Opravdu jsou k jídlu? Dorty od indonéské cukrářky vypadají jako skutečné sukulenty a kaktusy
Když se na ně podíváte, snadno si je spletete s opravdovými sukulenty a kaktusy. Člověku je až líto z nich kousek ukrojit, přestože jistě chutnají skvěle. Jsou totiž vyrobené ze sladkého máslového krému. Jejich autorkou je talentovaná cukrářka z indonéské Jakarty, která si říká Ivenoven.
Je až neuvěřitelné, že všechny ty nádherné dorty, které Ivenoven vytváří, se naučila dělat úplně sama. Odmalička milovala dorty, sušenky a nejrůznější sladké zákusky. Její vášeň pro sladké pečení začala jednoho krásného dne, když se procházela domem své kmotry, která byla jednou z nejlepších pekařek ve městě, a snažila se najít nějaké její recepty, podle kterých by mohla něco upéct. Kmotra ji pak naučila vše, co sama uměla, a povzbuzovala Ivenoven, aby si v budoucnu založila vlastní cukrárnu.
Každý dort je jedinečný
Nejdřív pekla jen pro rodinu a přátele, pak ale v prosinci roku 2013 upekla vánoční cukroví pro dceru ve škole a mezi rodiči byl o něj velký zájem. Všichni si u ní chtěli sladkosti objednat. Manžel Ivenoven v tom viděl velkou příležitost, a tak společnými silami už o rok později založili vlastní cukrářskou výrobnu. Samozřejmě, že vše nebylo vždy úplně snadné, museli překonat spoustu překážek, ale podnik se rozrůstal a dnes zaměstnává už 18 talentovaných cukrářek a pekařek z Austrálie, Filipín, Tchaj-wanu a samozřejmě z Indonésie. Přestože má Ivenoven radost, že je o jejich dorty takový zájem, snaží se, aby stále šlo o řemeslnou a nikoli hromadnou výrobu. Každý dort musí být jedinečný, osobní a dokonale promyšlený. Stejně, jako je jedinečný každý klient, který si u nich dort objedná.
Tajemství máslového krému
Lidé se často Ivenoven ptají, co konkrétně na zdobení dortů používá. Na to má jedinou odpověď: máslový krém. A důvod je jednoduchý. Milovala ho už jako malá holčička. V dobách jejího dětství se vlastně téměř všechny dorty zdobily máslovým krémem, protože fondán nebo jiné cukrářské hmoty, které se dnes používají, ještě nebyly běžně k dostání. Výroba nejrůznějších druhů sukulentů a kaktusů, kterými Ivenoven dorty zdobí, je velmi různorodá. Každý květ vyžaduje něco jiného a bohužel neexistuje jeden jediný perfektní máslový krém, který by se dal použít na všechno. Ivenoven vyzkoušela nejrůznější druhy, od klasického máslového krému, přes švýcarský, italský, šlehaný až po krém z typických indonéských surovin. Stálo ji to mnoho pokusů a omylů, protože každý máslový krém se chová trochu jinak. Základem jsou vždy prvotřídní suroviny, konkrétní recepty si ale Ivenoven nechává pro sebe. A nejen proto, že patří k jejímu know-how. „Je to, jako když vaříte jídlo pro své přátele. Ne vždy odhalíte každý malý krok, který jste udělali, aby to bylo dokonalé. Chcete, aby si jídlo užili, aniž by se museli starat o to, co se dělo v zákulisí,“ píše Ivenoven na svém Instagramu.
Šest mixérů a čtyři trouby
Ivenoven prozrazuje na svých webových stránkách i to, jak vypadá její klasický den. Každé ráno začíná v 5 hodin pečením dortových korpusů. Na přípravu těsta používá šest mixérů a na pečení čtyři velké trouby. V 7 hodin pak připraví snídani pro rodinu, odveze děti do školy a dokončí dorty, které mají být ten den doručeny zákazníkům. Od 11 hodin se pak věnuje míchání barev, výrobě dekorací z máslového krému a zkoušení nových věcí. Často si s manželem udělají jen krátkou přestávku na oběd a pak pokračují v práci až do večera, kdy Ivenoven někdy ještě jede nakoupit potřebné suroviny. A mezitím stále vyřizuje objednávky. Je toho opravdu hodně, ale práce ji stále baví. A nezapomíná ani na to, jak důležité je trávit čas s rodinou, takže víkendy se snaží věnovat hlavně dětem a manželovi.