Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

10. ledna 2024 • 00:15

Sytý a voňavý pokrm vhodný do chladných dní miloval spisovatel Jaroslav Hašek, dokonce byl údajně jeho nejoblíbenější. A možná si ho zamilujete i vy. Tenhle jednoduchý, levný a rychlý recept našich předků určitě stojí za vyzkoušení. Když si den předem namočíte hrách, nezabere vám příprava kočičí svatby víc jak půl hodinky. Vynikající chuť vás příjemně překvapí!

Za poetickým názvem jako z pohádky nehledejte žádné exotické ingredience. Kočičí svatba, ale také kočičina nebo česká svatba, se vaří ze surovin, které byly pro naše prababičky nejběžnější. Kroupy, neloupaný zelený hrách, česnek, cibule, majoránka, kmín a vyškvařené vepřové sádlo nechyběly v žádné spíži. Když byla nouze, používaly se kroupy ječné, které byly považovány za méně dobré, v lepším období pak luxusnější kroupy pšeničné. Občas se v komínu našel ještě kousek dobře vyuzené slaniny.

Umíte rychle oloupat česnek?>>>

Video se připravuje ...

Tradiční kočičí svatba se slaninou

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20–30 minut

Suroviny:

  • 250–300 g zeleného hrachu
  • 200 g krupek
  • 70 g sádla + na polití
  • 200 g slaniny
  • 1 větší cibule + další na dozdobení
  • 3 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Hrách si večer předem zalijte studenou vodou, propláchněte ho, sceďte, vraťte do hrnce, znovu ho zalijte čistou vodou tak, aby byl ponořený a nechte ho přes noc nabobtnat.

2. Nabobtnalý hrách sceďte, znovu zalijte vodou a dejte ho vařit. Měkký by měl být cca za 20–30 minut. Pro vůni můžete přidat bobkový list.

3. Kroupy nasypte do jiného hrnce, zalijte je vlažnou vodou, properte je, sceďte, vraťte do hrnce a zalijte je dostatečným množstvím vody. Malé krupky, které se vaří jen několik minut, zalijte asi dvojnásobným množstvím vody, na ty velké se nebojte dát 4–5krát víc vody než krup a klidně je v ní ještě nechte asi 30 minut odstát. Pak vodu osolte, přidejte třetinu sádla, přiveďte k varu a vařte do změknutí.

4.  Mezitím v hluboké pánvi na zbylém sádle opečte na proužky nakrájenou anglickou slaninu, vyndejte ji do misky nebo na talířek, do výpeku nasypte nakrájenou cibulku a osmažte ji dozlatova. Místo slaniny můžete použít i uzené maso.

5. K osmažené cibulce nasypte zpět opečenou slaninu, přidejte prolisovaný nebo rozetřený česnek, špetku drceného kmínu, krátce zarestujte a přidejte uvařený slitý hrách a scezené kroupy. Společně prohřejte, dochuťte solí a pepřem, vypněte a nakonec vmíchejte rozemnutou majoránku.

6. Servírujte polité sádlem a posypané proužky dozlatova osmažené křupavé cibule.

V minulosti populární staročeský pokrm je důkazem, že i z jednoduchých a levných surovin lze vykouzlit skvělé a zdravé jídlo. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, nebo při svátečních příležitostech jako příloha třeba k pečenému masu, huse nebo klobáse. Variantou kočičí svatby je pak kočičí tanec, ve kterém je hrách nahrazen čočkou. Stejně ochucená směs krupek a fazolí se pak v některých krajích nazývá šumajstr. A Jaroslav Hašek, ten nahrazoval kroupy v receptu vařenými bramborami.  

Autor: red