Neuvěřitelné trojrozměrné želé dorty jsou jako umělecká díla. Australanka s nimi sklízí úspěch po celém světě
Její dorty jsou úplně jiné, než ty, které vidíte v cukrárnách. Podobají se spíš velkým těžítkům s krásnými květinami a rybičkami uzavřenými pod čirým povrchem. Přesto jsou všechny jedlé, a talentovaná australská cukrářka s nimi sklízí obrovský úspěch.
Siew Heng Boon z australského Sydney vystudovala ekonomii a několik let pracovala v korporátním světě. Když se jí narodily děti, zůstala v domácnosti a vůbec jí to nevadilo. Naopak. Moc ráda vařila pro rodinu a ještě raději byla, když měla příležitost zdobit jídlo při zvláštních příležitostech. Cukrářská kariéra Siew Heng Boon začala vlastně díky zvědavosti. Její maminka kdysi dostala od souseda krásný želé dort a Siew Heng Boon se tak líbil, že se chtěla naučit, jak se vyrábí. V roce 2016 se tedy zúčastnila v Malajsii kurzu, který vedl jeden slavný učitel. A instinkt jí tenkrát napovídal, aby toto umění přenesla i do Austrálie. Tehdy to byla novinka, která se však velmi rychle stala populární.
Takové malé umělecké dílo je i panna cotta>>>
Chce to spoustu trpělivosti a ještě víc praxe
Siew Heng Boon se samozřejmě nestala mistryní ve svém oboru ze dne na den. Musela tvrdě pracovat a učit se, stálo ji to poměrně dost úsilí a dodnes tvrdí na svých kurzech, které pořádá, že základem úspěchu je hodně trpělivosti, odhodlání a spousta, spousta praxe. Když ona sama vytvářela svůj první želé dort, bojovala s vytvářením trojrozměrného obrázku mnoho hodin. Nakonec se jí zdál tak špatný, že dort zahodila. Ale nevzdala se a už v roce 2017 založila firmu vyrábějící 3D želé dorty s názvem Jelly Alchemy. Zpočátku se svým týmem vyráběla dorty jen pro rodinu a přátele, postupně ale firma začala získávat stále více zákazníků, z nichž mnozí se chtěli toto umění také naučit. A tak Siew Heng Boon začala pořádat v Sydney vlastní kurzy a později se stala i instruktorkou 3D jelly art na australské cukrářské akademii a naprostou mistryní ve svém oboru.
Rakovina ji naučila dělat to, co miluje
Aby to ale nebylo tak jednoduché, rok poté, co Siew Heng Boon začala podnikat, jí diagnostikovali rakovinu prsu. Bojovala s ní čtyři roky, nad vodou ji ale, kromě rodiny, drželo i to, že musí nějak ve své firmě fungovat a plnit objednávky na dorty, které nechtěla odmítat. Během chemoterapií jí často bylo hodně špatně a nemohla dělat nic, jakmile se ale její stav alespoň trochu zlepšil, vrhla se znovu do práce a díky ní mohla alespoň na chvíli zapomenout na všechny problémy. „Rakovina mě vlastně naučila dělat to, co miluji. Dostalo se mi požehnání, že řada médií zveřejnila můj příběh, což inspirovalo mnoho lidí, aby sebrali odvahu a věnovali se věcem, které milují,“ říká talentovaná cukrářka, která chce svým životním příběhem kromě jiného také inspirovat a pomáhat méně šťastným ženám, které si v životě procházejí nějakými problémy.
3D želé dorty od australské cukrářky Siew Heng Boon
Jak vzniká 3D želé dort
Metoda, kterou Siew Heng Boon při vytváření svých želé dortů používá, je fascinující a pro někoho, kdo má menší představivost, možná i hůře pochopitelná. Všechny obrázky, ať už jde o rybičky, květiny nebo třeba pandy, se totiž dělají vzhůru nohama. Na začátku je čiré želé, na které se používá buď oslazená želatina, nebo v jihovýchodní Asii spíš mořské řasy s cukrem, které funguje v podstatě jako čisté plátno. Horké tekuté barevné želé (Boon obvykle používá kokosové) se pak do čirého želé vstřikuje pomocí speciálních nástrojů, jako jsou různé injekční stříkačky nebo speciální kovové špachtle. A když je obraz hotový, nalije se na něj ještě vrstva ochuceného barevného želé, která tvoří jakýsi podstavec.
U složitějších obrazů někdy zabere celé dny jen jejich plánování, protože Siew Heng hodně lpí na detailech a chce, aby vše bylo co nejrealističtější a nejdokonalejší. Aby pak mohl obrázek vzniknout, je zapotřebí velká trpělivost, protože se vytváří postupně, lísteček po lístečku nebo v případě ptáků peříčko po peříčku. Tvorba takového jedlého želé obrazu tak někdy představuje i osm hodin nepřetržité práce. Výsledkem jsou ale nádherné a neuvěřitelné trojrozměrné obrazy, které je člověku až líto sníst. Podívejte se do galerie!
Máte chuť na něco sladkého? Upečte si třeba tento jednoduchý borůvkový koláč>>>