Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské

17. srpna 2024 • 05:24

Ovocné koláče k létu prostě patří. Nebojte se jich a upečte si některý podle receptu slavných žen. Sklidíte úspěch nejen u nedělní kávy.

Mnohé ženy známé z televizních obrazovek nevládnou jen hereckými, ale i kulinářskými dovednostmi. A co je ještě lepší, rády se podělí o své prověřené recepty. Vyzkoušejte některé z nich, plné letního ovce.

Švestky dozrávají, určitě se vám bude hodit i tento recept>>>

Video se připravuje ...

Rybízový podle Haliny Pawlowské

Recepty Haliny jsou vyhlášené, tento rybízový koláč si zamilujete.

Rybízový koláč podle Haliny Pawlowské Rybízový koláč podle Haliny Pawlowské • Autor: iStock

Doba přípravy: 30 minut

Doba pečení: 40 minut

Potřebujete:

  • 3 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce vody
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku
  • tuk na vymazání formy

Na sněhovou hmotu:

  • 3 bílky
  • špetku soli
  • 250 g cukru krupice
  • 300 g rybízu

Postup:

1. Nejprve utřete moučkový cukr se změklým máslem a žloutkem do pěny. Pak přidejte vodu a mouku promíchanou s kypřicím práškem a vypracujte těsto, které nesmí být moc tuhé.

2. Vlhkýma rukama těsto rovnoměrně vtlačte do tukem vymazané koláčové formy. Dejte na 20 minut zapéct do trouby předehřáté na 170 °C.

3. Mezitím ušlehejte z bílků a soli tuhý sníh, zašlehejte do něj cukr. Nádobu se sněhem dejte do horké vodní lázně a ještě trochu prošlehejte. Do sněhu vmíchejte opraný a oschlý rybíz.

4. Jakmile začne těsto v troubě růžovět, naneste na něj sněhovou hmotu s rybízem a dopečte (15–20 minut). Sníh vytvoří křupavou krustu.

Borůvkový podle Laďky Něrgešové

Známá moderátorka se kynutého těsta nebojí a podle jejího receptu si zvládnete upéct dokonalý koláč i vy. Místo borůvek můžete použít švestky, jahody, rybíz nebo třeba ostružiny. 

Borůvkový koláč podle Laďky Něrgešové Borůvkový koláč podle Laďky Něrgešové • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 sáček instantního droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku soli

Na ovocnou směs:

  • 200 g borůvek
  • 2 lžíce plnotučného tvarohu
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru

Postup:

1. Do velké mísy nalijte mléko a rozmíchejte ho s droždím. Pak přidejte mouku, žloutky, máslo, cukr a sůl. Vše dobře propracujte, až vznikne pevné těsto. To pak v míse přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

2. Mezitím si připravte náplň. Rozmíchejte tvaroh s cukry, pudinkem a borůvkami. Všechny suroviny na drobenku smíchejte a propracujte tak, aby vznikly hrudky.

3. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné díly, každý vyválejte. Okraje těsta potřete bílky, doprostřed dejte ovocnou náplň a zasypte drobenkou. Pečte při 170 °C asi 20–25 minut.

Jablkový podle Jany Švandové

Jednoduchý koláč ve francouzském stylu zvládnete za pár minut.

Jablkový koláč podle Jany Švandové Jablkový koláč podle Jany Švandové • Autor: iStock

Potřebujete: 

  • 1 listové těsto
  • 5 jablek oloupaných a nakrájených na plátky
  • 60 g másla
  • 30 g medu
  • 1 lžíci cukru

Postup:

1. Na pánvi, která je vhodná do trouby, rozpusťte polovinu másla a přidejte asi stejné množství medu. Nechte společně zkaramelizovat. Přidejte cukr a počkejte, až směs začne hnědnout, pak ji odstavte z plotny. Na směs rovnoměrně naskládejte plátky jablek.

2. Rozválené listové těsto vložte na směs na pánvi, propíchejte ho a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.

3. Upečený koláč překlopte na mísu nebo talíř tak, aby těsto bylo dole.

TIP: Tento koláč má různé varianty. Můžete například experimentovat s ovocem, doporučují se ale sladší druhy, jako jsou švestky, zralé broskve nebo nektarinky. 

Cheesecake podle Patricie Pagáčové

Cheesecake sice není úplně koláč, ale v létě vás osvěží, a hlavně na něj můžete dát jakékoli ovoce, které zrovna máte po ruce.

Cheesecake Patricie Pagáčové Cheesecake Patricie Pagáčové • Autor: Instagram/patricie.pagacova

Potřebujete:

Na korpus:

  • 200 g BeBe sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 600 g lučiny nebo sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • šťávu z poloviny citronu
  • 3 vejce a 1 žloutek navíc

Na dozdobení:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g ovoce podle chuti

Postup:

1. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do formy a rukou nebo skleničkou dobře umačkejte.

2. Suroviny na náplň smíchejte v míse a opravdu dobře promíchejte. Jako poslední přidávejte vejce. Náplň nalijte na sušenky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.

3. Zakysanou smetanu promíchejte s cukrem a naneste na upečený a vychladlý korpus. Na závěr ozdobte ovocem.

TIP: Cheesecake si můžete upéct den předem a dát ho do lednice, bude díky tomu hezky rozleželý a vychlazený. Zakysanou smetanou a ovocem ho ale ozdobte až v den konzumace.  

Rebarborový podle Jiřiny Bohdalové

Vaření je hereččinou velkou vášní, na kontě má už několik kuchařských knih. A nebojí se ani pečení sladkých dobrot. Pokud máte v mrazáku rebarboru, vyzkoušejte její recept.

Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové Rebarborový koláč podle Jiřiny Bohdalové • Autor: iStock

Potřebujete:

  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 210 g hrubé mouky
  • 1 lžíci prášku do pečiva
  • 300 g tenčích plátků rebarbory
  • krupicový cukr a skořici na posypání

Na náplň:

  • 1/2 litru mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 lžíci krupicového cukru

Postup:

1. Začněte přípravou náplně. Z mléka, krupice a cukru uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout.

2. Mezitím si připravte těsto. V míse utřete máslo s cukrem a žloutkem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto.

3. Těsto rozprostřete do vymazané formy, na něj rozetřete krupicovou kaši a rozložte na ni plátky rebarbory. Posypte cukrem se skořicí a pečte při 180 °C asi 25 minut.

TIP: Koláč můžete ještě vylepšit sněhovou čepicí ze zbylého bílku, který vyšleháte se lžící cukru. Sníh přidejte až na závěr pečení a nechte ho na koláči při nižší teplotě zaschnout a lehce zatáhnout.

A jestli se vám nechce zapínat troubu, udělejte si panna cottu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red, Eva Fridrichová