete kolem dokola celý korpus i s přilepenými prsy. Máte-li krém připravený ze šlehačky, mascarpone nebo smetanového sýra, neměl by se správně pod potahovací hmotu dávat, protože ta pak měkne a roztéká se. Když do něj ale zapracujete drobečky z korpusu jako v tomto případě, nemělo by se to stát, drobečky do sebe vlhkost natáhnou. Chcete-li mít přesto jistotu, že k tomu nedojde, potřete korpus máslovým krémem nebo použijte čokoládovou ganache. Na místa bradavek nakonec ještě přilepte lentilky nebo jiné kulaté malé bonbony.
Závěrečné potažení a ozdobení
Zbývá dort potáhnout hmotou. Nejpve ji podle potřeby obarvěte potravinářskými barvami. Máte-li tekutou barvu, přidávejte ji do hmoty po kapkách. Práškovou barvu nejprve rozmíchejte v troše citronové šťávy. Část hmoty si nechte stranou na dozdobení a zbytek rozválejte na tenčí plát a opatrně ho přeneste a položte na dort. Nyní hmotu začněte rukama uhlazovat a tvarovat, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny a povrch byl hezky hladký a kopíroval tvar korpusu. Přebytečné okraje hmoty odřízněte nožem nebo rádýlkem.
Zbylou hmotu také rozválejte, vykrojte z ní tvar podprsenky, položte ji na prsa, uhlaďte a okraje odřízněte. Pokud vám ještě nějaká hmota zbyla, můžete z ní vykrojit například kytičky nebo ozdobné proužky a použít je ještě k dozdobení. Inspiraci najdete v galerii v úvodu článku.
Jde to i trochu jinak

Možná si na tvarovaný potahovaný dort netroufáte, ale klasický kulatý zvládnete. I pro vás máme nápad. Je-li váš muž takzvaně „horňák," udělejte mu jednoduchý dort potřený krémem, na který nakonec pomocí čokolády nebo čokoládového krému namalujete různé typy ňader.
Nezapomeňte na víno!
Na správné oslavě by nemělo chybět dobré víno. Speciálně pro svátek svatého Valentýna se podle národní sommelierky Kláry Kollárové dokonale hodí vína s čokoládovým buketem či lehká a voňavá rosé. A rovnou přidává i tři tipy:

- Cuvée 1+1, 2018, výběr z hroznů, suché, Hana Mádlová
(podoblast Velkopavlovická, Velké Bílovice, trať Přední hora, 14,5 %)
„Toto monumentální víno z regulované sklizně nabízí jedinečný zážitek, o který se chcete se svou polovičkou rozdělit. Víno dlouhodobě zrálo pouze v nových barikových sudech. Má buket přezrálých švestek, černých třešní a likérových višní v tmavé čokoládě. V chuti je víno hluboké a strukturované s čokoládovým závěrem. Užívejte s čokoládou.“
- Cabernet Sauvignon rosé, 2021, pozdní sběr, polosuché, Vinařství Hrozínek s.r.o.
(podoblast Mikulovská, Hlohovec, trať Deliče, 11,5 %)
„Je to sice klišé, ale co jiného na Valentýna pro dámu, která není kovaná ve víně, než rosé s lehkým zbytkovým cukrem. Lahodná vůně a chuť zaručuje dobrý vývoj každého rande.“
- Rulandské modré/Pinot noir, 2019, výběr z hroznů, suché, Štěpán Maňák
(podoblast Slovácká, Hýsly, trať Hýselská hora, 14 %)
„Víno elegantní, svůdné a propracované. Je vyrobeno z perfektně vyzrálých hroznů. Aroma sušených sladkých švestek v čokoládě a přezrálých fíků se prolíná do chuti, která je vyzrálá, s tóny tmavé čokolády a jahod.“