10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku

17. srpna 2023 • 00:15

Ostružiny jsou symbolem vrcholného léta a příležitostí k přípravě mnoha chutných dezertů, kterým dodají příjemně nakyslou chuť a nádhernou barvu. Neomezujte se ale jen na koláče a jiné sladkosti. Ostružiny můžete stejně dobře proměnit v osvěžující salát, domácí víno nebo džem, který vám během zimy rozjasní každé ráno.

Kromě toho, že jsou ostružiny chutné, jsou také velmi zdravé. Obsahují bioflavonoidy, což jsou antioxidanty chránící hlavně před srdečními chorobami a růstem nádorových buněk. Ostružiny jich obsahují dokonce třikrát víc než maliny. Jsou také výborným zdrojem vlákniny, vitaminu C a minerálů, hlavně hořčíku, železa a draslíku. Pomáhají při nachlazení a revmatismu, léčí záněty úst a krku, snižují vysoký krevní tlak, nervozitu a stres. Čerstvá ostružinová šťáva je vynikajícím a všestranně povzbuzujícím nápojem. To je celkem dost důvodů, abyste si i ty nejsladší ostružinové koláče mohli vychutnat zcela bez výčitek.

Ostružiny se hodí i do ovocné bublaniny>>>

Video se připravuje ...

Jaké další dobroty se dají z ostružin připravit?

Osvěžující a zdravá zmrzlina

Ostružinová zmrzlina Ostružinová zmrzlina • Autor: iStock

I na sklonku léta bývají dny horké a to je pak ideálním osvěžením zmrzlina. Domácí tvarohová zmrzlina s ostružinami je slazená medem a opravdu vynikající, obzvlášť když si ji dáte s grahamovými sušenkami.

Letní buchta na plech

Ricottový koláč s malinami a ostružinami Ricottový koláč s malinami a ostružinami • Autor: F.O.O.D.

Koláče z ostružin jsou skvělé a malá forma vám určitě stačit nebude. Upečte rovnou celý plech, z těsta, které je úžasně vláčné díky ricottě, a přidejte k ostružinám i maliny, aby byl výsledek ještě chutnější a barevnější.

Tak trochu jiný koláč s drobenkou

Ovesný koláč s ostružinami Ovesný koláč s ostružinami • Autor: iStock

I tento koláč si okamžitě zamilujete. Těsto z ovesných vloček doplňuje lahodná ostružinovo-malinová náplň vyšperkovaná kapkou červeného vína. Nechybí ani drobenka a celé kusy ovoce na ozdobení.

Moučník, který budete hltat očima

Ostružinový koláč s broskvemi Ostružinový koláč s broskvemi • Autor: F.O.O.D.

Ostružiny jsou skvělé nejen v kombinaci s malinami, ale i dalšími druhy ovoce. Koláč z vláčného jogurtového těsta je vylepšený smetanovým ostružinovým krémem a kromě tmavých ostružin ho zdobí i sladké a krásně žluté broskve.

Ostružinová omáčka jako dokonalý doplněk

Minibábovky s ostružinovou omáčkou Minibábovky s ostružinovou omáčkou • Autor: F.O.O.D.

Z jogurtového těsta si můžete upéct také vláčné a nadýchané bábovičky. Jsou vynikající samy o sobě, ale proč je ještě nevylepšit? Přelijte je příjemně nakyslou ovocnou omáčkou z ostružin a získáte skutečně delikátní dezert.

Někdo to rád horké

Zapečená jablka s ostružinami Zapečená jablka s ostružinami • Autor: iStock

Máte-li chuť na něco méně obvyklého, zkuste svařit jablka s ciderem a ostružiny s červeným vínem. To vše zapečte s drobenkou a získáte skvělý horký dezert plný ovoce a s křupavou krustou na povrchu.

Salát, který vás překvapí

Ostružiny jsou skvělé i do zeleninového salátu se sýrem Ostružiny jsou skvělé i do zeleninového salátu se sýrem • Autor: iStock

Zkombinovat ostružiny s mrkví, listovými saláty a kozím sýrem by vás možná nenapadlo. Vůbec se toho nebojte. Výsledkem je totiž osvěžující salát, který k naprosté dokonalosti potřebuje už jen zálivku z olivového oleje, medu a citronové šťávy.

Osvěžující a husté smoothie

Ostružinovo-malinové smoothie Ostružinovo-malinové smoothie • Autor: iStock

Smoothie se dá dělat z mnoha druhů ovoce. To z ostružin, malin, melounu a datlí je obzvlášť chutné, a když si do něj ještě přidáte led nebo tříšť, vytvoříte osvěžující nápoj do horkých dní pozdního léta.

Ostružinový džem nejen na zimu

Ostružinový džem Ostružinový džem • Autor: iStock

Máte-li ostružin víc, vyrobte si z nich domácí džem. Protože obsahují hodně pektinu, nemusíte používat žádné želírovací prostředky a příprava je tak opravdu jednoduchá. Budete potřebovat 1,5 kilogramu ostružin a 500 g cukru. Očištěné ostružiny krátce a zprudka povařte, vmíchejte cukr a povařte ještě několik minut, dokud se cukr nerozpustí. Horký džem naplňte do dobře vymytých a nahřátých skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Domácí dezertní víno

Ostružinové víno Ostružinové víno • Autor: iStock

Jestli rádi v kuchyni experimentujete a těší vás pohled na sladké poklady ve sklenicích, můžete se pustit do výroby domácího ostružinového vína:

Co budete potřebovat:

  • 1 l ostružin
  • 1200 g krupicového cukru
  • 2,5 l vody
  • hrst malin
  • 10 g čerstvého droždí

Postup:

1. Cukr svařte s vodou a nechte vychladnout.

2. Ostružiny a maliny nasypte do velké čtyřlitrové sklenice, rozdrobte na ně droždí a vše zalijte cukerným nálevem (nádobu naplňte nejvýše do dvou třetin, aby víno mohlo kvasit a nevytékalo). Nádobu překryjte papírem nebo celofánem, který jehlou propíchejte, aby mohl unikat vzduch, a nechte ji stát asi 6 týdnů v teplé místnosti.

3. Zralé víno přefiltrujte, stočte do lahví vypláchnutých vodkou nebo jiným alkoholem, dobře uzavřete a skladujte v chladu a temnu.

Video se připravuje ...

Autor: AK