3x koláč na víkend: Letní sypaný, mřížkový s třešněmi nebo křehký s malinovou náplní

28. června 2024 • 05:32

Zpříjemněte si první prázdninový víkend doma upečeným koláčem plným letního ovoce, které právě dozrává. Abychom vám to trochu usnadnili, vybrali jsme pro vás tři skvělé recepty. Stačí si vybrat.  

Jaký koláč si upečete? 

Třešňový mřížkový koláč

Koláč s malinovou náplní

Sypaný koláč s tvarohem a ovocem

Výborná je i bublanina s jahodami>>>

Video se připravuje ...

Třešňový mřížkový koláč

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 70 g třtinového cukru
  •  1 vejce
  •  1 žloutek
  •  130 g másla
  • hladkou mouku na vál
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 300 g třešní
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g selského bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíci mandlového pudinkového prášku

Třešňový mřížkový koláč s tvarohem Třešňový mřížkový koláč s tvarohem • Autor: archiv redakce

Postup:

1. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, mandlovou mouku, pokrájené máslo, žloutek a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny až hodinu odpočinout v chladu.

2. Mezitím promíchejte v míse tvaroh s jogurtem. Přidejte vejce, cukr a pudinkový prášek. Vše prošlehejte.

3. Z těsta odeberte třetinu. Zbylou větší část rozválejte na pomoučněném vále na trochu větší kruhový plát, než je koláčová forma. Těsto přeneste do vymazané a vysypané formy a vytvarujte okraje. Na těsto naneste tvarohovou náplň a rozprostřete na ni vypeckované okapané třešně. Zbylé těsto vyválejte, nakrájejte na proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku.

4. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35–40 minut. Po vychladnutí ho pocukrujte.

Koláč s malinovou náplní

Koláč s malinovou náplní Koláč s malinovou náplní • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • drobné ovoce, jedlé květy a bylinky na ozdobení

Na náplň:

  • 300 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 200 g cukru
  • 200 ml kokosového mléka (nebo mandlového)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci agaru (lze vynechat)

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a rukama nebo v robotu vše zpracujte na drobenku. Pak přidejte vejce a rychle vše zpracujte, až vznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut do ledničky.

2. Odleželé těsto rozválejte na pomoučněném vále na kruhový plát, přeneste ho do vymazané a vysypané koláčové formy a vytvarujte okraje. Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou, zakryjte ho kruhem vystřiženým z papíru na pečení, zasypte vrstvou suchých fazolí a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pak papír s fazolemi odstraňte, těsto vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut, dokud není zlatavé. Upečený korpus nechte vychladnout.

3. Maliny rozmixujte s cukrem do hladka a propasírujte je přes jemné síto, abyste odstranili semínka. Kukuřičný škrob rozmíchejte v kokosovém mléce. Malinové pyré přelijte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a přiveďte k varu. Přilijte kokosové mléko se škrobem a za stálého míchání povařte, dokud směs nezhoustne. Pokud chcete mít náplň tužší, přimíchejte agar, promíchejte a povařte ještě asi 2 minuty.

4. Připravenou náplň nalijte na korpus ve formě, nechte vychladnout a pak dejte koláč ještě asi na 2 hodiny do ledničky, aby náplň dobře ztuhla.

5. Před podáváním ozdobte koláč ovocem, jedlými květy, bylinkami a případně i malými pusinkami.

Sypaný koláč s tvarohem a ovocem

Sypaný ovocný koláč s tvarohem Sypaný ovocný koláč s tvarohem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 400 g  polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 150 g vychlazeného másla
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání formy

Na náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 g drobného ovoce (borůvky, maliny, rybíz, ostružiny…)

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte máslo nastrouhané na hrubém struhadle a rukama zpracujte, až vznikne směs připomínající drobenku.

2. Pekáček nebo koláčovou formu vymažte máslem, vysypte moukou a na dno nasypte polovinu připravené směsi v rovnoměrné vrstvě.

3. V další míse vyšlehejte metličkou tvaroh, vejce, krupicový a vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Náplň rovnoměrně rozetřete na drobenku a posypte ovocem. Vše zasypte zbylou suchou směsí, koláč dejte do trouby vyhřáté na 185 °C a pečte asi 45–50 minut dozlatova.  

4. Po vychladnutí koláč nakrájejte na řezy.

A co třeba borůvkový koláč jako od babičky? >>>

Autor: Anna Kopečková