Letní zavařování: Je libo malinový džem s medem, džem z lesního ovoce nebo angreštový kompot?

28. července 2021 • 00:00

Zahrádka je plná zralého ovoce a zeleniny a vy máte chvíli času? Natrhejte si šťavnaté plody a něco dobrého si zavařte na zimu.

Malinový džem s medem a mátou

Suroviny:

  • 2 kg malin
  • pár lístků čerstvé máty
  • 400 g tekutého medu

Malinový džem s medem Malinový džem s medem • Autor: Stockfood.com, archiv redakce

Postup:

Maliny přebereme a krátce omyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak je necháme v sítu okapat. Ovoce dáme do hrnce, přidáme 3 lžíce vody a med a směs za stálého míchání přivedeme k varu a na mírném ohni zhruba 5 minut povaříme. Čistou lžící sbíráme pěnu z hladiny. Jakmile začne směs houstnout, vmícháme do ní nasekané lístky máty a ještě krátce prohřejeme. Džem rozlijeme do sklenic, okraje očistíme a uzavřeme víčky. Skladujeme v suchu a temnu.

Rekapitulace

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 6 sklenic po 400 ml

Cena cca: 200 Kč

Džem z lesního ovoce

Suroviny:

  • 200 g malin
  • 200 g borůvek
  • 200 g ostružin
  • 200 g černého rybízu
  • 200 g jahod
  • 1 lžička extraktu Bourbon vanilka
  • 1 Gelfix 3 : 1 Dr. Oetker
  • 350 g krupicového cukru

Džem z lesního ovoce Džem z lesního ovoce • Autor: Stockfood.com, archiv redakce

Postup:

Bobulové ovoce přebereme, případně umyjeme, a nakrájíme nadrobno. Z každého druhu odvážíme 200 g. Ovoce a vanilkový extrakt dáme do většího hrnce a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Na talířek kápneme dvě lžičky uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi dvě zarovnané lžičky kyseliny citronové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu na hladině a džem plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

Rekapitulace

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 6 sklenic po 200 ml

Cena cca: 100 Kč

Angreštový kompot

Suroviny:

  • 2 kg zralého pevného angreštu
  • 1,5 l vody
  • 750 g krupicového cukru
  • 2 hřebíčky
  • špetka mletého kardamonu

Angreštový kompot Angreštový kompot • Autor: Stockfood.com, archiv redakce

Postup:

V hrnci svaříme vodu s cukrem a kořením a pak necháme nálev zchladnout. Angrešt zbavíme zbytků okvětí a stopek, omyjeme ho pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Ovoce rozdělíme do sklenic, zalijeme nálevem, okraje sklenic otřeme čistou utěrkou a sklenice uzavřeme víčky. Sterilujeme při teplotě 80 °C 20 minut. Kompoty necháme vychladnout a pak je skladujeme v suché tmavé místnosti.

Rekapitulace

Doba přípravy: 60 minut

Množství: 8 sklenic po 500 ml

Cena cca: 120 Kč

Chcete uschovat ještě větší množství ovocné a zeleninové úrody pod víčko? Nezapomeňte si koupit aktuální číslo BLESK Vaše recepty >>>

Pochoutky z letní zeleniny Pochoutky z letní zeleniny • Autor: Blesk Vaše recepty

Autor: TR, Blesk Vaše recepty