Snadný a rychlý víkendový oběd ze čtyř chodů
-
Nechcete rodinu o víkendu šidit, ale ani trávit celý den v kuchyni. Tady jsou recepty na chutný oběd o čtyřech chodech, které vám nezaberou příliš mnoho času.
-
Ředkvičková polévka s ricottou
4 porce, příprava: 20 minut
1 malý pórek, 2 svazky ředkviček, 75 g másla, 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 200 g ricotty, sůl a pepř, muškátový květ
Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky, ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem.
Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.
-
Gratinované brambory se žampiony
4 porce, příprava: 70 minut
750 g brambor typu A, 3–4 menší žampiony, 1 velká mrkev, 1 petržel, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 400 ml smetany ke šlehání 33%, 200 ml plnotučného mléka, sůl a pepř, 1 bobkový list, muškátový oříšek
Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje.
V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky.
Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.
-
Marinované kotlety s fetou a salátem
2 porce, příprava: 25 minut + marinování
2 vepřové kotlety, sůl a pepř, 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra
Marináda:
75 ml slunečnicového oleje, 200 ml černého piva, drcený kmín, zázvor, 2 stroužky česneku
Pokud milujete jednoduchá zeleninová jídla, zkuste osvědčené recepty z cukety.
Salát:
1 velká červená cibule, 1 salátová okurka, olivový olej, sůl a pepř
Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete. Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte.
Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil. Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem.
Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramborami z předchozí strany a s okurkovým salátem.
-
Bruschetta s grilovanou zeleninou
4 porce, příprava: 25 minut
8 plátků ciabatty, 2 malé (tenké) cukety, 2–3 rajčata, 2 papriky, 150 g sýra feta, snítka tymiánu, olivový olej, sůl a pepř
Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte.
Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka. Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu.
Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.