3x moučník na víkend: Hrnková cuketová buchta, rybízový koláč se sněhem a borůvková bublanina
Rybíz, cukety, borůvky, to všechno právě teď dozrává. Využijte plody léta i při pečení sladkého moučníku během prodlouženého víkendu. Máme pro vás hned tři recepty.
Co si upečete dobrého?
Borůvková bublanina s vanilkou
Z borůvek si můžete upéct i tento skvělý koláč>>>
Rybízový koláč se sněhem
Co budete potřebovat:
- 320 g hladké mouky + na vál
- 220 g hery
- 100 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- špetku soli
Na náplň:
- 500 g červeného rybízu
- 4 bílky
- 150–200 g krupicového cukru
Postup:
1. Z hladké mouky, nakrájené hery, moučkového cukru, žloutků a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučněném válu na plát a přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení (nebo do větší formy). Těsto dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, až lehce zrůžoví.
2. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh a po částech do něj zašlehejte cukr.
3. Do poloviny sněhu přimíchejte kuličky rybízu a rozetřete ho na předpečené těsto. Vršek potřete zbylým sněhem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi 20 minut, dokud sníh na povrchu nezačne růžovět.
Borůvková bublanina s vanilkou
Co budete potřebovat:
- 5 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 100 ml oleje
- 150 g bílého jogurtu
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetku drcené vanilky
- 400 g borůvek
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte olej, jogurt a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou.
2. Těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem na pečení, posypte ho borůvkami a dejte péct asi na 35 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Upečenou bublaninu nechte vychladnout a před podáváním ji pocukrujte.
Hrnková cuketová buchta
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky nastrouhané vymačkané cukety
- 3 vejce
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru (může být i méně)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky mleté skořice (nebo koření do perníku)
- 1 prášek do pečiva
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Do mísy nasypte nastrouhanou cuketu, přidejte vejce, olej a mléko a dobře promíchejte. Pak přidejte polohrubou mouku smíchanou s oběma cukry, skořicí a práškem do pečiva a opět důkladně promíchejte. Pokud je těsto moc husté, přidejte ještě trochu mléka.
2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy s vyšším okrajem, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi půl hodiny dozlatova.
3. Upečenou buchtu nechte vychladnout a pak ji pocukrujte. Můžete ji také promazat marmeládou a přelít polevou, například čokoládovou.