Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na Mistra i nad výtečným obědem

1. října 2023 • 06:00

Karel Gott (†80) nebyl milovníkem jen žen, ale mimo jiné také dobrého jídla, přestože se to o něm příliš nevědělo. Nemoci, které ho poslední léta života trápily, mu sice nedovolily dopřávat si všechno, co by chtěl, ale i tak o jídle dokázal mluvit hodiny. Pokud přemýšlíte, co udělat k obědu, proč se neinspirovat jedním z Mistrových oblíbených receptů? Vzpomínat se má s úsměvem na tváři, a jak víme, láska prochází žaludkem.

Karel Gott, od jehož smrti uplynuly 1. října už čtyři roky, dokázal o jídle mluvit hodiny. Sám prý vařil dobře, ale doma na Bertramce vládla kuchyni Ivana. Karel měl rád prakticky jakoukoliv kuchyni, od tradiční české až po v poslední době velmi populární asijskou. Jeho láskou byl ale tatarák z pravé hovězí svíčkové. Klasický recept měl ovšem rád ve variantě doplněné o polévkovou lžíci koňaku. 

Video se připravuje ...

Další klasikou, na kterou Karel Gott nedal dopustit, byla poctivá svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem. Chcete-li si opravdu pochutnat, naložte maso přes noc, aby do sebe nasálo všechny chuti a vůně kořenové zeleniny a koření, takže si nezapomeňte vše připravit den předem. Uvidíte ale, že nebudete litovat!

Když řízek, tak vídeňský!

Další z velmi oblíbených receptů Karla Gotta přezdívaného Sinatra z Východu jistě nikoho nepřekvapí. Stejně jako u většiny Čechů jím byl dozlatova usmažený řízek. Mistrovým nejoblíbenějším byl pak tradiční vídeňský řízek s jemnou smetanovou kaší. Ten se připravuje zásadně z telecího masa, smaží se na voňavém másle a jeho chuť je prostě nezaměnitelná.

Mistrovým favoritem byl tradiční vídeňský řízek s jemnou smetanovou kaší. Mistrovým favoritem byl tradiční vídeňský řízek s jemnou smetanovou kaší. • Autor: F.O.O.D.

Mistrova milovaná čína

Na čínu Karel Gott chodíval do vyhlášené restaurace v pražské Vodičkově ulici. Jak prozradil šéfkuchař Vladimír Smutný, který tam vařil a nyní má restauraci U Koruny v Hostivicích u Prahy, Mistr si vždy dlouho prohlížel jídelní lístek, a pak si stejně dal vepřové šuei ču žou nebo kuře kung pao.

Sladká klasika

S dezerty to bylo s Karlem jednoduché. Tady prostě miloval klasiku, která se neomrzí. Například v podobě tradičního rakouského čokoládového Sachrova dortu, známého pro svěží meruňkovou náplň a křupavou čokoládovou polevu. Po nedělním obědě si ale rád pochutnal i na poctivé české citronové bábovce s mákem.

Video se připravuje ...

Autor: red