3x moučník na víkend: Fešácká hrnková buchta, strouhaný koláč a jednoduchá roláda

26. ledna 2024 • 04:12

Tentokrát má náš výběr jednu společnou surovinu - tvaroh. Tahle skvělá surovina dodá koláčům a dalším pečeným sladkostem jemnost, vláčnost a v případě sladkých náplní nahradí těžké krémy. A co teprve, když ho zkombinujete s kakaem nebo čokoládou! Možná že vám chuť těchto moučníků připomene dětství a dobroty od babičky.

Co si upečete dobrého?

Fešácká buchta

Strouhaný tvarohový koláč

Čokoládová roláda plněná tvarohem

Z tvarohu a kakaa si můžete udělat i oblíbené Míša řezy>>>

Video se připravuje ...

Fešácká buchta

Fešácká buchta Fešácká buchta • Autor: F.O.O.D.

Suroviny:

  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání pekáčku

Na náplň:

  • 1 balení (250 g) měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 vanilkového pudinku v prášku

Postup:

1. V míse smícháme mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Pak metlou zašleháme mouku promíchanou s práškem do pečiva, cukrem a kakaem a umícháme hladké těsto.

2. Do další mísy dáme tvaroh, přidáme vejce, trochu mléka, vanilkový cukr a pudink a dobře rozmícháme.

3. Pekáček vymažeme tukem, vysypeme moukou a nalijeme do něj připravené tmavé těsto. Tvarohovou náplň naneseme lžící nebo cukrářským sáčkem na těsto do kříže.

4. Pekáček dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a buchtu pečeme asi 40 minut.

Strouhaný tvarohový koláč

Strouhaný tvarohový koláč Strouhaný tvarohový koláč • Autor: Jan Přibylský

Suroviny:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva

Na náplň:

  • 1 kg měkkého tvarohu
  • 400 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička solamylu
  • hrst rozinek
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 30 g másla

Postup:

1. Na vál nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo, mléko, cukr, kakao a prášek do pečiva, vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou zabalíme do mikrotenové fólie a dáme do mrazáku.

2. Mezitím do mísy vyklopíme tvaroh, přidáme vejce, cukr, solamyl, citronovou kůru a změklé máslo a vše důkladně prošleháme. Nakonec do náplně vmícháme rozinky.

3. Obě těsta vytáhneme z mrazáku. Připravíme si plech, vymažeme ho máslem a jednu polovinu těsta na něj nastrouháme na hrubém struhadle tak, aby tvořilo rovnoměrnou vrstvu. Na ni naneseme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhou polovinu těsta.

4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 35 až 40 minut.

Čokoládová roláda plněná tvarohem

Čokoládová roláda s tvarohem Čokoládová roláda s tvarohem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 4 žloutky
  • 110 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 110 g strouhaných piškotů
  • 50 g strouhané čokolády (nebo 2 lžíce kakaa)
  • čokoládová poleva na potření (nebo moučkový cukr na posypání)

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • kousek másla
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • vanilkový cukr podle chuti

Postup:

1. Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rozemleté piškoty a nastrouhanou čokoládu nebo kakao a dobře promícháme.

2. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme ho, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 12 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.

3. Ještě teplý upečený plát překlopíme na vlhkou utěrku, opatrně z něj stáhneme pečicí papír, plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.

4. Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme měkký tvaroh s vejci, citronovou kůrou a kouskem změklého másla na hladký krém, který podle chuti osladíme vanilkovým cukrem.

5. Vychladlý upečený plát rozvineme, potřeme tvarohovou náplní a znovu stočíme do rolády. Navrchu ji můžeme ještě potřít rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout v lednici.

A co zkusit i tvarohovou bábovku?>>>

Autor: Anna Kopečková