Tortilla 5x jinak: S masovými kuličkami, pečenou zeleninou nebo v mexickém stylu

3. ledna 2024 • 04:29

Oblíbili jste si v restauracích stále častěji podávané plněné placky, jako je tortilla, burrito či quesadilla? Připravte si je doma! Je to snadnější, než to vypadá. Naplnit se totiž dají vším možným. Navíc díky nim můžete teď po vánočních svátcích trochu odlehčit jídelníček. Z našich receptů si vyberou zapřisáhlí masožrouti i vegetariáni.

S kuřecím masem a kukuřicí

Hotové tortilly, tedy placky připravené nejčastěji z pšeničné mouky, dnes už pořídíte v každém větším obchodě jako polotovar, což ušetří hodně času. Pokud si ale přece jen chcete připravit placky domácí, postup je součástí tohoto receptu na tortilly s kuřecím masem, nivou, kukuřicí a česnekovým dipem. Potřebujete na ně jen polohrubou mouku, vodu, olej a špetku soli. Vyválené placky osmažte zprudka z každé strany na pánvi a ještě horké je naplňte orestovaným kuřecím masem, čerstvou zeleninou, sterilovanou kukuřicí, plísňovým sýrem a dipem.

S grilovaným hovězím a zeleninou

Tortilly s grilovaným hovězím a zeleninou Tortilly s grilovaným hovězím a zeleninou • Autor: iStock

Pokud dáváte přednost hovězímu masu, určitě byste měli ochutnat další z tortill. Ta je naplněna grilovanou směsí na nudličky nakrájeného a předem naloženého hovězího steaku a na proužky nakrájené zeleniny (lilek, cuketa, papriky, mrkev a cibule). Placky nahřáté na suché pánvi nebo v troubě naplňte grilovaným masem a zeleninou, přidejte listy čerstvého polníčku a rozdrobený kozí sýr. Celý recept najdete ZDE.

S čočkou, pečeným květákem a kuřetem

Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem Tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřetem • Autor: F.O.O.D.

Spojení chutí marinovaného květáku a kuřecího masa společně upečených v troubě a černé čočky ochucené olivovým olejem, limetovou šťávou a čerstvým koprem vás dostane do pomyslného gurmánského nebe. Tortilly potřete dresinkem z jogurtu ochuceného čerstvě vymačkanou limetovou šťávou, solí a pepřem, poklaďte růžičkami upečeného květáku, natrhaným kuřecím masem a ochucenou čočkou, spodní okraj tortilly zahněte, placky zaviňte a podávejte. Celý recept na tortilly s čočkou, pečeným květákem a kuřecím masem najdete ZDE.  

S masovými kuličkami

Tortilly s masovými kuličkami Tortilly s masovými kuličkami • Autor: F.O.O.D.

S hovězím, tentokrát ale mletým, je náš další recept. Tentokrát jde o masové kuličky, které mají v oblibě nejen dospělí, ale i děti. Pečou se nasucho v troubě, takže nejsou nasáklé olejem. V tortille potřené svěžím dipem  z jogurtu, jarní cibulky a najemno nasekaného čerstvého koriandru, jsou doplněné rukolou, plátky avokáda a šalotkou. Podle chuti přidejte do tortill ještě nasekanou čerstvou chilli papričku a vše zakápněte limetovou šťávou. Celý recept na tortilly s masovými kuličkami najdete ZDE

Mexická se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem Mexická tortilla se zelným salátem • Autor: F.O.O.D.

Mexická kuchyně je čím dál oblíbenější. Vděčí za to relativně rychlé přípravě, příjemně kořeněné chuti a působivé barevnosti jídel, v nichž často nechybí spousta čerstvé zeleniny. Zimní verzi plněnou fazolemi, kukuřicí, avokádem a čedarem doplňte rychlým zelným salátem, který dodá spoustu vitamínů. Celý recept na mexické tortilly se zelným salátem najdete ZDE

Zelný salát si můžete připravit i podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Autor: red