Mug cake: Rychlý dezert, který se dá připravit luxusně, ale i bez cukru, mouky a mikrovlnky!
Mug cake, tedy hrníčkový koláč, je hitem posledních let. Klasicky se tento rychlý dezert připravuje v mikrovlnce. Ale co když ji nemáte, nebo používat nechcete? Žádný problém! Obejdete se dokonce bez trouby. A budete-li chtít, i bez cukru a bez klasické bílé mouky. Přesto bude mug cake pořád skvělý. Prozradíme vám, jak na to.
Dietní dezert i lahůdka pro gurmány
Lahodný vláčný teplý dezert, který může fungovat jako lepší snídaně i zdravá svačinka, to byl původně mug cake. Tři suroviny – banán, vejce a ovesné vločky – stačilo zamíchat v hrníčku a dát na pár minut do mikrovlnky a přirozeně sladká dobrota byla na světě. Jelikož obliba tohoto moučníku stoupala, začaly vznikat různé verze: s tvarohem, cukrem, mnoha druhy ovoce i mouky… Zkrátka nastala „hrníčková éra“. Dávno už neplatí, že je mug cake jen zdravý a jen ze tří surovin. Stále ale dominuje jeho úprava v mikrovlnce. Dá se však upéct i bez ní.
Buchty z mikrovlnky jsou opravdu snadné >>>
Z receptů se můžete těšit na:
♥ Banánový mug cake bez cukru a pšeničné mouky
Vyzkoušet můžete i:
Mug cake s čokoládou a brusinkami
Mug cake v troubě
Mug cake připravte podle svého oblíbeného receptu (nebo vyzkoušejte některý z našich níže), vložte jej do pánve vyložené kuchyňskou papírovou utěrkou a na hrníček dejte shora „čepici“ z alobalu. Pořádně utěsněte. Pak do pánve vlijte horkou vodu a dejte ji do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 16 minut.
Luxusní čokoládový mug cake
Suroviny:
- ¼ šálku hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce cukru muscovado nebo třtinového
- ¼ šálku mléka
- 2–3 lžíce kokosového oleje
- 1,5 lžíce nasekané čokolády
- špetka soli
Postup:
Všechny suché suroviny smíchejte a pak do nich postupně zapracujte mléko a olej tak, aby bylo vše spojené a nevznikly hrudky. Těsto dejte buď do hrníčku (pozor, těsto může sahat maximálně 1 cm pod okraj, jinak přeteče!) a připravte v troubě podle našeho návodu, nebo ho dejte do mikrovlnky na 2 minuty. Mug cake můžete podávat s tvarohem, jogurtem nebo čerstvým ovocem, případně s kombinací všech uvedených ingrediencí.
Varianta v pánvi
Jsou chvíle, kdy není k dispozici ani mikrovlnka, ani trouba. I tak si mug cake můžete udělat v pánvi. Těsto dejte do vhodného, spíše nižšího hrníčku, ten opět zakryjte shora alobalem a dejte jej do pánve vyložené kuchyňskou papírovou utěrkou. Do pánve dolijte vodu, pánev přikryjte poklicí a takto pečte na sporáku asi 20 minut.
Mug cake bez cukru a bez hrníčku
Ano, zní to divně, hrníčkový koláč bez hrníčku, ale skutečně platí, že základní těsto na mug cake (tedy banán, vejce a ovesné vločky) můžete klidně dát na teflonovou pánev a zakryté je péct na mírném ohni asi 5 minut. V polovině pečení mug cake obraťte. A je to!
Podívejte se také na skvělé recepty, podle kterých si připravíte cupcakes jako z cukrárny!
Banánový mug cake
Suroviny:
- 1 banán
- 1 vejce M
- 2 lžíce ovesných vloček
- 2 lžíce pohankové mouky
- 10 g rozinek předem namočených v rumu
- trochu perníkového koření
- 1 lžíce přepuštěného másla ghí na smažení
Postup:
Banán rozmačkejte, přidejte k němu vločky a mouku a vmíchejte i vejce, koření a rozinky. Těsto upečte jako mug cake v mikrovlnce nebo vlijte na rozehřátou pánev s rozehřátým ghí a ihned ztlumte oheň. Zakryjte poklicí a pečte asi 3 minuty, dokud okraje těsta neztuhnou. Pak opatrně obraťte pomocí obracečky a krátce dopečte z druhé strany.
Máte rádi cheesecake? Připravte si rychlou obrácenou verzi podle Koko: