Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Ovocné koláče k létu prostě patří. Nebojte se jich a upečte si některý podle receptu slavných žen. Sklidíte úspěch nejen u nedělní kávy.
Mnohé ženy známé z televizních obrazovek nevládnou jen hereckými, ale i kulinářskými dovednostmi. A co je ještě lepší, rády se podělí o své prověřené recepty. Vyzkoušejte některé z nich, plné letního ovce.
Švestky dozrávají, určitě se vám bude hodit i tento recept>>>
Rybízový podle Haliny Pawlowské
Recepty Haliny jsou vyhlášené, tento rybízový koláč si zamilujete.
Rybízový koláč podle Haliny Pawlowské
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Potřebujete:
- 3 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřicího prášku
- tuk na vymazání formy
Na sněhovou hmotu:
- 3 bílky
- špetku soli
- 250 g cukru krupice
- 300 g rybízu
Postup:
1. Nejprve utřete moučkový cukr se změklým máslem a žloutkem do pěny. Pak přidejte vodu a mouku promíchanou s kypřicím práškem a vypracujte těsto, které nesmí být moc tuhé.
2. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačte do tukem vymazané koláčové formy. Dejte na 20 minut zapéct do trouby předehřáté na 170 °C.
3. Mezitím ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh, zašlehejte do něj cukr. Nádobu se sněhem dejte do horké vodní lázně a ještě trochu prošlehejte. Do sněhu vmíchejte opraný a oschlý rybíz.
4. Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneste na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečte (15–20 minut). Sníh vytvoří křupavou krustu.
Borůvkový podle Laďky Něrgešové
Známá moderátorka se kynutého těsta nebojí a podle jejího receptu si zvládnete upéct dokonalý koláč i vy. Místo borůvek můžete použít švestky, jahody, rybíz nebo třeba ostružiny.
Borůvkový koláč podle Laďky Něrgešové
Potřebujete:
- 250 ml vlažného mléka
- 1 sáček instantního droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžíci cukru
- 1 lžičku soli
Na ovocnou směs:
- 200 g borůvek
- 2 lžíce plnotučného tvarohu
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
Na drobenku:
- 50 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 50 g cukru
Postup:
1. Do velké mísy nalijte mléko a rozmíchejte ho s droždím. Pak přidejte mouku, žloutky, máslo, cukr a sůl. Vše dobře propracujte, až vznikne pevné těsto. To pak v míse přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
2. Mezitím si připravte náplň. Rozmíchejte tvaroh s cukry, pudinkem a borůvkami. Všechny suroviny na drobenku smíchejte a propracujte tak, aby vznikly hrudky.
3. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly, každý vyválejte. Okraje těsta potřete bílky, doprostřed dejte ovocnou náplň a zasypte drobenkou. Pečte při 170 °C asi 20–25 minut.
Jablkový podle Jany Švandové
Jednoduchý koláč ve francouzském stylu zvládnete za pár minut.
Jablkový koláč podle Jany Švandové
Potřebujete:
- 1 listové těsto
- 5 jablek oloupaných a nakrájených na plátky
- 60 g másla
- 30 g medu
- 1 lžíci cukru
Postup:
1. Na pánvi, která je vhodná do trouby, rozpusťte polovinu másla a přidejte asi stejné množství medu. Nechte společně zkaramelizovat. Přidejte cukr a počkejte, až směs začne hnědnout, pak ji odstavte z plotny. Na směs rovnoměrně naskládejte plátky jablek.
2. Rozválené listové těsto vložte na směs na pánvi, propíchejte ho a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
3. Upečený koláč překlopte na mísu nebo talíř tak, aby těsto bylo dole.
TIP: Tento koláč má různé varianty. Můžete například experimentovat s ovocem, doporučují se ale sladší druhy, jako jsou švestky, zralé broskve nebo nektarinky.
Cheesecake podle Patricie Pagáčové
Cheesecake sice není úplně koláč, ale v létě vás osvěží, a hlavně na něj můžete dát jakékoli ovoce, které zrovna máte po ruce.
Potřebujete:
Na korpus:
- 200 g BeBe sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 600 g lučiny nebo sýru Philadelphia
- 250 g moučkového cukru
- 200 g zakysané smetany
- šťávu z poloviny citronu
- 3 vejce a 1 žloutek navíc
Na dozdobení:
- 150 g zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 g ovoce podle chuti
Postup:
1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do formy a rukou nebo skleničkou dobře umačkejte.
2. Suroviny na náplň smíchejte v míse a opravdu dobře promíchejte. Jako poslední přidávejte vejce. Náplň nalijte na sušenky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
3. Zakysanou smetanu promíchejte s cukrem a naneste na upečený a vychladlý korpus. Na závěr ozdobte ovocem.
TIP: Cheesecake si můžete upéct den předem a dát ho do lednice, bude díky tomu hezky rozleželý a vychlazený. Zakysanou smetanou a ovocem ho ale ozdobte až v den konzumace.
Rebarborový podle Jiřiny Bohdalové
Vaření je hereččinou velkou vášní, na kontě má už několik kuchařských knih. A nebojí se ani pečení sladkých dobrot. Pokud máte v mrazáku rebarboru, vyzkoušejte její recept.
Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové
Potřebujete:
- 70 g másla
- 1 žloutek
- 70 g cukru
- 210 g hrubé mouky
- 1 lžíci prášku do pečiva
- 300 g tenčích plátků rebarbory
- krupicový cukr a skořici na posypání
Na náplň:
- 1/2 litru mléka
- 3 lžíce krupice
- 1 lžíci krupicového cukru
Postup:
1. Začněte přípravou náplně. Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout.
2. Mezitím si připravte těsto. V míse utřete máslo s cukrem a žloutkem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto.
3. Těsto rozprostřete do vymazané formy, na něj rozetřete krupicovou kaši a rozložte na ni plátky rebarbory. Posypte cukrem se skořicí a pečte při 180 °C asi 25 minut.
TIP: Koláč můžete ještě vylepšit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, který vyšleháte se lžící cukru. Sníh přidejte až na závěr pečení a nechte ho na koláči při nižší teplotě zaschnout a lehce zatáhnout.
A jestli se vám nechce zapínat troubu, udělejte si panna cottu>>>