Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské

13. srpna 2023 • 00:00

Ovocné koláče k létu prostě patří. Nebojte se jich a upečte si některý podle receptu slavných žen. Sklidíte úspěch nejen u nedělní kávy.

Mnohé ženy známé z televizních obrazovek nevládnou jen hereckými, ale i kulinářskými dovednostmi. A co je ještě lepší, rády se podělí o své prověřené recepty. Vyzkoušejte některé z nich, plné letního ovce.

Švestky dozrávají, určitě se vám bude hodit i tento recept>>>

Video se připravuje ...

Rybízový podle Haliny Pawlowské

Recepty Haliny jsou vyhlášené, tento rybízový koláč si zamilujete.

Rybízový koláč podle Haliny Pawlowské Rybízový koláč podle Haliny Pawlowské • Autor: iStock

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 40 minut

Potřebujete:

  • 3 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku
  • tuk na vymazání formy

Na sněhovou hmotu:

  • 3 bílky
  • špetku soli
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g rybízu

Postup:

1. Nejprve utřete moučkový cukr se změklým máslem a žloutkem do pěny. Pak přidejte vodu a mouku promíchanou s kypřicím práškem a vypracujte těsto, které nesmí být moc tuhé.

2. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačte do tukem vymazané koláčové formy. Dejte na 20 minut zapéct do trouby předehřáté na 170 °C.

3. Mezitím ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh, zašlehejte do něj cukr. Nádobu se sněhem dejte do horké vodní lázně a ještě trochu prošlehejte. Do sněhu vmíchejte opraný a oschlý rybíz.

4. Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneste na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečte (15–20 minut). Sníh vytvoří křupavou krustu.

Borůvkový podle Laďky Něrgešové

Podle receptu známé moderátorky si zvládnete upéct dokonalý kynutý koláč. Místo borůvek můžete použít švestky, jahody nebo rybíz.

Borůvkový koláč podle Laďky Něrgešové Borůvkový koláč podle Laďky Něrgešové • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku soli

Na ovocnou směs:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce plnotučného tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru

Postup:

1. Do velké mísy nalijte mléko a rozmíchejte ho s droždím. Pak přidejte mouku, žloutky, máslo, cukr a sůl. Vše dobře propracujte, až vznikne pevné těsto. To pak v míse přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

2. Mezitím si připravte náplň. Rozmíchejte tvaroh s cukry, pudinkem a borůvkami. Všechny suroviny na drobenku smíchejte a propracujte tak, aby vznikly hrudky.

3. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly, každý vyválejte. Okraje těsta potřete bílky, doprostřed dejte ovocnou náplň a zasypte drobenkou. Pečte při 170 °C asi 20–25 minut.

Jablkový podle Jany Švandové

Jednoduchý koláč ve francouzském stylu zvládnete za pár minut.

Jablkový koláč podle Jany Švandové Jablkový koláč podle Jany Švandové • Autor: iStock

Potřebujete: 

  • 1 listové těsto
  • 5 jablek oloupaných a nakrájených na plátky
  • 60 g másla
  • 30 g medu
  • 1 lžíci cukru

Postup:

1. Na pánvi, která je vhodná do trouby, rozpusťte polovinu másla a přidejte asi stejné množství medu. Nechte společně zkaramelizovat. Přidejte cukr a počkejte, až směs začne hnědnout, pak ji odstavte z plotny. Na směs rovnoměrně naskládejte plátky jablek.

2. Rozválené listové těsto vložte na směs na pánvi, propíchejte ho a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.

3. Upečený koláč překlopte na mísu nebo talíř tak, aby těsto bylo dole.

TIP: Tento koláč má různé varianty. Můžete například experimentovat s ovocem, doporučují se ale sladší druhy, jako jsou švestky, zralé broskve nebo nektarinky. 

Cheesecake podle Patricie Pagáčové

Cheesecake sice není úplně koláč, ale v létě vás osvěží, a hlavně na něj můžete dát jakékoli ovoce, které zrovna máte po ruce.

Cheesecake Patricie Pagáčové Cheesecake Patricie Pagáčové • Autor: Instagram/patricie.pagacova

Potřebujete:

Na korpus:

  • 200 g BeBe sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 600 g lučiny nebo sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • šťávu z poloviny citronu
  • 3 vejce a 1 žloutek navíc

Na dozdobení:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g ovoce podle chuti

Postup:

1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do formy a rukou nebo skleničkou dobře umačkejte.

2. Suroviny na náplň smíchejte v míse a opravdu dobře promíchejte. Jako poslední přidávejte vejce. Náplň nalijte na sušenky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.

3. Zakysanou smetanu promíchejte s cukrem a naneste na upečený a vychladlý korpus. Na závěr ozdobte ovocem.

TIP: Korpus na cheesecake si můžete upéct den předem. Zakysanou smetanou a ovocem ho ale ozdobte až v den konzumace.  

Rebarborový podle Jiřiny Bohdalové

Vaření je hereččinou velkou vášní, na kontě má už několik kuchařských knih. A nebojí se ani pečení sladkých dobrot. Pokud máte v mrazáku rebarboru, vyzkoušejte její recept.

Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 210 g hrubé mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 300 g tenčích plátků rebarbory
  • krupicový cukr a skořici na posypání

Na náplň:

  • 1/2 litru mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 lžíci krupicového cukru

Postup:

1. Začněte přípravou náplně. Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout.

2. Mezitím si připravte těsto. V míse utřete máslo s cukrem a žloutkem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto.

3. Těsto rozprostřete do vymazané formy, na něj rozetřete krupicovou kaši a rozložte na ni plátky rebarbory. Posypte cukrem se skořicí a pečte při 180 °C asi 25 minut.

TIP: Koláč můžete ještě vylepšit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, který vyšleháte se lžící cukru. Sníh přidejte až na závěr pečení a nechte ho na koláči při nižší teplotě zaschnout a lehce zatáhnout.

Video se připravuje ...

 

Autor: red, Eva Fridrichová