Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty

25. května 2025 • 04:59

Vypadají jako kytice čerstvých květin, a navíc jsou zdravé, protože jsou raw a veganské. Talentovaná německá cukrářka Juliana Tar při výrobě svých dortů čerpá inspiraci v přírodě a díky její mimořádné zručnosti tak vznikají nádherné jedlé mistrovské kousky.

Estetika v cukrařině (a obecně ve světě gastronomie) je čím dál důležitější. Nestačí, aby byl dezert jen chuťově výborný. Důležitý je i vizuální dojem, který nás přiměje, abychom dali přednost jednomu zákusku před ostatními. Potěšení pro oko se tedy, zdá se, stává klíčovým prvkem úspěchu. Jasno v tom má zcela jistě berlínská cukrářka Juliana Tar, která pod svou značkou Culinary Dots vytváří nádherné dorty inspirované rozkvetlou přírodou. Každý je vyroben tak precizně a s tolika detaily, že se skoro nechce věřit, že jsou všechny jedlé. Navíc jsou všechny veganské (bez veškerých živočišných produktů, včetně medu) a raw (tepelně neupravené).

Víte, z čeho a jak se dělá veganský sníh?

Video se připravuje ...

Spojila životní styl s profesí

Juliana Tar původně vůbec veganka nebyla. Na tento způsob stravování přešla ze zdravotních důvodů a brzy se stala i etickým veganem, protože má moc ráda zvířata, a také s ohledem na životní prostředí a klimatické změny. A protože chtěla svou vášeň pro syrové veganské jídlo spojit se svou profesí cukrářky, před lety si založila vlastní podnikání a začala vyrábět raw veganské dorty – bez pečení, bez mouky (takže jsou přirozeně bezlepkové), bez rafinovaného cukru i mléčných výrobků. Základ raw veganského dortu se dělá z ořechů či mandlí, které se rozmixují například se sušenými datlemi a dochutí vanilkou. Vzniklá směs se pak upěchuje do dortové formy, nechá vychladit a pak se naplní krémem, jehož základem bývají zpravidla ořechy, kokosový olej a agávový sirup.

Jedlé květy z kešu krému

Ze začátku Juliana na své dorty jen malovala různé mandaly a vzory, ale brzy si oblíbila zdobení květinami, které se v klasické cukrařině vyrábějí z obarveného máslového krému pomocí cukrářského sáčku. Jenže máslo do veganské stravy nepatří, takže si Juliana vymyslela vlastní recept na krém, jehož základem jsou rozmixované kešu ořechy. A barví ho samozřejmě přírodními barvivy. Kurkuma mu dodá nádherný odstín žluté až oranžové, matcha prášek zelenou barvu, spirulina modrou, fialovou a červenou zajistí zase lesní plody.

Na oslazení dortů používá Juliana ovoce (například sušené datle nebo hodně zralé banány), agávový sirup a jiná přírodní sladidla. Výsledkem této dokonalé kombinace jsou jedlá umělecká díla, která je téměř škoda rozkrojit a ochutnat.

Prohlédněte si Julianiny sladké výtvory v galerii v úvodu článku.

Autor: Anna Kopečková