Nejlepší domácí zmrzlina podle Margit Slimákové: 3 jednoduché recepty, které ocení děti i dospělí

Video se připravuje ...
10. srpna 2023 • 00:00

Zmrzlina je nejoblíbenější letní pochoutkou dětí i dospělých. Jenže jak vybrat tu, která je kvalitní, a ne jen plná cukru a různých dochucovadel? Pokud chcete mít jistotu, vyrobte si ji sami doma. Margit Slimáková, známá propagátorka zdravé výživy, má tři jednoduché recepty. 

Podobně jako u ostatních druhů potravin, i mezi zmrzlinami mohou být velké rozdíly v kvalitě. Je lepší točená, kopečková nebo snad nanuk? „Já mám nejradši kopečkovou. U té mám pocit takové řemeslné výroby. Často jde o menší zmrzlinárny, kde jsou připraveni vám i ukázat složení, kdybyste o to požádali," říká Margit Slimáková s tím, že i když právě taková zmrzlina patří k nejdražším, pořád je lepší dopřát si méně, ale kvalitní zmrzliny, než hodně něčeho, kde základ tvoří hlavně cukr a různá aditiva.  

Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

A co by měla tedy kvalitní zmrzlina obsahovat? „Základ by měl být z mléka nebo smetany, může tam být i žloutek na zahuštění. A jestliže jde o nějakou ovocnou příchuť, tak tam nebude jahodová vůně, ale opravdové jahody v nějakém smysluplném množství," vysvětluje odbornice. U nanuků typu Míša je dobré sledovat, zda je v nich tvaroh a mléčný nebo případně kokosový tuk. Rozhodně by v nich ale neměly být rostlinné oleje. Samostatnou kapitolou jsou sorbety, které mohou být perfektní, pokud je jejich základem ovoce. I mezi prodávanými sorbety jsou ale obrovské rozdíly a řada z nich se vyrábí hlavně z vody, cukru a dochucovadel. 

Margit Slimáková je uznávaná expertka na zdravou výživu Margit Slimáková je uznávaná expertka na zdravou výživu • Autor: profimedia.cz

V létě je nejlepší domácí

Vyhnout se situacím, kdy jdete na procházku s dítětem, uvidíte zmrzlinárnu a ono vás prosí, abyste mu ji koupili, je asi nemožné. Pro tyto případy radí Margit Slimáková vybrat kvalitní zmrzlinárnu a nechat v ní dítě, ať si samo vybere. A především připravovat zmrzliny doma, což je v létě naprosto ideální, protože když bude mít dítě dobrou zmrzlinu doma, bude to brát jako něco běžného a nebude po ní tolik toužit někde venku.

A jak takovou domácí zmrzlinu připravit? Margit Slimáková má tři velmi jednoduché recepty

Banán s čokoládou

Banánové nanuky můžete obalit v čokoládě a posypat nasekanými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem Banánové nanuky můžete obalit v čokoládě a posypat nasekanými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem • Autor: iStock

Úplně jednoduchou a zdravou zmrzlinu si můžete připravit z banánů a trochy čokolády. Oloupejte je, rozkrojte na poloviny, každou napíchněte na špejli, položte na tácek vyložený papírem na pečení a dejte na 2 až 3 hodiny do mrazáku. Takto zmražené banány můžete přelít kvalitní čokoládovou polevou nebo rozehřátou tmavou čokoládou, a ještě než čokoláda ztuhne, posypat je třeba rozdrobeným lyofilizovaným ovocem (sušeným mrazem). Bude to vypadat krásně barevně a skvěle chutnat.

Kopečková bez čekání

Domácí malinová zmrzlina Domácí malinová zmrzlina • Autor: iStock

Druhá možnost je nakrájet banány na kousky a nechat je zmrazit. Když je budete mít takto v mrazáku připravené v sáčcích, můžete je pak rozmixovat s úplně čímkoli, klidně i samotné. Banán je sám o sobě sladký, takže zmrzlinu nemusíte už doslazovat, nebo jen minimálně. Navíc zajistí zmrzlině krémovou konzistenci. Chcete-li například zmrzlinu jahodovou, přidejte ke zmraženému banánu pár jahod a společně rozmixujte. Do mixéru k banánu můžete přidat i trochu smetany, jogurtu nebo měkkého tvarohu, k dochucení se hodí například čokoláda nebo kakao. Když to všechno rozmixujete, získáte zmrzlinu, kterou můžete okamžitě podávat podobně jako kopečkovou zmrzlinu a není nutné ji už dál mrazit.

Ovocný mražený dezert

Domácí jahodová zmrzlina Domácí jahodová zmrzlina • Autor: iStock

Tato verze je spíš mražený dezert než zmrzlina. Základem je tučný jogurt, nejlépe řecký, který má 10 % tuku. Dejte několik lžic jogurtu do vhodné misky nebo krabičky a přidejte dvě až tři lžíce nějakého dochucovadla. Může to být rozmačkané, rozmixované nebo podušené sladké ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny apod.), promíchejte a dejte do mrazáku. Je důležité dezert nepřemrazit, pak by z něj byla ledová kostka. Stačí dvě až tři hodiny. Po této době získáte příjemně vychlazený dezert, který není úplně zmrzlý a chutná naprosto skvěle.

Video se připravuje ...

Autor: Tereza Víchová, AK