10 chyb při vaření, které zaručeně děláte i Vy

25. srpna 2017 • 20:49

I když jste kuchařka s mnohaletou zkušeností, je velmi pravděpodobné, že se těchto chyb dopouštíte také a ani o tom nevíte. Jsou to chyby, které děláme většinou ve spěchu anebo prostě jen proto, že jsme líní a nemáme po ruce správné pomůcky. Zkuste se jim pro příště vyvarovat a věřte, že vaření bude rázem jednodušší.

Nečtete si před vařením celý recept

Když se ponoříte do vaření, můžete lehce zapomenout na všechno, co se děje kolem vás. A když se pak znovu podíváte do kuchařky, zjistíte, že jste zapomněli přidat nějakou ingredienci nebo jste úplně přeskočili jeden z kroků. Navíc některé recepty nejsou zapsány ve správném pořadí. Není nic horšího než v polovině receptu zjistit, že vám k jeho realizaci chybí hned několik složek.

Příště si proto dřív, než začnete cokoliv dělat, důkladně přečtěte celý recept a zkontrolujte, zda máte všechny ingredience a vybavení, které potřebujete. Získáte tak také lepší představu o tom, co přesně budete dělat, takže je pravděpodobnější, že neuděláte nějakou chybu.

Příliš malé krájecí prkénko

Malé krájecí desky s různými pestrými motivy jsou roztomilé, ale kromě rozkrojení několika bobulí vína, tří ředkviček nebo rozříznutí plátku citronu jako ozdoby na skleničku k ničemu jinému nejsou. Pokud chcete například naporcovat pečené kuře, na takto stísněném prostoru, který máte k dispozici, to nikdy nemůžete udělat úhledně, efektivně a bezpečně.

Dopřejte si proto příště dostatek prostoru k práci a ujistěte se, že vaše prkénko je dostatečně velké na to, na co ho chcete využít. Uvidíte, že krájení a sekání pak budou mnohem pohodlnější a navíc bezpečnější.

Nevhodný nůž

Předtím než si do ruky vezmete nůž, zamyslete se nad tím, na co ho vlastně budete používat. Potřebujete jen nasekat něco malého, jako je česnek? Nebo budete pracovat s něčím větším, jako je celé kuře? Existují sice univerzální nože, které se dají využít na hodně věcí, ale lepší je zvolit konkrétní typ a správnou velikost.


Myslete na to, že pro kuchaře je nůž ten nejdůležitější pomocník. Doma by vám proto neměly chybět jak nůž univerzální, tak ty speciální na řezání masa, na sýry, krájení ovoce a zeleniny a také na sekání bylin. Pořídit byste si měli také zoubkovaný nůž na chléb, který oceníte i při krájení čerstvé bagety.

Přečtěte si také 7 základních chyb, které děláme při úpravě masa ZDE.

Nepořádek na pracovní ploše

Pokud je váš pracovní prostor chaotický, budete nejen pracovat méně organizovaně a efektivně, ale i podstupujete mnohem vyšší riziko, že jídlo kontaminujete bakteriemi ze syrového masa.

Zapamatujte si proto, že je důležité udržovat pracovní plochu stále čistou. A to hned ze dvou důvodů. Umožní vám to postupovat při vaření mnohem organizovaněji a navíc v dlouhodobém horizontu ušetříte čas. Položení nádoby na odpad vedle prkénka, když čistíte a připravujete jednotlivé ingredience, také obrovsky pomáhá.

Přísady vkládáte do studené pánve

Ve většině případů je nejlepší pánev nejdříve rozehřát, pak přidat olej a teprve potom potřebné ingredience. Existují však také některé výjimky, jako je například pražení slaniny, které musíte začínat zásadně ve studené pánvi.

Lidé ale často nalijí na pánev olej, přidají suroviny a pak teprve zapnou sporák. Místo toho, aby se ingredience pěkně osmahly, nasáknou olejem nebo máslem a je pravděpodobné, že se navíc přichytí k pánvi. Před přidáním přísad do pánve se proto příště vždy ujistěte, že je pánev horká a tuk dostatečně rozpálený.

Maso připravujete rovnou vytažené z lednice

Nezáleží na tom, zda se chystáte připravovat hovězí, vepřové, kuřecí maso nebo ryby, nikdy byste neměli do horké trouby nebo na gril "šoupnout" maso rovnou z ledničky. Výsledkem je pak totiž kus masa, který je převařený na vnější straně a nedostatečně tepelně upravený nebo dokonce syrový ve středu.

Vždy proto nejdříve vyndejte maso nebo ryby z lednice, nechte je při pokojové teplotě po dobu asi patnácti až dvaceti minut "aklimatizovat se". Protein zahřátý na pokojovou teplotu umožní, že tepelná úprava bude probíhat rovnoměrněji.

Kořeníte až hotové jídlo

Také se vám někdy stane, že vám připravené jídlo připadá bez chuti, nudné a nevyvážené? Možná je to proto, že jste jen zapomněli přidat potřebné koření už na začátku nebo v průběhu vaření. Jde opravdu o důležitý krok. Koření je třeba přidat včas kvůli tomu, aby všechny složky "nasály" jeho přirozenou vůni a chuť.

Přeplňujete pánev

Při nasypání příliš velkého množství ingrediencí do pánve dojde nejen k tomu, že se příliš sníží teplota, ale také je zde najednou příliš mnoho vlhkosti, což má za následek, že se připravovaná potravina místo toho, aby se smažila, upravuje v páře. Což samozřejmě v důsledku také vede k nerovnoměrnému vaření.

Neochutnáváte jídlo během vaření

Vaření bez ochutnávání je jako psaní knihy bez korektury. Pokud s prvním soustem čekáte až na okamžik, kdy je večeře na stole, může se snadno stát, že jídlo nebude mít vyváženou chuť a bude v něm chybět nějaké to koření. Vždycky proto ochutnávejte od prvopočátku vaření, abyste připravované jídlo mohli ochutit a okořenit dle potřeby. Nebojte se ochutnávat znovu a znovu a znovu...

Jasně – taky se vždycky nemůžu dočkat, až budu mít to úžasně voňavé maso na talíři. Pokud se ale pustíte do steaku, pečeně, grilovaného kuřete, svíčkové, vepřové panenky nebo jakéhokoli jiného dílu masa hned, jak ho vyndáte z trouby nebo pánve, děláte hrubou chybu. V momentě, kdy do něj zakrojíte, totiž všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř.

Maso rovnou krájíte

Až budete příště vyndavat maso z pánve, grilu nebo z trouby, nechte ho "odpočívat" při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut (celé kuře potřebuje asi 20 minut), takže bude mít čas rozprostřít a vstřebat šťávu do jednotlivých vláken. Vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa. Pokud máte obavy, že maso vychladne, přikryjte ho důkladně kusem alobalu a dejte do vyhřáté trouby.

Autor: Redakce