Brambory nemusí být nuda! Ochutnejte recept podle Hanky Křížkové a přesvědčte se o tom
Potěšte se obědem podle receptu české herečky a zpěvačky Hany Křížkové. Hanka je mezi svými kolegy považována za výbornou kuchařku, takže není divu, že její brambory plněné voňavou směsí jsou luxus na talíři. Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý pokrm a přesvědčte se sami, jak zazáříte!
Báječnou muzikálovou herečku a zpěvačku Hanku Křížkovou známe z předních muzikálů Drákula, Krysař, Jeptšiky, Mamma Mia, ale i z některých oblíbených českých filmů. V gastronomii si Hanka příliš nepotrpí na českou klasiku. Za to miluje různé kulinářské speciality, zeleninu a holduje grilování. Plněné brambory patří mezi její oblíbené pokrmy a v létě je vylepšuje houbami nebo čerstvými zelenými bylinkami.
Suroviny na 2 porce:
- 6 středních brambor ve slupce
- 3 šalotky
- půlka margarínu
- anglická slanina
- nízkotučný tvrdý sýr (strouhaný)
- žluté koření
- česnek (dle chuti)
- pepř, sůl
Postup:
1. Brambory očistěte kartáčkem, nechte ve slupce a rozkrojte na půlku.
2. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a poskládejte na něj rozkrojené brambory.
3. Pečte v troubě 20 minut na 180 stupňů.
4. Mezitím si připravte směs. Šalotku nakrájejte na drobno. Poté nastrouhejte sýr. Doplňte česnekem dle chuti. Osolte, opepřete a přidejte půlku margarínu, žluté koření a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Vše promíchejte.
5. Brambory vytáhněte z trouby. Nechte lehce vychladnout a poté vydlabejte střed, který budete plnit. Vydlabaný střed přidejte do připravené směsi a opět promíchejte ručně či v mixéru.
6. Vydlabané brambory naplňte směsí, přemístěte na pečicí papír a dejte do trouby zapéct na 15–20 minut.
7. Servírovat můžete na zeleném salátku.