10 potravin, které vám pomůžou zbavit se tuku na břiše

25. ledna 2024 • 04:31

Každý, kdo se někdy pustil do hubnutí, nejspíš dobře ví, jak frustrující je nejen to, že kila jdou dolů jen velmi pomalu, ale také že hubnete jen v některých partiích. Tam, kde byste to potřebovali nejvíc, což je většinou právě na břiše, tuk odolává veškerým vašim snahám. Bohužel neexistují žádné konkrétní potraviny, které by tuk na břiše samy o sobě spalovaly, nicméně některé vám s jeho redukcí mohou dost výrazně pomoci.

Tuk usazující se na břiše je zapeklitá věc a ovlivňuje ho řada faktorů, například genetika, věk, sedavý životní styl, špatná kvalita stravy nebo velká konzumace alkoholuKvůli těmto mnoha faktorům vyžaduje ztráta břišního tuku vyvážený a celostní přístup. Určitě vám pomůže, když vyvážený jídelníček s nižším obsahem cukrů doplníte cvičením a budete se snažit vyhnout kouření a stresu.

Zkuste i tyto tři cviky na štíhlý pas>>>

Video se připravuje ...

Existují tři skupiny potravin, které bývají spojovány s nižším množstvím břišního tuku. Jsou to jednak potraviny s vysokým obsahem kvalitních bílkovin, které pomáhají budovat svalovou hmotu a postarají se o to, abyste se delší dobu cítili sytí. Pak jsou to potraviny bohaté na vlákninu. Ta zajistí, aby trávení fungovalo tak, jak má, a také snižuje nadýmání, při němž břicho vypadá větší, než je.  A konečně, je známo, že konzumace zdravých, tedy mononenasycených tuků pomáhá snižovat celkovou hladinu tělesného tuku. 

Které konkrétní potraviny vám mohou pomoci zbavit se tuku na břiše?

Libové hovězí

Libové hovězí maso Libové hovězí maso • Autor: iStock

Pokud potřebujete kvalitní bílkoviny, je libové hovězí maso skvělá a chutná volba. Bílkoviny neboli proteiny zvyšují pocit sytosti po jídle a podporují udržování svalové hmoty. A když máte dost svalové hmoty, funguje lépe i váš metabolismus. Hovězí maso má také vyšší termický efekt, což znamená, že při jeho trávení spálíte víc kalorií. Určitě si pochutnáte na hovězím steaku se zeleninou nebo zkuste mleté hovězí na salátu.

Ovesné vločky

Ovesné vločky chutnají nasladko i naslano Ovesné vločky chutnají nasladko i naslano • Autor: iStock

Stejně jako bílkoviny je pro odbourávání břišního tuku důležitá vláknina. Hodně jí obsahuje například oves. Ten má ve srovnání s ostatními obilninami několik nutričních výhod a jednou z nich je právě velmi prospěšná vláknina zvaná betaglukan. V ovsu jí je opravdu hodně a díky ní a vysokému obsahu komplexních sacharidů vám tak například ovesné vločky poskytnou dostatek energie, stabilizují hladinu cukru v krvi a sníží pravděpodobnost přejídání nebo touhy po něčem sladkém mezi jídly. Vločky můžete přimíchat do jogurtu, uvařit z nich kaši, kterou osladíte ovocem, nebo z nich upečte semínkové krekry.

Řecký jogurt

Řecký jogurt Řecký jogurt • Autor: iStock

Kvalitní bílý řecký jogurt je na spalování břišního tuku jako dělaný, protože má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah cukru. Probiotika v jogurtu navíc podporují zdravou střevní mikroflóru, která je klíčovou součástí vašeho procesu hubnutí. Dejte si ho jen tak samotný, udělejte z něj pomazánku nebo třeba tzatziki.

Kuřecí prsa bez kůže

Kuřecí prsa Kuřecí prsa • Autor: iStock

Pokud hledáte jiný zdroj libových bílkovin, pak jsou dobrou volbou kuřecí prsa. Mají málo kalorií, zato hodně bílkovin, a jak již bylo zmíněno, bílkoviny jsou při hubnutí velmi důležité. Jejich dostatečný příjem zvyšuje úbytek hmotnosti i tukové hmoty, včetně ztráty břišního tuku. Aby vám kuřecí prsa pomohla s hubnutím, musí být bez kůže a samozřejmě v nějaké dietnější úpravě, tedy vařená, pečená nebo orestovaná na trošce oleje

Citron

Budete potřebovat i trochu citronové šťávy a kůry Budete potřebovat i trochu citronové šťávy a kůry • Autor: iStock

Na samotném citronu si asi moc nepochutnáte, ale když ho začleníte do svých oblíbených receptů, rozhodně neuděláte chybu. Citrony mají velmi nízký obsah kalorií a kuchaři je často používají k dochucení místo kaloricky vydatných a tučných dresinků, olejů nebo marinád. Navíc jsou citrony bohaté na polyfenoly, které mohou potlačovat hromadění tělesného tuku, včetně oblasti na břiše. Nebojte se tedy trochu si okyselit život a přidávejte citronovou šťávu do salátů, na ryby, kuřecí maso, do omáček nebo jimi ochuťte tacos

Maliny

Maliny Maliny • Autor: F.O.O.D.

Když budete mít chuť na něco sladkého a přitom zdravého, dejte si hrst malin. Jsou nízkokalorické a plné antioxidantů. Ty bojují se záněty v těle, které by mohly ztrátu břišního tuku ztěžovat. Maliny také obsahuji přírodní pigment zvaný chrysanthemin, u kterého bylo prokázáno, že zvyšuje produkci adiponektinu, hormonu tukové tkáně, který může zvýšit metabolismus tuků, a také leptinu, který potlačuje chuť k jídlu. 

Avokádo

Avokádo Avokádo • Autor: iStock

Avokádo je superpotravina známá svým vysokým obsahem zdravých tuků a všestranností. Skvěle se hodí do smoothie, salátů, dresinků, pomazánek nebo jako základ lahodného domácího guacamole.

I půlka avokáda (například na celozrnném toastu s vejcem nebo v salátu) vás díky obsahu mononenasycených tuků dostatečně zasytí a pomůže vám to vyhnout se bezduchému mlsání a prázdným kaloriím mezi jídly.

Vejce

Není vejce jako vejce. Podle barvy se to však nepozná. Není vejce jako vejce. Podle barvy se to však nepozná. • Autor: iStock.com

Jak už jistě víte, libové bílkoviny by měly být zásadní složkou jakéhokoli hubnoucího plánu zaměřeného na spalování břišního tuku. Kromě hovězího nebo kuřecího masa jsou další skvělou možností vejce, která si můžete dát v kteroukoli denní dobu. Ať už si z nich uděláte ráno omeletu nebo si je uvařená přidáte večer do salátu, vejce vám poskytnou dostatek kvalitních bílkovin a jen velmi málo tuku. Kromě bílkovin obsahují vaječné žloutky i látku zvanou cholin, která se podílí na využití tuků v těle.

Brokolice

Děti díky společnému vaření milují například brokolici. Děti díky společnému vaření milují například brokolici. • Autor: iStock

Brokolice patří podle odborníků mezi nejzdravější potraviny, které existují. Hodně se využívá při redukčních dietách a dokáže si skvěle poradit i s tukem v oblasti břicha. Tahle superpotravina je bohatá na antioxidanty, zejména pak na sulforafan, který dodává brokolici (i další brukvovité zelenině) její charakteristickou chuť a má silné protizánětlivé účinky. Výzkumy také prokázaly, že pravidelná konzumace brokolice a jiné tmavé zeleniny, jako je například kapusta nebo špenát, pomáhá snížit viscerální, tedy vnitřní tuk v oblasti břicha. Dávejte si brokolici (například uvařenou v páře) jako přílohu, upečte ji s další zeleninou nebo ji zkombinujte s hovězím masem či lososem.

Mrkev

Mrkev Mrkev • Autor: iStock

Kromě brokolice se při snižování břišního tuku doporučuje i konzumace mrkve. Ta je bohatá na karotenoid zvaný lutein, který nejen chrání náš zrak, ale také může pomoci s rozpouštěním tuků v oblasti břicha. Z mrkve si můžete udělat zdravé pečené hranolky, podusit ji na másle nebo z ní uvařit polévku. Se zrychlením metabolismu vám ale podle odborníků nejvíc pomůže syrová mrkev. Má totiž tvrdou texturu a musíte ji pořádně rozkousat, takže tím spálíte i nějaké kalorie navíc.  

Z mrkve si můžete udělat i jednoduchý salát>>>

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková