Tříkrálový koláč: Upečte si tradiční moučník se štěstíčkem uvnitř

5. ledna 2024 • 00:15

V křesťanských zemích se každoročně 6. ledna slaví svátek Tří králů, kterým vrcholí dvanáctidenní vánoční období. Hlavně v minulosti s ním byla spojena řada zvyků. Dodnes se především ve Francii připravuje tradiční kulaté pečivo podobné mazanci zvané Galette des Rois neboli tříkrálový koláč, do kterého se schovává malý předmět. Kdo ho najde, stane se na jeden den králem. Upečte si ho letos i vy a nechte se překvapit, kdo se stane králem ve vaší rodině.

Svátek Tří králů je spojen s legendou o mudrcích, kteří přišli do Betléma z Asie, Afriky a Evropy, aby se poklonili malému Ježíškovi v jesličkách a předali mu dary – zlato, kadidlo a myrhu, které ve své době patřily na světě k tomu nejcennějšímu. Původně bylo mudrců více, později se jejich počet ustálil na čísle tři a ve 12. století se začala používat i jejich jména, jak je známe dnes – Kašpar, Melichar a Baltazar.

Video se připravuje ...

Se svátkem Tří králů se dodnes pojí některé zvyky. Například se světí tříkrálová voda a křída, kterou se pak na dveře domů nebo chlévů píší písmena K+M+B+. Nejde ovšem o počáteční písmena jmen tří králů, jak si mnozí myslí, ale o zkratku latinského Christus mansionem benedicat – Bůh požehnej tomuto domu. Tři křížky mezi písmeny pak symbolizují Nejsvětější Trojici – Otce, Syna a Ducha svatého. 

Jednoduchý recept s mnoha variantami

Ke svátku Tří králů také patří tradiční pečivo – tříkrálový koláč. U nás tak známý není, ale najdete ho například v Belgii nebo Holandsku a velmi oblíbený je ve Francii. Peče se skoro v každé rodině a pekaři a cukráři, včetně těch nejslavnějších, se každý rok snaží přijít s originálními návrhy, jak tříkrálový koláč obměnit. Objevila se například verze plněná hruškami a kořením, meruňkami, fíky a medem nebo jemným mandlovým krémem s kousíčky kandovaného pomeranče s lehkou příchutí likéru Grand Marnier. Koláč se každoročně peče i pro prezidenta Francie, který pořádá v Elysejském paláci recepci. Je pro 150 osob, průměr má 1,2 metru, ovšem zapečenou figurku v něm nenajde žádný z hostů ani samotný prezident, protože „v prezidentské kanceláři je sotva možné nazvat někoho králem“.

Jak vypadá štěstíčko?

Klasický tříkrálový koláč se dělá z listového těsta ozdobeného křížovými zářezy, do kterého se dávají různé náplně. Nejčastěji to bývají mleté mandle s máslem, vejci a cukrem, často se také používá marcipán, čokoláda, ovoce nebo sladký krém. Především se ale do koláče zapéká takzvané štěstíčko. Může to být malá figurka, případně fazole, mince nebo celá mandle. Kdo ji najde, stává se na jeden den králem a může si užívat různých privilegií. Tento zvyk vznikl už v dobách antického Říma, tenkrát se ale králem na jeden den stávali vylosovaní otroci. Tříkrálový koláč se podával i na dvoře Ludvíka XIV. a zapékala se do něj fazole. Dáma, která ji ve svém koláči našla, se na jeden den stala královnou Francie a mohla krále požádat o nějakou „laskavost“. Tento zvyk nakonec zrušil sám král.

Krájejte ho společně

Podle tradice by se ke krájení koláče měla sejít celá rodina. Nejmladší člen si vleze pod stůl a určuje, kdo který díl koláče dostane. A kdo ve své porci najde štěstíčko, může si nasadit i papírovou korunu, která ke koláči neodmyslitelně patří.

Tříkrálový koláč Tříkrálový koláč • Autor: iStock

Tradiční tříkrálový koláč

Co budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 120 g změklého másla
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 120 g mletých mandlí
  • 1 lžičku mandlového likéru, případně mandlového nebo vanilkového extraktu 
  • hladkou mouku na vál
  • vejce na potření

Postup:

1. V míse utřete změklé máslo s cukrem do pěny. V misce rozšlehejte dvě vejce a pomalu je přišlehejte k máslu s cukrem. Přidejte mleté mandle a likér nebo extrakt a umíchejte hustý krém.

2. Listové těsto rozdělte na dvě poloviny a rozválejte je na pomoučeném válu na plát. Pomocí kulaté dortové formy nebo pokličky z každého plátu vykrojte kruh.

3. Jeden kruh těsta položte na plech s papírem na pečení a rozetřete na něj připravený mandlový krém tak, aby po okraji zůstal asi centimetr volný. Do náplně vložte malou figurku (minci, fazoli apod.), okraje těsta trochu navlhčete a zakryjte druhým kruhovým plátem. Okraje k sobě dobře přimáčkněte, aby náplň během pečení nevytékala, a nožem opatrně naznačte na povrchu těsta čáry od středu směrem k okrajům. Dejte při tom pozor, abyste těsto neprořízli. Koláč dejte na 20 minut do chladničky a mezitím rozehřejte troubu na 200 °C.

3. Vychlazený koláč potřete na vrchu rozšlehaným vejcem, dejte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova. Pokud začne během pečení hnědnout, zakryjte ho alobalem. Než koláč začnete krájet, nechte ho vychladnout. A nezapomeňte ke krájení svolat celou rodinu.

Z listového těsta si můžete upéct i oblíbené krémeše >>>

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková