Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede

17. prosince 2024 • 04:55

Vánočka je spolu s cukrovím sladkým symbolem Vánoc. Nadýchaná, krásně vláčná a voňavá. Přesně takovou si můžete upéct i vy podle receptu Josefa Maršálka, v jehož rodině vždy bývala za odměnu. Oblíbený cukrář prozradil recept v rozhlasovém pořadu Pochoutkový rok a přidal i cenné rady, které se vám při přípravě těsta, pletení vánočky i jejím pečení budou jistě hodit. 

Josef Maršálek má recept na tradiční vánočku od své babičky Boženky, který si postupem času trochu poupravil. Josefova babička si práci trochu ulehčovala tím, že vánočku pekla ve staré kameninové formě. Vy si ji ale klidně upečte na plechu. Když budete postupovat podle návodu níže, bude krásně držet tvar.

Vánočku si můžete uplést a upéct i podle videa:

Video se připravuje ...

Co budete na vánočku potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 21 g droždí
  • 1 vejce velikosti „M“
  • 90 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetku mletého anýzu
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 100 g másla
  • 150 g rozinek  

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • hrst hrubého cukru nebo 50 g loupaných mandlí

Postup:

Rada č. 1: Máslo nerozehřívejte a nechte si ho až na závěr

Všechny ingredience nechte ohřát na pokojovou teplotu. Do mísy robota dejte vlažné mléko, rozdrobené droždí, vejce, oba druhy cukru, anýz, muškátový oříšek, prosetou mouku a sůl. Vše promíchejte asi minutu, aby se tekutina smíchala s moukou. Mezitím si připravte máslo, které nesmí být rozehřáté, jen povolené, ale může být i přímo z ledničky, protože mícháním se těsto bude zahřívat. 

Rada č. 2: S propracováváním těsta nespěchejte

Máslo přidejte k ostatním ingrediencím a vše dobře propracujte při nízkých otáčkách, asi 10–15 minut (pokud těsto zpracováváte ručně, trvá to stejně dlouho). Je důležité toto neuspěchat a těsto propracovávat delší dobu, aby se z mouky uvolnil lepek. Díky tomu pak těsto bude hezky pružné. 

Rada č. 3: Rozinky nenamáčejte

Před koncem hnětení přidejte do těsta rozinky. Ty se někdy namáčejí předem do rumu, ale Josef Maršálek radí toto nedělat. Do těsta byste přidali jen další tekutinu a tím ho zbytečně naředili. Pokud chcete do těsta přidat rum, nahraďte jím část mléka (asi 10 %). Dobře uhnětené těsto poznáte podle toho, že se nelepí na hák ani vařečku a při míchání dělá puchýře.

Rada č. 4: Nenechte těsto oschnout

Jakmile máte těsto vypracované, udělejte z něj kouli, dejte ji do mísy a zakryjte vlhkou utěrkou, případně mikrotenovým sáčkem či kuchyňskou fólií, aby těsto neoschlo. Takto ho nechte kynout asi hodinu a půl, v zimě třeba i dvě, záleží na pokojové teplotě. Ani tady nespěchejte a dopřejte těstu dostatek času.

Rada č. 5: Těsto nepodsypávejte a netlačte na něj 

Vykynuté těsto přeneste na vál (správně připravené těsto se nelepí, takže ho nemusíte podsypávat moukou) a rozdělte ho na šest, případně devět dílů, podle toho, z kolika pramenů chcete vánočku plést. Každý díl těsta splácněte, aby vznikla placka velikosti dlaně. Tu pak stočte jako roládu a klasicky rozválejte dlaněmi, až vznikne váleček dlouhý asi 30 cm. Díky tomuto postupu získáme prameny, které mají hezký povrch, nejsou popraskané a budou se vám lépe splétat. Je ale důležité na těsto při rozvalování netlačit. Protože je v něm lepek, začne v určitou chvíli klást odpor. Pokud se vám to stane, nechte těsto minutu či dvě odpočinout, a pak pokračujte v rozvalování. 

Rada č. 6: Prameny splétejte všechny najednou

Pokud chcete, aby vánočka dobře držela tvar, je lepší ji udělat ze šesti pramenů, které spletete všechny najednou. Nejdříve je na jednom konci spojte do špičky, tři prameny dejte napravo a tři nalevo. Začněte střídavě překládat prameny přes sebe podle tohoto návodu. Když dojdete na konec, konečky pramenů spojte, smáčkněte dlaní a podsuňte je pod vánočku. To samé udělejte na opačném konci, kde jste s pletením začali. Díky tomu se vám vánočka nebude při pečení rozplétat. 

Rada č. 7: Vánočku potřete vodou

Spletenou vánočku opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete ji pomocí mašlovačky studenou vodou, nebo ji oroste pomocí rozstřikovače, aby těsto neoschlo. Vánočku pak nechte znovu kynout v teple asi hodinu a během kynutí těsto znovu ještě alespoň jednou potřete nebo postříkejte vodou. 

Rada č. 8: Pečte ji na horkovzduch a troubu neotevírejte

Troubu předehřejte na 180 °C na program horkovzduch. Vykynutou vánočku pomašlujte rozkvedlaným vejcem a posypte ji hrubým cukrem nebo nasekanými mandlemi. Teplotu trouby stáhněte na 160 °C, vložte do ní připravenou vánočku a pečte 30–35 minut dohněda. Během pečení troubu neotevírejte. Zda je vánočka upečená můžete na konci zkontrolovat špejlí, kterou zapíchnete do středu – po vytažení by měla zůstat suchá a bez drobečků.

Vánočka se dá udělat i v domácí pekárně:

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková