3x moučník na víkend: Fešácká hrnková buchta, strouhaný koláč a jednoduchá roláda
Tentokrát má náš výběr jednu společnou surovinu - tvaroh. Tahle skvělá surovina dodá koláčům a dalším pečeným sladkostem jemnost, vláčnost a v případě sladkých náplní nahradí těžké krémy. A co teprve, když ho zkombinujete s kakaem nebo čokoládou! Možná že vám chuť těchto moučníků připomene dětství a dobroty od babičky.
Co si upečete dobrého?
Čokoládová roláda plněná tvarohem
Z tvarohu a kakaa si můžete udělat i oblíbené Míša řezy>>>
Fešácká buchta
Suroviny:
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 hrnek rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- tuk na vymazání a mouka na vysypání pekáčku
Na náplň:
- 1 balení (250 g) měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1/4 hrnku plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 vanilkového pudinku v prášku
Postup:
1. V míse smícháme mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Pak metlou zašleháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem a umícháme hladké těsto.
2. Do další mísy dáme tvaroh, přidáme vejce, trochu mléka, vanilkový cukr a pudink a dobře rozmícháme.
3. Pekáček vymažeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme do něj připravené tmavé těsto. Tvarohovou náplň naneseme lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže.
4. Pekáček dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a buchtu pečeme asi 40 minut.
Strouhaný tvarohový koláč
Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 4 lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
- 30 g kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Na náplň:
- 1 kg měkkého tvarohu
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička solamylu
- hrst rozinek
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 30 g másla
Postup:
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo, mléko, cukr, kakao a prášek do pečiva, vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou zabalíme do mikrotenové fólie a dáme do mrazáku.
2. Mezitím do mísy vyklopíme tvaroh, přidáme vejce, cukr, solamyl, citronovou kůru a změklé máslo a vše důkladně prošleháme. Nakonec do náplně vmícháme rozinky.
3. Obě těsta vytáhneme z mrazáku. Připravíme si plech, vymažeme ho máslem a jednu polovinu těsta na něj nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby tvořilo rovnoměrnou vrstvu. Na ni naneseme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhou polovinu těsta.
4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 35 až 40 minut.
Čokoládová roláda plněná tvarohem
Suroviny:
- 4 žloutky
- 110 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 110 g strouhaných piškotů
- 50 g strouhané čokolády (nebo 2 lžíce kakaa)
- čokoládová poleva na potření (nebo moučkový cukr na posypání)
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- kousek másla
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- vanilkový cukr podle chuti
Postup:
1. Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rozemleté piškoty a nastrouhanou čokoládu nebo kakao a dobře promícháme.
2. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme ho, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 12 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.
3. Ještě teplý upečený plát překlopíme na vlhkou utěrku, opatrně z něj stáhneme pečicí papír, plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
4. Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme měkký tvaroh s vejci, citronovou kůrou a kouskem změklého másla na hladký krém, který podle chuti osladíme vanilkovým cukrem.
5. Vychladlý upečený plát rozvineme, potřeme tvarohovou náplní a znovu stočíme do rolády. Navrchu ji můžeme ještě potřít rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout v lednici.
A co zkusit i tvarohovou bábovku?>>>