Vynalézavý tatínek vaří z toho, co mu vyberou jeho tři malé dcery. A zvládá i ty nejšílenější kombinace!

14. dubna 2023 • 00:00

Ve dne učitel na střední škole a večer šéfkuchař. A ne jen tak ledajaký! Andrew McCarthy nechává své tři malé dcery, aby si každá vybrala jednu surovinu z domácích zásob, a z těch pak připravuje večeři. Nutno dodat, že mu to jeho ratolesti nijak neusnadňují a jejich volba bývá občas hodně překvapivá!

Většina rodičů se při přípravě domácích večeří spoléhá na vlastní výběr surovin. Andrew McCarty to má naopak – nechává výběr potravin, ze kterých bude vařit, na svých třech dcerách Riley, Teagan a Emery. Jednoduše je pošle, aby mu přinesly cokoli, co najdou v ledničce, spíži nebo mrazáku, a tyto suroviny se pak stanou základem toho, co bude vařit.

Rychlá večeře se dá vykouzlit z tuňáka, rajčat a špaget >>>

Video se připravuje ...

Zvládá i hodně neobvyklé kombinace

Protože jsou holčičky ve věku od dvou do sedmi let, bývá jejich výběr dost nepředvídatelný a může vést k opravdu zajímavým kombinacím. Jednou se například stalo, že dívky tatínkovi přinesly vafle, kiwi, vlašské ořechy a poslední přišla s halibutem, kterého našla v mrazáku. Někdo by z takové volby mohl být zoufalý, McCarthy to naopak vzal jako výzvu a zkusil z tohoto neobvyklého mixu ingrediencí vytvořit jídlo, které bude nejen poživatelné, ale i chutné. Vafle rozemlel na drobenku a s pomocí drobných ručiček svých dcer v ní halibuta obalil a osmažil. Rybku nakonec podával doplněnou čerstvým kiwi a jako přílohu připravil pečenou brokolici s vlašskými ořechy a křupavé bramborové lupínky. McCarthy vše zdokumentoval a zveřejnil na svém účtu na TikToku @cookingwithkids321. Video rychle nasbíralo téměř milion zhlédnutí. Ale hlavně toto překvapivé jídlo získalo uznání od těch nejpřísnějších kritiků – jeho dcer.

Z naprostého laika skvělým kuchařem

Šikovný tatínek bere experimenty v kuchyni především jako skvělý způsob, jak trávit čas se svou rodinou. Nikdy nechodil na žádný kuchařský kurz a když byl ještě svobodný, vystačil si s kupovanými hotovkami ohřátými v mikrovlnce. Nyní statečně zahrnuje do svého vaření jednu bizarní přísadu po druhé a je opravdu vynalézavý. Když mu například jedno z dětí vybralo slané preclíky jako hlavní surovinu k večeři, rozemlel je na prášek a vyrobil z něj čerstvé domácí těstoviny, takzvané preclíkové.

Kuchyň je zároveň učebnou

Přestože je McCarthy doma hlavně kuchařem, učitele v sobě nezapře. Zapojení dětí do výběru surovin i následného vaření bere jako konstruktivní hru a zpříjemnění procesu přípravy rodinných večeří. Je přesvědčený, že pokud jsou děti součástí celého procesu, mnohem víc pak umí ocenit výsledek. A také si cení času, který mohou trávit společně.

Jděte na to přes táborák

McCarthy spolu s manželkou Amber stále hledají způsoby, jak udělat rodinné vaření ještě kreativnější. Aby dětem pomohli pochopit, jak lidské tělo zpracovává a využívá snědené jídlo, vymysleli například metaforu táborového ohně. Vysvětlili dětem, že každý táborák potřebuje drobné větvičky, díky kterým rychle vzplane, ale dlouho hořet nevydrží. Proto je do něj důležité přidat i velká polena. Stejně tak tělo potřebuje „větvičky,“ tedy sacharidy pro získání krátkodobé energie a polena, tedy bílkoviny, tuky a vláknina mu dodají energii na dlouhou dobu. Díky tomu děti snáze porozumí i věcem, které mohou být pro ně v tomto věku ještě dost nepochopitelné, a postupně tak zábavnou formou získají znalosti, které mohou dále využít. Mnohem důležitější pro McCarthyho ale je, aby děti získaly kladný vztah k jídlu a měly rády správné jídlo ze správných důvodů. Přestože jim ani on ani jeho žena nezakazují sladkosti a naopak jim dávají možnost volby, holčičky se prý často samy dobrovolně vzdají „větvičky“ v podobě sladké zmrzliny ve prospěch „polene,“ kterým je třeba kuřecí maso.

McCarthy se svými videy snaží pobavit, ale také doufá, že budou inspirací i pro ostatní rodiče, aby vařili se svými dětmi, povídali si s nimi a trávili  díky tomu víc času společně. Protože to je nejdůležitější.

Video se připravuje ...

Autor: AK