Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice

25. srpna 2024 • 05:47

Jestli si na internetu rádi prohlížíte obrázky krásných dortů, možná máte pocit, že už vás nic nemůže překvapit. Omyl! Cukrařina je obor, který nejspíš nezná hranic. A vždy se najde někdo, kdo dokáže vytvořit takové sladkosti, nad kterými vám spadne čelist. Jedním z těch, kteří povznesli cukrářské umění ještě o pár stupínků výš, je majitelka Atelieru Soo v jihokorejském Soulu. Své dorty zdobí květy, které jsou od těch skutečných k nerozeznání.

Květiny jsou oblíbenou ozdobou dortů, ať již čerstvé, nebo vyrobené například z cukrové modelovací hmoty. Nebo také ze sladkého krému. Jenže práce s krémem a cukrářským zdobícím sáčkem vyžaduje talent, spoustu cviku a bezpochyby i pevnou ruku. Ani jedno nechybí jihokorejské cukrářce, která vlastní Atelier Soo v hlavním městě Soulu. Každý z dortů, které často vyrábí pro svatby nebo jiné speciální události, se vyznačuje množstvím až neuvěřitelně realisticky vypadajících květů z máslového krému, které jsou krásně barevně sladěné.

Dortový krém se ochucuje třeba vanilkovým extraktem, který si můžete vyrobit doma>>>

Neuvěřitelný cit pro detaily

Základem je vždy korpus pomazaný krémem, většinou jednopatrový. Na něj pak cukrářka umístí jednotlivé květy, které si připravuje zvlášť a před umístěním na dort je nechá dobře ztuhnout v chladu, aby se jí s nimi dobře pracovalo. U květů věnuje neuvěřitelnou pozornost detailům – barvě, tvaru, struktuře. Pohrává si s každým lístečkem, takže každý květ vypadá, jako by byl právě utržený na zahradě. Velkou pozornost cukrářka věnuje i kombinaci květin. Stejně, jako květinářka s citem skládá jednotlivé květiny tak, aby z nich vytvořila krásnou kytici, i v případě dortů cukrářka pečlivě volí, jaké květy na dort poskládá, aby výsledek vypadal úchvatně.

Květinové dorty Květinové dorty • Autor: Instagram/soocake_uly

Když Soo zrovna nepracuje na výrobě nějakého dortu, pořádá kurzy, jejichž účastníci se mohou naučit, jak vyrobit krém, jak přesně namíchat jeho různé barevné odstíny i jak z něj pak vyrobit nádherné květy - chryzantémy, tulipány, růže, pryskyřníky, pivoňky, gerbery, máky, čemeřice a mnohé další.

Podívejte se, jak sladký květ vzniká. Vypadá to celkem jednoduše, že?

Krém jako tajemství úspěchu

Na zdobení dortů květinami se ideálně hodí máslový krém. Existují různé druhy máslového krému, a jedním z nich je cukráři velmi oblíbený swiss meringue buttercream, neboli sněhový máslový krém. Jeho výhodou je, že perfektně drží tvar, je nadýchaný a krásně bílý. Pak se z něj dají vyrobit třeba takovéto květy. Poznáte, které jsou skutečné a které z cukru? 

Květinové dorty Květinové dorty • Autor: Instagram/soocake_uly

Základem sněhového máslového krému je dotuha vyšlehaný sníh z bílků a cukru, do kterého se pak zašlehává máslo. Výsledný krém pak lze různě ochucovat a barvit. Při práci s ním je ale nesmírně důležité, aby měl správnou teplotu. Dorty zdobené tímto krémem je pak dobré krájet hodně ostrým nožem, jehož čepel nahřejete v teplé vodě a otřete. Díky tomu získáte velmi přesný řez, který sladké květy nepoškodí. 

Jestli rádi zdobíte dorty, můžete si sněhový máslový krém vyrobit doma:

Co budete potřebovat:

  • 180 g bílků (z asi 6 vajec)
  • 300 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 400 g kvalitního másla 

Postup:

1. Všechny suroviny nechte nejdříve zahřát na pokojovou teplotu.

2. Bílky s cukrem dejte do nerezové mísy, a tu umístěte nad hrnec s vařící se vodou tak, aby se mísa vody nedotýkala. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pokud máte teploměr, směs by měla mít teplotu asi 70 °C. Směs přemístěte do kuchyňského robotu nebo mísy s ručním mixérem, přidejte špetku soli a šlehejte, dokud hmota nevychladne a nevznikne tuhý sníh, který tvoří špičky (trvá to 10-15 minut)

3. Do sněhu po malých částech velikosti lžíce postupně zašlehejte měkké máslo. Každou část přidejte až ve chvíli, kdy je předchozí zcela zašlehaná.

4. Hotový krém můžete ochutit a obarvit. Pokud ho ihned nepoužijete, uložte ho do lednice, kde vydrží i týden. Před použitím ho stačí znovu vyšlehat. 

Sladké květy lze vytvořit i ze šlehačky. Podívejte se, jak ji udělat extra tuhou>>>

Autor: Anna Kopečková