Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat

31. srpna 2022 • 14:00

Sklizeň švestek je v plném proudu. Ať už máte švestky z trhu, nebo ze zahrádky, je důležité s nimi dobře naložit. Připravte z nich nezapomenutelné dezerty, ozvláštněte s nimi hlavní chod nebo si je uchovejte v podobě povidel do zásoby na zimu. Uvidíte, že si pochutnáte!

Dopřejte si sladké pokušení

Vynikající švestkový koláč s drobenkou si zkrátka ihned zamilujete. Šťavnatý dezert vonící po skořici je skvělý způsob, jak si osladit den. Pustit se můžete také do tradičních posvícenských koláčů s tvarohem a švestkami, které sice nejsou ty nejjednodušší, ale stojí za to!

Božsky křupavý na povrchu a šťavnatý uvnitř. To je švestkový crumble s amarettem, mákem a mandlemi, který vás potěší třeba i ke snídani. Neodolatelným a originálním dezertem jsou švestky v lívancovém těstíčku zasněžené moučkovým cukrem nebo lahodné škubánky s mákem a švestkovou omáčkou. Ke kávě poslouží vláčný švestkový závin zdobený mandlemi nebo famózní tartaletky s krémem a švestkami. Připravit si můžete také švestkovou galetku neboli švestkový koláč po francouzsku. Zůstaňte na chvíli ve Francii, jen tak neodoláte ani jejich pusinkovo-ořechovému dortu se švestkami, jemuž se přezdívá dacquoise. Lehký ořechový korpus se dokonale doplňuje s vanilkovým krémem, hořkosladkým karamelem a rozvarem ze švestek.

Švestky naslano vás ohromí!

Kombinace sladkých švestek a slané chuti je naprosto dokonalá. Vykouzlete senzační předkrm za pár minut. Grilované švestky s mandlí ve slanině si vás získají od prvního sousta. K obědu vyzkoušejte švestkové těstoviny. Zaručený tip je také čočkový salát se švestkami, cibulí, rajčaty, rukolou a sýrem feta. Dáváte-li přednost spíše masovým jídlům, pak krůtí roláda pečená se švestkami je něco přesně pro vás. Potěšit své chuťové buňky můžete i kuřecími prsíčky s broskvemi a švestkami. Možná se jedná o evergreen restaurací za socialismu, ale se švestkami dostane toto jídlo zcela jiný rozměr.  

Uchovejte si švestky do zásoby

Existuje mnoho způsobů, jak si sezónní ovoce uchovat do zásoby. Taková švestková povidla nebo marmeládu při pečení buchet jako když najdete. Hodit se budou i do jiných moučníků, dezertů nebo třeba jen tak na chleba. K masu si vychutnáte chilli omáčku se švestkami. Ze švestek zvládnete dokonalou pikantní marinádu, která udělá z každého grilování skutečný zážitek. Chcete-li oživit hlavní chod, pak k němu servírujte švestkový kompot s černým pivem a přesvědčte se sami, jak se po něm zapráší.

Autor: red