Zavzpomínejte na Ivetu Bartošovou: Jaká jídla ráda vařila?

29. dubna 2024 • 03:42

Iveta Bartošová, od jejíž smrti letos uplynulo už deset let, patřila od konce 80. let k hvězdám české populární hudby. A přestože měla pověst popové princezny, uměla se skvěle ohánět i v kuchyni a za to, co uvařila nebo upekla, se rozhodně nemusela stydět. Jaké byly její oblíbené recepty?

Život dvojnásobné zlaté slavice Ivety Bartošové, která se proslavila hity jako Málo mě zná, Víš lásko, Dva roky prázdnin nebo Léto, byl plný úspěchů, ale bohužel i zklamání a strmých pádů. Ten poslední přišel 29. dubna 2014, kdy svůj život předčasně ukončila, když si lehla na vlakové koleje nedaleko svého bydliště v Praze Uhříněvsi. Bylo jí 48 let.

Video se připravuje ...

Zvládla uvařit i pro velkou společnost

Iveta se netajila svou láskou k dobrému jídlu. Milovala hlavně orientální kuchyni, těstoviny, zeleninu v různých úpravách, drůbeží maso, občas si ráda pochutnala na krvavém bifteku nebo na něčem sladkém. Uměla se blýsknout i v kuchyni, kde zvládala připravit v podstatě všechno, včetně svíčkové s knedlíky, vánočního pečeného bažanta nebo specialit thajské kuchyně. Vařit ji naučila maminka, která úžasně vařila i pekla. Každý rok na Vánoce prý dělala 16 druhů cukroví. Iveta od ní měla například recept na vánoční kokosovo-čokoládové kuličky. Jak jednou ale přiznala, hodně se ve svém kuchařském umění zdokonalila v době, kdy žila s Ladislavem Štaidlem, s nímž měla syna Artura. Tehdy vařila pravidelně a často i pro velký počet lidí. Nebrala to nikdy jako otravnou povinnost. Vaření pro ni byl koníček a vítaný relax hlavně v dobách, kdy pracovala na nové desce. „Vařím často, hodně a ráda. Ke mně se prostě chodí lidé najíst, a když jich očekávám hodně, tak si to skutečně vychutnám. To začínáme předkrmem a končíme moučníkem,“ řekla v jednom rozhovoru pro Blesk.cz.

Iveta Bartošová se synem Arturem v roce 2003 Iveta Bartošová se synem Arturem v roce 2003 • Autor: profimedia.cz

A i když doma měla spoustu kuchařských knih, málokdy podle nich vařila. Spíš si prohlížela fotografie jídel nebo se recepty jen nechala inspirovat a vymýšlela si pak své vlastní, které měla zapsané v několika sešitech. Dokonce uvažovala o tom, že jednou vydá kuchařku.

Své kuchařské umění předvedla Iveta několikrát i v televizi. Například v pořadu TV Barrandov Co bude dnes k večeři?, kam si ji pozval známý kuchař Radek Kašpárek, nebo v roce 2010 v legendárním soutěžním pořadu televize Prima Čápi s mákem, v němž připravila vývar s domácími nudlemi, zapečené brambory s kuřecím masem a zeleninou nebo smetanové koláčky.

Oblíbené Arturovo kuře

Maminčino kuchařské umění oceňoval i syn Artur. Pro něj Iveta často dělala rajskou, španělské ptáčky nebo kuře dušené na česneku, cibuli, majoránce a kmínu. Recept je jednoduchý:

1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek (množstvím nešetřete). Přidejte kuřecí stehna a opečte je ze všech stran.

2. Podlijte trochou vody, okmínujte, osolte, lehce opepřete a na mírném plameni duste doměkka.

3. Ke konci přidejte majoránku a ještě chvilku poduste. Podávejte s vařenou nebo dušenou rýží.

Ivetin oblíbený švédský sypaný koláč

Zpěvačka ráda pekla i různé koláče. Například tento tvarohový:

Švédský sypaný koláč Švédský sypaný koláč • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 3 tvarohy bez tuku ve vaničce (vaničku pak použijte k odvážení dalších surovin)
  • 3 vejce
  • 1 vaničku krystalového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1/2 litru mléka
  • 3 vaničky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g másla

1. Tvarohy, vejce, polovinu krystalového cukru, jeden vanilkový cukr a mléko společně prošlehejte v míse. Nenechte se zaskočit tím, že směs bude poměrně řídká.

2. V další míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a zbylé cukry.

3. Polovinu sypké směsi nasypte do formy vymazané částí másla, nalijte na ni tekutou tvarohovou směs a zasypte ji druhou polovinou sypké směsi.

4. Navrch nastrouhejte zbylé máslo a koláč pečte 25–30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková