3x moučník na víkend: Hrnková cuketová buchta, rybízový koláč se sněhem a borůvková bublanina

5. července 2024 • 05:56

Rybíz, cukety, borůvky, to všechno právě teď dozrává. Využijte plody léta i při pečení sladkého moučníku během prodlouženého víkendu. Máme pro vás hned tři recepty. 

Co si upečete dobrého?

Rybízový koláč se sněhem

Borůvková bublanina s vanilkou

Hrnková cuketová buchta

Z borůvek si můžete upéct i tento skvělý koláč>>>

Rybízový koláč se sněhem

Rybízový koláč se sněhem Rybízový koláč se sněhem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 320 g hladké mouky + na vál
  • 220 g hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 500 g červeného rybízu
  • 4 bílky
  • 150–200 g krupicového cukru

Postup:

1. Z hladké mouky, nakrájené hery, moučkového cukru, žloutků a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučněném válu na plát a přeneste ho na plech vyložený papírem na pečení (nebo do větší formy). Těsto dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, až lehce zrůžoví.

2. Mezitím ušlehejte z bílků tuhý sníh a po částech do něj zašlehejte cukr.

3. Do poloviny sněhu přimíchejte kuličky rybízu a rozetřete ho na předpečené těsto. Vršek potřete zbylým sněhem, koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi 20 minut, dokud sníh na povrchu nezačne růžovět.

Borůvková bublanina s vanilkou

Borůvková bublanina Borůvková bublanina • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 5  vajec
  • 180 g krupicového cukru
  • 100 ml oleje
  • 150 g bílého jogurtu
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku drcené vanilky
  • 400 g borůvek
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zašlehejte olej, jogurt a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou.

2. Těsto nalijte do pekáčku vyloženého papírem na pečení, posypte ho borůvkami a dejte péct asi na 35 minut do trouby vyhřáté  na 180 °C.

3. Upečenou bublaninu nechte vychladnout a před podáváním ji pocukrujte.

Hrnková cuketová buchta

Hrnková cuketová buchta Hrnková cuketová buchta • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky nastrouhané vymačkané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru (může být i méně)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice (nebo koření do perníku)
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Do mísy nasypte nastrouhanou cuketu, přidejte vejce, olej a mléko a dobře promíchejte. Pak přidejte polohrubou mouku smíchanou s oběma cukry, skořicí a práškem do pečiva a opět důkladně promíchejte. Pokud je těsto moc husté, přidejte ještě trochu mléka.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy s vyšším okrajem, dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi půl hodiny dozlatova.

3. Upečenou buchtu nechte vychladnout a pak ji pocukrujte. Můžete ji také promazat marmeládou a přelít polevou, například čokoládovou.

Autor: Anna Kopečková