Dorty jako sladká elegance: Bývalá baletka ohromuje svět dorty s květy, které vypadají jako čerstvě utržené
Jmenuje se Maggie Austin a v USA patří k nejvyhledávanějším cukrářům. Dokáže totiž vyrábět neuvěřitelné cukrové květy, kterými pak svá sladká díla zdobí. Přitom původně vůbec cukrářkou být nechtěla a k této práci ji přivedla nešťastná náhoda.
Maggie Austin dnes vyrábí dorty pro zákazníky na celém světě. Objednávají si je hollywoodské celebrity, ochutnali je v Bílém domě a mezi spokojené zákazníky patří i britská královská rodina. Původně se ale chtěla živit něčím úplně jiným. Byla totiž talentovaná baletka a tanci věnovala veškerý svůj čas. V roce 2006 ale měla úraz. Poškodila si malou kůstku, která spojuje chodidlo s palcem u nohy. Pro běžného člověka by takové zranění bylo přinejhorším na obtíž, pro profesionální baletku to je ale tragédie. Maggie neměla žádné zkušenosti v jiném oboru, žádný vysokoškolský titul, o který by se mohla opřít. Uvažovala o tom, že bude učit balet, ale nesnesla pomyšlení, že by při výuce nemohla sama tančit.
Víte, že dort Pavlova byl inspirován nadýchanou baletní sukní?
Nejdříve uvažovala o tom, že se stane sommelierkou, ale nesebrala k tomu odvahu. Nakonec se zapsala na francouzskou cukrářskou školu v Chicagu, protože pečení ji vždy bavilo. Absolvovala šestiměsíční výukový program, během kterého se učila dělat i svatební dorty. A naprosto ji uchvátila výroba cukrových květů, což je časově náročný a složitý proces, který, stejně jako balet, vyžaduje obrovskou trpělivost a smysl pro detail.
Slavná během dvou týdnů
Po ukončení studia nějakou dobu pracovala v Chicagu ve vyhlášené restauraci Charlieho Trottera. Byla to ale hodně náročná práce, a tak se v roce 2009 přestěhovala ke své sestře do Washingtonu a přemýšlela, co bude dělat dál. Bavila ji výroba cukrových květin a přemýšlela, že by je prodávala jiným cukrářům. Nelíbila se jí ale představa, že by její práce byla pod značkou někoho jiného. A tak začala dělat vlastní dorty. Záleželo jí na originalitě, proto se nikdy nedívala na práce jiných cukrářů a nikoho z nich ani nikdy nepožádala o radu.
V roce 2010 spustila vlastní webové stránky, kde zveřejnila fotografie svých dortů. A ty se brzy objevily na svatebních a designových blozích po celém světě. Jen dva týdny po spuštění webu navíc Maggie pozvali jako jednu z nadějných cukrářek do celostátní televize. Bylo to neuvěřitelné, protože v té době ještě neprodala jediný svůj dort. Najednou ale byla slavná a začaly jí chodit objednávky. Společně se sestrou vymyslely strategii, pronajaly si vhodný prostor pro výrobu a rozjely společný podnik.
Kouzlo je v nedokonalosti
Maggie na výrobu cukrových květin používá vlastnoručně vyrobenou hmotu zvanou gum pasta, kterou cukráři využívají na modelování. Maggie ji pomocí strojku na těstoviny vyválí na plát tenký jako papír, z něhož pak vytváří nejrůznější květiny. Nesnaží se ale o to, aby vypadaly naprosto dokonale. Právě drobné nedostatky, jako různě zohýbané okvětní lístky nebo malé dírky v lístcích jim vdechnou život. Kromě květů a dortů vyrábí i sušenky, které vypadají jako malá umělecká díla. Maggie si ale dobře uvědomuje, že jen pěkný design nestačí. Dort musí být také chutný. Mezi její nejoblíbenější kombinace patří čokoládový dort s lískovými oříšky a cappuccinem nebo hruškový dort s ostružinami a bílou čokoládou. A i když jí balet stále chybí, ve výrobě dortů nachází hluboké uspokojení a hřeje ji vědomí, že energie, kterou kdysi vložila do tance, nepřišla úplně vniveč.
Prohlédněte si v galerii v úvodu článku dorty, které Maggie Austin vyrobila.
Chtěli byste si zkusit udělat dort? Základem je dobrý piškot: