Upečeno za víkend: Čtyři těsta, z nichž uděláte spoustu druhů cukroví

13. prosince 2025 • 04:59

Ještě nemáte ani jeden druh vánočního cukroví? Nevadí. Jděte na to letos chytře. Připravte si některou ze čtyř variant máslového těsta a z něj pak upečte několik různých druhů cukroví. Nebo si připravte rovnou všechna čtyři těsta najednou, a během jednoho víkendu můžete vykouzlit pestrou paletu druhů, kterou vám pochválí návštěvy i široké příbuzenstvo. 

Jaká těsta budete na cukroví potřebovat a co si z nich můžete upéct:

Linecké těsto: linecká kolečka a rybičky, čokoládové linecké hvězdičky 

Máslové těsto: vánoční stromečky, slepované ořechy, kytičky s kandovanou třešní

Kokosové těsto: dvoubarevné kytičky, střapáci

Ořechové těsto: rohlíčky s rumovou polevou, kostky s kávovým krémem

Pečené cukroví můžete doplnit nepečenými rumovými kuličkami:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských webů, CNC

Základní linecké těsto

Co budete potřebovat na 1 dávku:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

Postup:

Na vál prosejte mouku, přidejte nakrájené máslo, moučkový cukr, žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu.  

Co z lineckého těsta upéct:

Linecká kolečka a rybičky

Linecká kolečka a rybičky Linecká kolečka a rybičky • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 dávky základního lineckého těsta
  • moučkový cukr na posypání
  • rybízovou marmeládu na slepení
  • čokoládovou polevu na ozdobení

Postup:

1. Linecké těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte kolečka a rybičky a do poloviny z nich vykrojte malé hvězdičky. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dorůžova, asi 10 minut.

2. Ještě teplá kolečka s vykrojenými hvězdičkami zlehka posypte moučkovým cukrem. Nechte vychladnout a potom slepujte rybízovou marmeládou. Rybičky navíc ozdobte čokoládovou polevou. 

Čokoládové linecké hvězdičky

Čokoládové linecké hvězdičky Čokoládové linecké hvězdičky • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 dávky základního lineckého těsta
  • 1/2 lžíce holandského kakaa
  • rybízovou marmeládu na slepení
  • čokoládovou polevu na ozdobení

Postup:

1. Při přípravě těsta do poloviny přidejte holandské kakao a obě těsta nechte přes noc uležet.

2. Obě těsta rozválejte na plát silný asi 3 mm, ze světlé části vykrajujte hvězdičky a z tmavé kolečka. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut.

3. Vychladlé cukroví slepte marmeládou a vrchní hvězdičky ozdobte čokoládovou polevou.

Základní máslové těsto

Pokud chcete připravit z tohoto těsta tři druhy cukroví, připravte si rovnou dvě dávky.

Cukroví z máslového těsta Cukroví z máslového těsta • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat na 1 dávku:

  • 330 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu

Postup:

Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte nakrájené máslo, oba druhy cukru, žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu. 

Máslové vánoční stromečky

Vánoční stromečky Vánoční stromečky • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 dávky základního máslového těsta
  • 1 bílek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci citronové štávy
  • meruňkovou marmeládu na slepení
  • čokoládové perličky na ozdobení

Postup:

1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrájejte z něj stromečky a pečte je v předehřáté troubě pri 180 °C asi 10 minut.

2. Z bílku, dvakrát prosetého moučkového cukru a citronové šťávy umíchejte hustou polevu (trvá to asi 15 minut).

3. Vychladlé stromečky spojte meruňkovou marmeládou, horní část potřete bílkovou polevou, ozdobte čokoládovými perličkami a nechte zaschnout.  

Slepované máslové ořechy

Ořechy s krémem Ořechy s krémem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • základní máslové těsto
  • 150 g másla + na vymazání formiček
  • 30 g hořké čokolády
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Postup:

1. Těsto rozdělte na malé kousky a vtlačte je do máslem vymazaných formiček na ořechy. Pečte v predehřáté troubě pri 150 °C asi 15 minut. Ještě horké upečené těsto vyklopte a nechte vychladnout.

2. Změklé máslo utřete s nastrouhanou čokoládou, cukrem a žloutkem.

3. Vychladlé ořechy naplňte pomocí cukrářského sáčku připraveným krémem a spojte vždy dva k sobě.

Kytičky s kandovanou třešní

Kytičky s kandovanou třešní Kytičky s kandovanou třešní • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 dávky základního máslového těsta
  • 1 bílek
  • kokosovou moučku  a kandované třešně na ozdobení
  • trešňovou marmeládu na slepení

Postup:

1. Máslové těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z něj kytičky. V polovině z nich vykrojte ještě uprostřed malé kolečko. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.

2. Kytičky s vykrojenými kolečky potřete rozšlehaným bílkem a potřenou stranou je obtiskněte do kokosové moučky.

3. Nakonec plné a vykrojené kytičky slepte třešňovou marmeládou a ozdobte rozkrojenými kandovanými třešněmi.

Základní kokosové těsto

Cukroví z kokosového těsta Cukroví z kokosového těsta • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 330 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 100 g kokosové moučky
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 1 lžíci kvalitního kakaa

Postup:

1. Změklé máslo utřete s oběma cukry a žloutky. Přidejte kokosovou moučku a kůru z citronu. Vmíchejte mouku a vypracujte těsto.

2. Z těsta oddělte třetinu a zapracujte do ní lžíci kakaa. Obě těsta (světlé a tmavé) zabalte každé zvlášť do fólie a nechte v chladu odležet do druhého dne. 

Dvoubarevné kytičky

Dvoubarevné kytičky Dvoubarevné kytičky • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 světlého kokosového těsta
  • tmavé kokosové těsto
  • malinovou nebo jinou marmeládu na slepení
  • polevu z bílé čokolády, mandle a čokoládové perličky na ozdobu

Postup:

1. Obě těsta vyválejte na plát silný asi 3 mm a vykrojte z nich kytičky. Pečte při 180 °C asi 10 minut a nechte vychladnout.

2. Vychladlé kytičky slepte po dvou marmeládou a ozdobte je bílou čokoládovou polevou, mandlemi a perličkami. 

Střapáci

Střapáci Střapáci • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 světlého kokosového těsta
  • 100 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžíci tuzemáku
  • 1 bílek
  • strouhaný kokos

Postup:

1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrojte z něj kolečka a pečte při 180 °C asi 10 minut.

2. Změklé máslo utřete s cukrem, kakaem a tuzemákem.

3. Vychladlá kolečka slepte po dvou připraveným krémem, horní část potřete vyšlehaným bílkem a obalte v kokosu.

 

Základní ořechové těsto

Cukroví z ořechového těsta Cukroví z ořechového těsta • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 420 g hladké mouky
  • 340 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • špetku soli

Postup:

Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, mleté ořechy a nakonec vmíchejte hladkou mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne v chladu.  

Rohlíčky s rumovou polevou

Rohlíčky s rumovou polevou Rohlíčky s rumovou polevou • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 základního těsta
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové štávy
  • 2 lžíce tuzemáku
  • čokoládovou polevu na ozdobu

Postup:

1. Z těsta vytvořte váleček o průměru 2 cm a nakrájejte ho na stejné díly. Z nich vytvarujte rohlíčky a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte 10 minut v předehřáté troubě při 180 °C.

2. Moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou a tuzemákem.

3. Ještě teplé rohlíčky potřete rumovou polevou, nechte vychladnout, pak okraje rohlíčků namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout. 

Kostky s kávovým krémem

Kostky s kávovým krémem Kostky s kávovým krémem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1/2 základního těsta
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci silné kávy
  • čokoládovou polevu a vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

1. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm, vykrojte z něj čtverečky a pečte je v předehřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.

2. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte žloutek a kávu a promíchejte.

3. Vychladlé čtverečky slepte po dvou připraveným kávovým krémem a navrchu je  ozdobte čokoládovou polevou a půlkou nebo čtvrtkou vlašského ořechu. 

Z ořechového těsta se peče také išelské cukroví:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: časopis F.O.O.D., Recepty.cz

Autor: Anna Kopečková