Levná a rychlá večeře hotová za pár minut: Tipy na levná jídla, která lze snadno obměňovat

Levná a rychlá večeře hotová za pár minut: Tipy na levná jídla, která lze snadno obměňovat
Autor: Aweb sp. z o. o.
6. října 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Připravit každý večer něco k snědku, čím byste se zavděčili mlsným strávníkům a ještě uhlídali rodinný rozpočet, může být náročné. K tomu, aby měla vaše večeře úspěch, nepotřebujete ani příliš peněz, ani trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Přinášíme vám tipy na levné večeře hotové do 30 minut!

I levný recept může být chutný a oku lahodící

Každodenní příprava rodinné večeře nemusí být nuda. Také se s vámi podělíme o několik užitečných rad, jak ušetřit peníze a vykouzlit v kuchyni levná jídla, která jsou nejen rychlá, ale také výrazně zdravější v porovnání s pokrmy z rychlých restaurací nebo předpřipravenými polotovary do mikrovlnky.

Rady a tipy, jak ušetřit peníze při plánování a přípravě večeře

Plánujte s dostatečným předstihem

Vařit dobře a levně chce trochu plánování – příprava večeře začíná již samotným nákupem surovin. Upřednostňujte čerstvé suroviny, které jsou právě v sezóně – stačí se podívat na etikety a zjistíte, že ceny jsou nižší, když jsou produkty v sezóně. Česká jablka jsou na podzim levnější než ananas importovaný na váš stůl přes půlku světa. Ušetříte jak na ceně, tak na kvalitě.

S nákupem jídla za výhodnější ceny mohou pomoci slevové kupony dostupné na promo-codes.cz a pokud můžete, nakupujte sezónní produkty přímo od českých pěstitelů. Ušetříte málo na ceně, ale hodně na kvalitě a čerstvosti, a to je důležité.

Při nákupu trvanlivých potravin se také vyplatí kontrolovat výprodeje: https://promo-codes.cz/vyprodej a nakupovat v akcích do zásoby.

Mnoho kuchařů a kuchařek si často neuvědomuje, že kromě surovin lze při nákupu ušetřit i na službách – akce pro doprava zdarma: https://promo-codes.cz/doprava-zdarma může znamenat úsporu desítek až stovek korun.

Ze sezónní zeleniny můžete připravit polévky a saláty na sto způsobů podle toho, co zrovna roste na polích a zahrádkách.

  • Míchaný salát z křupavé zeleniny s křupavými krutony ze starého chlebu, kukuřicí nebo na kostičky nakrájenými a osmaženými bramborami – je z čeho vybírat!
  • Čerstvá polévka ze sezónní zeleniny – zpestřete si ji přidáním malých kousků těstovin, osmažených krutonů, osmažené slaniny nebo plátků pikantního salámu nebo třeba sázeným vejcem, aby byl pokrm kompletní. Další výhodou je, že se polévky snadno ohřívají, takže je neváhejte připravit v množství a uložit do lednice k přípravě rychlé večeře.

Omezte konzumaci masa ve prospěch zeleniny

Dopřejte masu jeho právoplatné místo. Nemělo by být hlavní složkou vaší večeře, ale prostě jeho součástí, stejně jako zelenina nebo příloha v podobě rýže nebo těstovin. Maso také nemusí být součástí každé rodinné večeře!

Naučte se využívat zbytky

Pekli jste k nedělnímu obědu kuře a zbyl vám jeden kousek? K večeři pro čtyřčlennou rodinu je to málo, ale to neznamená, že byste jej neměli zužitkovat! Použijte jej k přípravě těstovin s kuřecím masem nebo k němu přidejte trochu zeleniny a udělejte kuřecí vývar, který v závěru zahustíte rýží nebo těstovinou do polévky.

Buďte kreativní

Zapojte fantazii a nebojte se experimentovat. Levná rychlá večeře automaticky neznamená mdlý a nezajímavý pokrm bez nápadu. Naopak! I levnou večeří můžete pohostit rodinu a přátele, stačí se jen trochu snažit, co se týče nápaditosti a prezentace.

Bramboračku můžete ozvláštnit například tím, že ji budete podívat v malém bochníku chleba. Jinak celkem fádní obložené chleby lze ozdobit zprudka osmaženou a na poloviny rozříznutou karotkou apod.

Levné ingredience, které neomrzí

Rýže, těstoviny a krupice: V duchu rizota, paelly nebo taboulehu z bulguru či kuskusu. Vyberte si základ, čerstvé těstoviny, rýži na rizoto nebo obyčejnou dlouhozrnnou rýži, kořeněnou nebo obyčejnou krupici a přidejte ingredience podle vlastního výběru.

Vejce: Omelety nebo frittata doplněná o dušenou zeleninu v závislosti na ročním období (houby, brambory, cukety, papriky). Vyzkoušet můžete také míchaná vejce s náplní podle vlastního výběru (drcená rajčata a chorizo nebo slanina a pažitka). Jednoduché pokrmy, které můžete libovolně obměňovat!

Pečené brambory: Jestliže existuje jedna levná zelenina, kterou lze připravit na desítky různých způsobů, jsou to brambory. Čerstvou bramborovou kaši můžete upravit podle svých chutí, a to s česnekovým konfitem a petrželkou, mrkví a kmínem nebo s příměsí kořenové zeleniny jako přílohu k masu či rybě.