Celestýnské nudle: Recept na výtečnou ozdobu všech polévek musíte zkusit!

Video se připravuje ...
28. března 2021 • 00:00

Když se řekne vepřo knedlo zelo, většina z nás si představí českou nedělní klasiku, ke které ale také neodmyslitelně patří silný, pomalu tažený domácí vývar se zavářkou. Ať už v podobě játrových knedlíčků nebo nudlí. A co teprve nudle celestýnské, které stále zůstávají tak trochu ve stínu průmyslově zpracovaných těstovin, a to je škoda! Příprava celestýnských nudliček je totiž snazší, než by se dalo očekávat, a je možné je servírovat odděleně, každý si tak může nandat dle své chuti.

Celestýnské nudličky jsou chutnou ozdobou masových i zeleninových vývarů. Jejich příprava je velmi snadná, a tak, i když nejste v kuchyni zrovna zběhlí, můžete se pustit bez obav do přípravy.

Na rozdíl od domácích těstovinových nudlí, jejichž zhotovení je náročnější jak do zkušeností, tak i do času, a které se zavářejí přímo do polévky. K přípravě celestýnských nudlí budete potřebovat jen jednu mísu a pánev a zaberou vám jen pár minut. Výsledek stojí za to!

Celestýnské nudle do polévky

Na 4 porce budeme potřebovat:

1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva a přilijeme mléko. Nakonec přisypeme mouku promíchanou se špetkou soli a pomocí metličky připravíme dokonale hladké těsto, podobné tomu na palačinky. (Dle chuti můžeme přidat také čerstvé bylinky, např. nasekanou petrželku.)

2. Do rozpálené pánve nalijeme trochu oleje a pomocí naběračky vlijeme umíchané těsto, které rozetřeme do tenké vrstvy. Opékáme pozvolna z obou stran dozlatova.

3. Připravenou palačinku přendáme na kuchyňské prkénko, překrojíme na poloviny a rozkrájíme napříč řezu na proužky. (Správné celestýnské nudličky by měly být 4–5 cm dlouhé a 0,5 cm široké. Tím se také liší od fritátových, které se krájí na užší proužky a následně se ještě smaží).

4. Nakrájené nudličky vložíme do misky a podáváme jako vložku do polévek.

Zkuste třeba tento skvělý hovězí vývar nebo slepičí polévku.

Autor: VDŠ