Sladké buchty z cukety chutnají líp než od tety: Z bábovky, brownies nebo perníku budete mít boule až za ušima

1. srpna 2023 • 10:00

Cukety jsou výborné nejen do slaných jídel, jako jsou placky, polévky nebo těstoviny. Pořádnou dávku téhle zeleniny můžete schovat i do sladkých moučníků, aniž to někdo pozná na chuti. Díky cuketám budou navíc upečené sladkosti mnohem šťavnatější, vláčnější a v neposlední řadě také o kapku zdravější.

Nebojte se nastrouhanou cuketu zakomponovat do těsta na bábovku, sladký chlebíček, muffiny nebo brownies. I v případě sladkého pečení ale platí, že nejlepší je použít menší cukety, které jsou křehké a šťavnaté a nemusejí se loupat. Velké přerostlé cukety nejsou tak kvalitní, mají tvrdá semena a slupku a mohou mít i nahořklou chuť, která může značit i přítomnost jedovatých látek.

Nebojte se přidat nastrouhanou cuketu do těsta na klasickou bábovku>>>

Video se připravuje ...

Sladká buchta z cukety 6x jinak

Máme pro vás několik receptů na moučníky, které patří mezi klasiku, a v cuketové verzi jsou ještě o kapku lepší:

Cuketová bábovka Cuketová bábovka • Autor: iStock

Cuketová bábovka se kdysi stala hitem a je jím dodnes. Není to totiž žádná dusivka, je rychlá a ještě k tomu strašně dobrá.

Čokoládová buchta z cukety Čokoládová buchta z cukety • Autor: F.O.O.D.

Krásně šťavnatá, vláčná a navíc plná kakaa je čokoládová buchta z cukety. Když do těsta přidáte vlašské ořechy, bude ještě lepší!

Cuketový perník Cuketový perník • Autor: iStock

Cuketový perník neboli cuperník je rychlý a jednoduchý, můžete ho různě obměňovat a na odvážení surovin vám bude stačit jen hrneček.

Cuketový chlebíček Cuketový chlebíček • Autor: F.O.O.D.

Jednoduchý cuketový chlebíček s nastrouhanou cuketou, mrkví, jablíčky a vlašskými ořechy voní skořicí a zázvorem a zachutná i těm, kteří sladké moc nemusejí.

Cuketové brownies Cuketové brownies • Autor: iStock

Pořádnou dávku nastrouhané cukety můžete přidat i do těsta na brownies. Výsledkem bude pěkně šťavnatá buchta plná čokolády. 

Cuketové muffiny Cuketové muffiny • Autor: F.O.O.D.

Báječné muffiny z kakaového těsta vylepšeného o strouhanou cuketu budou naprosto dokonalé, když je ozdobíte hořkou čokoládou a lískovými oříšky. 

Autor: AK