Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví
Ještě nemáte ani jeden druh vánočního cukroví? Nevadí. Jděte na to letos chytře. Připravte si některou ze čtyř variant máslového těsta a z něj pak upečte několik různých druhů cukroví. Nebo si připravte rovnou všechna čtyři těsta najednou, a během jednoho víkendu můžete vykouzlit pestrou paletu druhů, kterou vám pochválí návštěvy i široké příbuzenstvo.
Jaká těsta budete na cukroví potřebovat a co si z nich můžete upéct:
Linecké těsto: linecká kolečka a rybičky, čokoládové linecké hvězdičky
Máslové těsto: vánoční stromečky, slepované ořechy, kytičky s kandovanou třešní
Kokosové těsto: dvoubarevné kytičky, střapáci
Ořechové těsto: rohlíčky s rumovou polevou, kostky s kávovým krémem
Pečené cukroví můžete doplnit nepečenými rumovými kuličkami:
Zdroj: Videoredakce ženských webů, CNC
Základní linecké těsto
Co budete potřebovat na 1 dávku:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
Postup:
Na vál prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Co z lineckého těsta upéct:
Linecká kolečka a rybičky
Linecká kolečka a rybičky
Co budete potřebovat:
- 1/2 dávky základního lineckého těsta
- moučkový cukr na posypání
- rybízovou marmeládu na slepení
- čokoládovou polevu na ozdobení
Postup:
1. Linecké těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte kolečka a rybičky a do poloviny z nich vykrojte malé hvězdičky. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dorůžova, asi 10 minut.
2. Ještě teplá kolečka s vykrojenými hvězdičkami zlehka posypte moučkovým cukrem. Nechte vychladnout a potom slepujte rybízovou marmeládou. Rybičky navíc ozdobte čokoládovou polevou.
Čokoládové linecké hvězdičky
Čokoládové linecké hvězdičky
Co budete potřebovat:
- 1/2 dávky základního lineckého těsta
- 1/2 lžíce holandského kakaa
- rybízovou marmeládu na slepení
- čokoládovou polevu na ozdobení
Postup:
1. Při přípravě těsta do poloviny přidejte holandské kakao a obě těsta nechte přes noc uležet.
2. Obě těsta rozválejte na plát silný asi 3 mm, ze světlé části vykrajujte hvězdičky a z tmavé kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.
3. Vychladlé cukroví slepte marmeládou a vrchní hvězdičky ozdobte čokoládovou polevou.
Základní máslové těsto
Pokud chcete připravit z tohoto těsta tři druhy cukroví, připravte si rovnou dvě dávky.
Cukroví z máslového těsta
Co budete potřebovat na 1 dávku:
- 330 g hladké mouky
- 250 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
Postup:
Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte nakrájené máslo, oba druhy cukru, žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Máslové vánoční stromečky
Vánoční stromečky
Co budete potřebovat:
- 1/2 dávky základního máslového těsta
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci citronové štávy
- meruňkovou marmeládu na slepení
- čokoládové perličky na ozdobení
Postup:
1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrájejte z něj stromečky a pečte je v předehřáté troubě pri 180 °C asi 10 minut.
2. Z bílku, dvakrát prosetého moučkového cukru a citronové šťávy umíchejte hustou polevu (trvá to asi 15 minut).
3. Vychladlé stromečky spojte meruňkovou marmeládou, horní část potřete bílkovou polevou, ozdobte čokoládovými perličkami a nechte zaschnout.
Slepované máslové ořechy
Ořechy s krémem
Co budete potřebovat:
- základní máslové těsto
- 150 g másla + na vymazání formiček
- 30 g hořké čokolády
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
Postup:
1. Těsto rozdělte na malé kousky a vtlačte je do máslem vymazaných formiček na ořechy. Pečte v predehřáté troubě pri 150 °C asi 15 minut. Ještě horké upečené těsto vyklopte a nechte vychladnout.
2. Změklé máslo utřete s nastrouhanou čokoládou, cukrem a žloutkem.
3. Vychladlé ořechy naplňte pomocí cukrářského sáčku připraveným krémem a spojte vždy dva k sobě.
Kytičky s kandovanou třešní
Kytičky s kandovanou třešní
Co budete potřebovat:
- 1/2 dávky základního máslového těsta
- 1 bílek
- kokosovou moučku a kandované třešně na ozdobení
- trešňovou marmeládu na slepení
Postup:
1. Máslové těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z něj kytičky. V polovině z nich vykrojte ještě uprostřed malé kolečko. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
2. Kytičky s vykrojenými kolečky potřete rozšlehaným bílkem a potřenou stranou je obtiskněte do kokosové moučky.
3. Nakonec plné a vykrojené kytičky slepte třešňovou marmeládou a ozdobte rozkrojenými kandovanými třešněmi.
Základní kokosové těsto
Cukroví z kokosového těsta
Co budete potřebovat:
- 330 g hladké mouky
- 250 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 100 g kokosové moučky
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 1 lžíci kvalitního kakaa
Postup:
1. Změklé máslo utřete s oběma cukry a žloutky. Přidejte kokosovou moučku a kůru z citronu. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto.
2. Z těsta oddělte třetinu a zapracujte do ní lžíci kakaa. Obě těsta (světlé a tmavé) zabalte každé zvlášť do fólie a nechte v chladu odležet do druhého dne.
Dvoubarevné kytičky
Dvoubarevné kytičky
Co budete potřebovat:
- 1/2 světlého kokosového těsta
- tmavé kokosové těsto
- malinovou nebo jinou marmeládu na slepení
- polevu z bílé čokolády, mandle a čokoládové perličky na ozdobu
Postup:
1. Obě těsta vyválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z nich kytičky. Pečte při 180 °C asi 10 minut a nechte vychladnout.
2. Vychladlé kytičky slepte po dvou marmeládou a ozdobte je bílou čokoládovou polevou, mandlemi a perličkami.
Střapáci
Střapáci
Co budete potřebovat:
- 1/2 světlého kokosového těsta
- 100 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžíci tuzemáku
- 1 bílek
- strouhaný kokos
Postup:
1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrojte z něj kolečka a pečte při 180 °C asi 10 minut.
2. Změklé máslo utřete s cukrem, kakaem a tuzemákem.
3. Vychladlá kolečka slepte po dvou připraveným krémem, horní část potřete vyšlehaným bílkem a obalte v kokosu.
Základní ořechové těsto
Cukroví z ořechového těsta
Co budete potřebovat:
- 420 g hladké mouky
- 340 g másla
- 100 g moučkového cukru
- špetku soli
Postup:
Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, mleté ořechy a nakonec vmíchejte hladkou mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne v chladu.
Rohlíčky s rumovou polevou
Rohlíčky s rumovou polevou
Co budete potřebovat:
- 1/2 základního těsta
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžičku citronové štávy
- 2 lžíce tuzemáku
- čokoládovou polevu na ozdobu
Postup:
1. Z těsta vytvořte váleček o průměru 2 cm a nakrájejte ho na stejné díly. Z nich vytvarujte rohlíčky a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte 10 minut v předehřáté troubě při 180 °C.
2. Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a tuzemákem.
3. Ještě teplé rohlíčky potřete rumovou polevou, nechte vychladnout, pak okraje rohlíčků namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout.
Kostky s kávovým krémem
Kostky s kávovým krémem
Co budete potřebovat:
- 1/2 základního těsta
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíci silné kávy
- čokoládovou polevu a vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrojte z něj čtverečky a pečte je v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
2. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte žloutek a kávu a promíchejte.
3. Vychladlé čtverečky slepte po dvou připraveným kávovým krémem a navrchu je ozdobte čokoládovou polevou a půlkou nebo čtvrtkou vlašského ořechu.
Z ořechového těsta se peče také išelské cukroví:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: časopis F.O.O.D., Recepty.cz