Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?

26. listopadu 2023 • 00:19

Přestože by vánoční svátky měly být obdobím klidu a míru, pro většinu z nás to tak není. Jako by první světýlka zdobící obchodní centra odstartovala maraton, který skončí až po Štěpánovi, nebo ještě hůř až po posledním úderu hodin při loučení se starým rokem. Aby tomu tak ale letos nebylo, připravili jsme pro vás kalendář vánočního pečení, díky kterému aspoň jednu část svátečních příprav zvládnete v klidu a bez stresu.

Poslední listopadové dny

Nejlepší období, kdy upéct klasické medové perníčky. Aby krásně změkly, uložte je v papírové krabici společně s jablkem. Díky tomu se budou po vyndání rozplývat na jazyku. Pokud pro zdobení perníčků volíte klasickou citronovou polevu, lze je rovnou zkrášlit.

Malá vychytávka: Další recepty, které potřebují svůj čas, jsou zázvorky a vánoční štóla.

Perníčky si můžete upéct podle videonávodu>>>

Video se připravuje ...

1. víkend v prosinci (2.-3.12.)

Nastal čas na nejoblíbenější cukroví, bez kterého snad svátky ani nemohou být. Začátek prosince je provázán s křehkým pečivem, jako jsou rohlíčky, linecké a pracny. Doporučujeme si těsta připravit v jeden den, nechat je minimálně přes noc odpočinout v chladu zabalená v potravinářské fólii a zpracovávat až poté. Díky tomu se hmoty krásně spojí a provoní použitým kořením. Pokud linecké slepujete marmeládou, lze tak učinit hned po upečení, ale na krémy je ještě brzo.

Malá vychytávka: Těsta zabalená ve fólii takto můžete uchovat i několik dní až týdnů.

2. víkend v prosinci (9.-10.12.)

Přestože je příprava sněhových hmot snadná, zabere kvůli pomalému sušení v troubě více času. Z tohoto důvodu si na tento druh pečení ideálně vyhraďte celý den, kdy budete šlehat bílky na pusinky a kokosky. Díky brzké přípravě stihnou získat ideální jemnost a lehkost. U sněhových těst je důležité skladování v suchu, proto je nedávejte do lednice. Vychladlé pečivo přendejte do papírového sáčku nebo krabice, kde může dýchat – v plastu by se zapařilo.

Malá vychytávka: Na sněhová těsta lze využít i rozmražené bílky, které jistě zbudou z pečení křehkého cukroví.

3. víkend v prosinci (16.-17.12.)

Ani v tyto dny si trouba neodpočine, přišel nejlepší čas na piškotové těsto. Z něj se připravují například základny pro vosí hnízda, ale lze jej využít i na klasické vykrajování. Také je potřeba začít pracovat na nepečeném cukroví, jako jsou různé salámky a kuličky. Cukroví, které není tepelně zpracované, vždy skladujte v lednici v neprodyšné nádobě. Jinak by mohlo nasát ostatní pachy. 

Malá vychytávka: Na nepečené cukroví lze zužitkovat polámané linecké, pracny a perníčky.

Dny před Štědrým večerem

A je tu doba krémová. Nyní lze uvařit, ušlehat a umíchat všechny krémy a náplně, jako jsou smetanové, pudinkové, tvarohové nebo máslové. Ať už plníte ořechy, nebo slepujete išelská kolečka, máte zaručeno, že do velkého dne D budou úplně skvělé. Pečivo lehce náplní zvlhne, ale nenaruší se jeho struktura. Pokud máte možnost, hotové výtvory skladujte v chladu, ale ne v lednici.

Malá vychytávka: Vždy si suroviny na krém včas vyndejte z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Štědrý den

Podle tradic by se v tento den měla péct vánočka, ale většina z nás ji má už připravenou a napůl snědenou. Pokud ale ještě máte čas a náladu, cukroví z listového těsta bude nejlepší upečené na poslední chvíli. Můžete do něj zužitkovat zbytky krémů, marmelád a polev.

Malá vychytávka: Pokud chcete mít cukroví krásně vláčné, potřete ho cukrovým rozvarem.

Video se připravuje ...

Autor: TR, red