Sexy a krásná Sophia Loren je skvělá herečka i kuchařka. Jaké má rady do kuchyně?

20. září 2022 • 00:00

Ačkoli Sophia Loren oslaví 20. září už 88. narozeniny, stále je fenomenálně krásná a má v sobě tu vášeň pro život, která z ní udělala jednu z nejoblíbenějších světových hvězd na filmovém plátně i mimo něj. A zůstala jí i vášeň pro dobré jídlo, která z ní udělala vynikající kuchařku.

Sophia Loren, které se někdy přezdívá italská Marilyn Monroe, natočila bezpočet filmů italské i zahraniční produkce a během své dlouhé kariéry získala řadu prestižních cen včetně dvou Oscarů. I dva roky před devadesátkou je ve skvělé kondici, což přičítá klasické středomořské stravě, které je celý život věrná. Ne vždy si ale mohla dovolit dát si, na co měla chuť.

Video se připravuje ...

Přestože se narodila v Římě v roce 1934, vyrůstala nedaleko Neapole a dodnes si pamatuje, že během války i těsně po ní moc jídla doma nebylo. Místo toho, aby se cítila ochuzená, se naučila jídla si vážit a vychutnávat si ho ve všech možných podobách. Od skromné ​​misky polévky z mořských plodů nebo těstovin s čerstvými bylinkami až po velkou italskou hostinu s několika chody, kterou si mohla dopřát až o mnoho let později. Zatímco jiné herečky zveřejňují blogy o veganských sendvičích s klíčky, Loren láskyplně mluví o zralých sýrech, domácích těstovinách a lahodných omáčkách. To vše si ráda vychutná a klidně i sama uvaří. Je totiž bravurní kuchařka. A tak si může dovolit udílet i cenné rady týkající se jídla a vaření.

Toto jsou některé z nich: 

1. Těstoviny můžete jíst klidně každý den

Výrok Sophie Loren „Za všechno, co vidíte, vděčím špagetám“ vešel do dějin a jen dokazuje její rozumný přístup k jídlu i vlastní postavě. Nikdy se netrápila striktními dietami a tvrdí, že těstoviny, konkrétně špagety, můžete jíst klidně každý den. Důležité je jen hlídat si porce, nepřejídat se a místo hutných krémových omáček dát přednost něčemu lehčímu, například špagetám s rajčaty a krevetami nebo v jednoduché klasické úpravě aglio olio.

Špagety aglio olio Špagety aglio olio • Autor: iStock

2. Nejlepším místem pro vážné rozhovory je kuchyně

Sophia Loren je v kuchyni jako doma a tvrdí, že když vaříte, je to ten nejlepší čas na vážné rozhovory, zejména s rodinou. Během krájení zeleniny nebo míchání omáčky je podle ní snazší vytáhnout na světlo i témata, o kterých byste si jindy netroufli mluvit. „V kuchyni je harmonie a můžete mluvit i o choulostivých věcech,“ tvrdí Loren.

3. Je v pořádku držet se toho, co znáte

Loren napsala několik kuchařek, které se staly hity. Možná i proto, že obsahují kromě jejích oblíbených receptů z Itálie i míst, kam ji filmový život zavedl, také řadu vzpomínek z jejího života. Když ale vaří pro lidi, které miluje, drží se základů a jídel, která důvěrně zná a dělala je už mnohokrát. I pro své dva syny, ačkoli jsou už téměř oba padesátníci, stále vaří jejich oblíbená jídla z dětství. Například boloňské špagety s bohatou masovou omáčkou, lilek s parmazánem a hrášek se slaninou. Nebo pizzu. Vzhledem k tomu, že Loren vyrůstala nedaleko Neapole, má k italské pizze velmi úzký vztah. Kdysi o ní prohlásila, že je to víc než jen obyčejné jídlo: „Dělat pizzu je jako psát báseň. Takže pokud se na to necítíte, nedělejte to.“ Loren se dokonce objevila na neapolské krabici od pizzy a ve filmu L'oro di Napoli (Zlato Neapole) z roku 1954 herečka také předvedla, jak kdysi ženy v Itálii pizzu připravovaly. Postavily na plamen hrnec s olejem a smažily v něm tenké koláče těsta. Takto připravená pizza se prodávala jako pouliční jídlo nebo se – jak je vidět i ve filmu – posílala sousedům do vyšších pater prostřednictvím kbelíku a lana.

Sophia Loren připravuje pizzu ve filmu Zlato Neapole Sophia Loren připravuje pizzu ve filmu Zlato Neapole • Autor: profimedia.cz

Sophia Loren má dokonce na tuto pizzu vlastní recept:

Pizza alla Napoletana podle Sophie Loren

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 kostku droždí
  • špetku cukru
  • 310 ml teplé vody
  • 1 lžičku olivového oleje
  • 1 lžičku soli

Na náplň:

  • 3 oloupaná a nasekaná rajčata
  • 50 g plodů moře
  • 60 g mozzarelly nakrájené na plátky
  • 60 g filetů ančoviček nebo tenkých plátků prosciutta
  • 1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky
  • 1 lžíci strouhaného parmazánu
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Rozdrobené droždí a špetku cukru rozmíchejte v teplé vodě a nechte vzejít kvásek. Uprostřed mouky udělejte důlek, nalijte do něj droždí s vodou, přidejte sůl a olivový olej a důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto. Dejte ho do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na placku silnou asi půl centimetru. Rozprostřete na ni nasekaná rajčata a mořské plody, přidejte mozarellu, ančovičky, případně další přísady podle chuti. Povrch posypte bazalkou, parmazánem a pepřem.

3. V hluboké široké pánvi rozpalte olivový olej. Vložte do něj pizzu a smažte na středním ohni asi 10 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr na povrchu se neroztaví. Hotovou pizzu rozkrojte a ihned podávejte.

4. Nemusíte pokaždé plánovat, co uvaříte

Když se herečky jednou zeptali, co jí, když se vrátí domů z dovolené, řekla: „Otevřu ledničku a vidím, co je uvnitř.“ Jinými slovy, slavná diva všem radí, aby nad tím nepřemýšleli. Užijte si dovolenou, a když se vrátíte a doma nic nebude, vždycky si můžete objednat jídlo, které vám přivezou až domů.

5. Někdy je nejlepší jídlo pro danou situaci žádné jídlo

Stejně jako pro mnoho Italů není pro Sophii Loren jídlo jen způsob, jak doplnit palivo. Je to společenská událost, příležitost setkat se s ostatními, důvod k oslavě. A když se jí zeptáte, co byste měli uvařit, když chystáte romantickou večeři, odpoví jednoduše: „Nic.“ I když bylo jídlo vždy hereččinou vášní, dobře ví, že když je láska ve vzduchu, máte chuť na jiné věci než na jídlo. 

Autor: AK