Pro jednoho odpad, pro druhého poklad aneb Jak využít zbytky z kuchyně

Pro jednoho odpad, pro druhého poklad aneb Jak využít zbytky z kuchyně
Autor: Pixabay.com
13. září 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Co mají společné kávová sedlina, dužina ovoce vymačkaného do džusu nebo pivovarské mláto, které sládkům zůstalo po uvaření piva? Všechny tyto zbytkové suroviny zpracovávají v Biopekárně Zemanka do chutných sušenek nebo slaných krekrů!

V Oříkově nedaleko středočeských Sedlčan dávají v Biopekárně Zemanka nový život surovinám jiných potravinářských společností, které je už nevyužívají dále, přestože jsou stále velmi hodnotné. V takzvané cirkulární řadě Biopekárny Zemanka najdete sušenky s kávovou sedlinou, která zůstane po přípravě kávy v kavárnách Ikea či Costa Coffee.

Autor: Biopekárna Zemanka"

Do jiných sušenek a slaných krekrů umí Zemanka využít i ovocnou a zeleninovou dužinu, která vzniká při zpracování čerstvých UGO šťáv. A z pivovarského mláta, které zbyde po uvaření piva z Plzeňského Prazdroje, zase pečou slané krekry s různými příchutěmi.

Díky snaze o minimalizaci odpadů a cirkulární výrobu uspěla Biopekárna Zemanka letos v červnu v soutěži SME EnterPRIZE, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna. Oceňují se v ní malé a střední podniky v Česku, které fungují s ohledem na životní prostředí. Celkově se umístila na 2. místě.  

Krekry k pivu nebo vínu

Krekry z pivovarského mláta jsou nutričně zajímavou variantou klasických slaných krekrů. Mláto má výrazně nižší obsah sacharidů než klasické mouky a obsahuje více bílkovin a vlákniny, jelikož zrna jsou používána celá. Obsahuje také minerální látky, vitaminy a aminokyseliny. Krekry ve variantách se slanou, sýrovou nebo česnekovou příchutí se výborně hodí k pivu, vínu, nebo i jen tak na zub. Pořídit je lze na e-shopu Biopekárny Zemanka, v Plzeňském Prazdroji nebo na Košík.cz

Autor: Biopekárna Zemanka"

Ovocné i zeleninové sušenky

Z lisovaných ovocných a zeleninových zbytků z výroby čerstvých šťáv od společnosti UGO vznikají veganské Dužinky. Milovníci sladkého ocení jablečné sušenky s dužinou čerstvých jablek. Ti, co mají rádi slané, zase mohou sáhnout po krekrech s mrkví, červenou řepou nebo kombinací mrkve a červené řepy. Sušenky a krekry jsou k prodeji na e-shopu Biopekárny Zemanka, v UGO Salateriích a Freshbarech, Albert Česká republika, s.r.o., dm drogerie markt s.r.o. a Globus ČR, v.o.s.

Autor: Biopekárna Zemanka"

Z kávovaru na talíř

Věděli jste, že se kávová sedlina perfektně hodí i k pečení sušenek? V receptuře pekárny proto nahradila čerstvě namletou kávu. A jestli je rozdíl poznat, můžete sami vyzkoušet v prodejnách Ikea nebo Costa Coffee, kde sušenky se sedlinou ochutnáte třeba k čerstvě uvařené kávě.