Letní zavařování: Je libo malinový džem s medem, džem z lesního ovoce nebo angreštový kompot?
Zahrádka je plná zralého ovoce a zeleniny a vy máte chvíli času? Natrhejte si šťavnaté plody a něco dobrého si zavařte na zimu.
Malinový džem s medem a mátou
Suroviny:
- 2 kg malin
- pár lístků čerstvé máty
- 400 g tekutého medu
Postup:
Maliny přebereme a krátce omyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak je necháme v sítu okapat. Ovoce dáme do hrnce, přidáme 3 lžíce vody a med a směs za stálého míchání přivedeme k varu a na mírném ohni zhruba 5 minut povaříme. Čistou lžící sbíráme pěnu z hladiny. Jakmile začne směs houstnout, vmícháme do ní nasekané lístky máty a ještě krátce prohřejeme. Džem rozlijeme do sklenic, okraje očistíme a uzavřeme víčky. Skladujeme v suchu a temnu.
Rekapitulace
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 6 sklenic po 400 ml
Cena cca: 200 Kč
Džem z lesního ovoce
Suroviny:
- 200 g malin
- 200 g borůvek
- 200 g ostružin
- 200 g černého rybízu
- 200 g jahod
- 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
- 1 Gelfix 3 : 1 Dr. Oetker
- 350 g krupicového cukru
Postup:
Bobulové ovoce přebereme, případně umyjeme, a nakrájíme nadrobno. Z každého druhu odvážíme 200 g. Ovoce a vanilkový extrakt dáme do většího hrnce a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Na talířek kápneme dvě lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi dvě zarovnané lžičky kyseliny citronové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu na hladině a džem plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Rekapitulace
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 6 sklenic po 200 ml
Cena cca: 100 Kč
Angreštový kompot
Suroviny:
- 2 kg zralého pevného angreštu
- 1,5 l vody
- 750 g krupicového cukru
- 2 hřebíčky
- špetka mletého kardamonu
Postup:
V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením a pak necháme nálev zchladnout. Angrešt zbavíme zbytků okvětí a stopek, omyjeme ho pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Ovoce rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem, okraje sklenic otřeme čistou utěrkou a sklenice uzavřeme víčky. Sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut. Kompoty necháme vychladnout a pak je skladujeme v suché tmavé místnosti.
Rekapitulace
Doba přípravy: 60 minut
Množství: 8 sklenic po 500 ml
Cena cca: 120 Kč