Vánoční bábovka je oblíbený moučník na sváteční stůl. Přidejte do ní perníkové koření a provoňte celý dům

21. prosince 2024 • 04:55

Na Vánoce se většinou peče vánočka, proč ale nezkusit připravit slavnostní bábovku? Když ji vánočně nazdobíte, udělá na svátečně prostřeném stole velkou parádu. A můžete ji dokonce využít jako chutný dárek pro návštěvy nebo přátele.

Pečení bábovek znali už staří Římané

Bábovka patří k moučníkovým stálicím s neuvěřitelně dlouhou a zajímavou historií. Z vykopávek víme, že formy na bábovky používali před 2000 lety již staří Římané. Měděné a bronzové formy byly nalezeny například u Vídně v bývalém vojenském táboře římských legionářů, u Budapešti nebo v údolí Rýna a v části Francie. Další záznamy v podobě receptur se objevily v 15. století především v alpských zemích.

Výborná je (a nejen na Vánoce) ořechová bábovka:

Video se připravuje ...

Jak císař pán zpopularizoval bábovku

Od 18. století bylo pečení bábovek běžnější a existuje mnoho příběhů spojených s historií tohoto moučníku. O největší popularizaci se však údajně zasloužil císař František Josef I. Při svých častých pobytech v letním sídle v Bad Ischlu rád navštěvoval dvorní komorní pěvkyni Katharinu Schrattovou. Ta mu, podle tehdejších lidových drbů, podávala ke snídani gugelhupf (bábovku). Tak tento moučník natrvalo zakotvil ve šlechtických a měšťanských rodinách. V Rakousku je dodnes pečení gugelhupfů velice populární.

Bábovka má dokonce svůj festival

Legenda také hovoří o třech mudrcích vracejících se z Betléma. Na jejich počest jim prý v Alsasku upekli moučník ve tvaru jejich vysokých čepic. Rakouská arcivévodkyně a královna Francie Marie Antoinetta měla údajně uvést gugelhupf na hodovní stoly do Versailles. Co je na tom pravdy, se již stěží dovíme. Jisté je, že se ve francouzském městečku Ribeauvillé každoročně koná festival bábovek (Fęte du Kougelhopf).

Bábovka na sváteční příležitosti

Bábovky se pekly a stále pečou z různých těst obohacených o ořechy, mandle, sušené ovoce nebo čokoládu. Často jsou i součástí slavnostních hostin a výjimečných příležitostí, jako například o Vánocích. Vyzkoušejte i vy slavnostní perníkovou bábovku s vánočním dekorem.

Vánoční perníková bábovka

Co budete potřebovat:

Na tmavé kakaového těsto:

  • 60 g tmavého kakaa na pečení 
  • 100 g cukru
  • 1,5 lžičky perníkového koření 
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 90 ml vody

Na světlé těsto:

  • 375 g polohrubé mouky (+ trochu hrubé na vysypání formy)
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 250 g změklého másla + trochu na vymazání formy
  • 250 g cukru
  • 4 vejce (velikost M)
  • 160 ml mléka

Vánoční bábovka Vánoční bábovka • Autor: iStock

Postup: 

1. Troubu předehřejte na 175 °C, horní a spodní ohřev. Bábovkovou formu vymažte změklým máslem a vysypte hrubou moukou.

2. Na tmavé kakaové těsto smíchejte v míse kakaový prášek, cukr a koření. Přilijte 90 ml horké vody, rychle rozmíchejte metličkou dohladka a nechte chvilku stát.

3. Mezitím připravte světlé těsto. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. V další míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem (trvá to několik minut). Jedno po druhém zašlehejte vejce a nakonec přimíchejte moučnou směs. Postupně přilévejte mléko a umíchejte nebo při nižších otáčkách ušlehejte hladké těsto. 

4. Necelou polovinu světlého těsta dejte do jiné misky, přidejte k ní kakaovou směs a dobře promíchejte. Obě těsta střídavě vlijte do připravené formy a několikrát projeďte špejlí, aby vznikl mramorový vzor.

5. Bábovku dejte do předehřáté trouby a pečte asi 55 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do středu těsta a pokud po vytažení zůstane suchá a bez drobečků, je bábovka hotová. Nechte ji trochu prochladnout a pak ji vyklopte a nechte zcela vychladnout.

Jak bábovku vánočně ozdobit

Z 250 g moučkového cukru, šťávy z půlky citronu a trochy teplé vody umíchejte hladkou polevu. Vychladlou bábovku polijte polevou, stačí jen vršek, aby trochu stekla a vytvořila dojem navátého sněhu. Než poleva ztuhne, položte na ni například snítky rozmarýnu a dozdobte borůvkami, brusinkami, mraženým červeným rybízem nebo zrníčky granátového jablka, kůrou z pomeranče nebo citronu, přidat můžete i plátky mandlí nebo celé svitky skořice či hvězdičky badyánu. Pro inspiraci, jak nazdobit vánoční bábovku, se podívejte do naší fotogalerie v úvodu článku.

Zkuste i další recepty na vánoční bábovku: 

Citronovo-pomerančová bábovka s tymiánem

Brusinková bábovka s drobenkou

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Bábovku můžete ozdobit i čokoládovou polevou:

Video se připravuje ...

Autor: Veronika Moučková