Crepes neboli palačinky: Zkuste nadýchanou klasiku s ovocem, pohankové i hit pařížských kaváren

5. března 2019 • 00:00

Oslavte masopustní úterý, na které každoročně připadá Světový den palačinek, jak se sluší a patří. Sladkou vůní cukru a horkého másla, s moučníkem tenkým jako papír a nadýchaným jako obláček. Vybrali jsme osvědčené recepty, se kterými vykouzlíte palačinky snů.

Každoročně před Popeleční středou slaví oblíbený moučník svůj den a nejedná se o žádný novodobý výmysl. Světový den palačinek odkazuje na starou křesťanskou tradici, kdy se lidé připravovali na postní období vydatným a sladkým jídlem. Palačinky dnes patří mezi nejoblíbenější dezerty. Jejich příprava je až neuvěřitelně snadná a s dobrým receptem si na jejich přípravu mohou troufnout i začátečníci. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Palačinky: těsto je základ úspěchu

Můžete mít vymyšlené sebelepší chuťové kreace, pokud ale nevychytáte správný poměr mléka, vajíček a mouky, palačinky nebudou stát za nic. Vyzkoušejte jednoduché palačinky s voňavým jahodovým rozvarem a naučte se základní recept na oblíbený moučník právě s tímto receptem. Doplněné horkými jahodami a zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem nemají chybu. Chcete-li palačinky vypilovat k dokonalosti, nahraďte část mléka smetanou jako časopis F.O.O.D. v receptu na palačinky s krémem a lesním ovocem. Těsto se navíc odměřuje na hrnky, takže si na něj můžete vzpomenout i v létě na chalupě, kde nemáte po ruce kuchyňskou váhu.

Špaldové palačinky se slaným karamelem

Pšenice špalda se v posledních letech vyšplhala na pomyslném žebříčku oblíbenosti na přední příčky. Špalda je druh pšenice, který obsahuje o trochu více vlákniny než její známější sestra a v palačinkách jí to neskutečně sluší. Ochutnejte špaldové palačinky smažené na másle podle časopisu F.O.O.D. Nejlépe budou chutnat se slaným karamelem nebo meruňkovým džemem.

Bezlepkové palačinky z pohankové mouky

Na palačinky nemusíte nutně používat jen pšeničnou mouku. Chcete-li se inspirovat francouzskými pohankovými galetami, můžete k snídani připravit právě pohankové palačinky s lískooříškovým krémem a banány. Jemně oříšková chuť pohanky je přesně to, co se k banánům a čokoládě fantasticky hodí a palačinky jsou navíc bezlepkové.

Crêpes Suzette: recept z francouzských kaváren

Klasika mezi francouzskými dezerty, to jsou crepes Suzette. Lahodné palačinky z pivního těsta v jemné pomerančové omáčce s kapkou alkoholu. Pokud jste milovníkem sladké Francie, neměly by vám crepes v repertoáru rozhodně chybět.

Palačinky se sýrem se také počítají

Ačkoliv u nás slané palačinky stojí spíše ve stínu těch s džemem nebo šlehačkou, ve Francii se těší nebývalé oblibě. Ochutnejte tradiční bretaňské galety s vejcem, sýrem a šunkou. S výběrem náplně této slané palačinky ve tvaru "obálky" můžete experimentovat dle libosti. Skvěle chutnají také s grilovanou zeleninou a goudou nebo s cherry rajčaty, natrhaným sýrem mozzarella a bazalkovým pestem.

Více receptů na oblíbené palačinky najdete ZDE >>>

Autor: Redakce