Skromná výzva: Uvařte pro celou rodinu do 50 Kč za chod

25. února 2021 • 00:00

Uvařit levně je výzva. A uvařit za cenu do 50 Kč alespoň pro 3–4 strávníky je výzva ještě větší! I levný pokrm by měl být chutný a výživný. Podívali jsme se na aktuální průměrné ceny potravin a přinášíme tip na skromné, ale syté menu. Za pouhých 150 Kč uvaříte polévku, hlavní chod i dezert pro celou rodinu, které se dají krásně rozdělit na sladkou snídani, oběd i večeři.

Levná, ale ne laciná. Taková může být strava každého, kdo nemá dostatek financí na drahé suroviny nebo si chce zrovna uvařit levněji či spotřebovat zbytky. Chcete se s námi zapojit do Skromné výzvy a pomoci nejen maminkám samoživitelkám? Více informací najdete na konci článku.

Toto menu pro 4 osoby uvaříte za 150 Kč:

Petrželový krém s jablky

Těstoviny s kuřecím masem a petrželovým pestem

Pudink s karamelovými jablky

Na tříchodové menu budete potřebovat:

 Suroviny Cena
 250 g petržele s natí (1 svazek) 35 Kč
 300-500 g kuřecích křídel 30 Kč
 4 jablka (celkem cca 500 g) 22 Kč
 500 g těstovin 19 Kč
 2 sáčky vanilkového pudingu 10 Kč
 1 litr polotučného mléka 19 Kč
 Rostlinný olej (5 lžic) 5 Kč
 Slunečnicová semínka (50 g) 5 Kč
 Sůl a pepř, stroužek česneku, cukr  

Inspirujte se také těmito recepty na levné večeře – do 100 Kč uvaříte pro celou rodinu.

Petrželový krém s jablky

Petrželový krém s jablky je výborný a zachutná i dětem. Poslouží i jako hlavní chod či sytá večeře, protože jeho základem bude sytý vývar z kuřecích křídel.

Postup:

Kořeny petržele oddělte od natí a oboje dobře omyjte. Natě nechte uschnout, poslouží na domácí pesto. Petrželky nakrájejte (není nutné loupat) na větší kousky. Dvě jablka oloupejte, zbavte jadřinců a také nakrájejte. Na lžíci oleje osmahněte jablíčka s kousky petržele, zalijte dostatečným množstvím vody (cca 2 litry), přidejte kuřecí křídla, sůl a pepř. Vaříme do úplného změknutí zeleniny a uvaření masa. Poté maso vyjmeme, do polévky přidáme 100 ml mléka a rozmixujeme tyčovým mixérem na krém. Podle potřeby dochutíme a podáváme se špetkou čerstvé pokrájené petrželové natě.

Těstoviny s kuřecím masem a petrželovým pestem

Díky kouskům kuřecího masa, které zbydou z vývaru, a petrželovému pestu nebudou těstoviny vůbec suché!

Postup:

Nejprve si namočte slunečnicová semínka, bude stačit asi 30 g, zbytek můžete opražit na pánvi na ozdobu dezertu. Namáčejte ponořené ve vodě aspoň 30 minut, pak vodu vylijte. Připravte si kuřecí maso, které oberete z křidélek. Osušenou nať z petržele pokrájejte na kousky, zalijte 4 lžícemi oleje, přidejte sůl a namočená slunečnicová semínka a rozmixujte najemno. Pak přidejte strouhaný stroužek česneku, případně ho můžete také pomixovat.

Jakmile máte hotové pesto a připravené maso, uvařte těstoviny podle návodu. Až se budou vařit, připravte na pánev kousky masa, které jen zlehka opečte, přidejte pesto a ihned vmíchejte čerstvě uvařené a slité těstoviny. Při dodržení tohoto postupu by neměly být suché. Můžete případně přidat trochu oleje nebo škrobové vody, kterou si dáte stranou po uvaření těstovin.

Pudink s karamelovými jablky

Krémový vanilkový pudink s karamelizovanými jablky je parádní sladká tečka tohoto menu, kterou si oblíbí děti i dospělí!

Postup:

Pudink uvařte v mléce podle návodu a doslaďte podle chuti. Naplňte jím misky nebo skleničky a navrch nalijte zkaramelizovaná jablka, která připravíte následovně. Dvě oloupaná jablka zbavte jadřince a pokrájejte na kousky, na pánvičce rozpusťte cukr (podle potřeby můžete přidat maličko vody), vmíchejte kousky jablek a na mírném ohni za občasného promíchání duste doměkka. Na konec můžete na pánvi ještě opéct zbývající slunečnicová semínka na posypání dezertu.

Extra tip: Slupky s jablek můžete na nízký výkon usušit v troubě na křížalky.

Skromná výzva

Projekt Skromná výzva vznikl na podporu samoživitelů a zapojit se můžete mnoha způsoby. Sdílejte na sociálních sítích recepty na levná jídla, která by neměla vyjít na více než 50 Kč za chod pro celou rodinu, s hashtagem #skromnejidlo a označením @skromnejidlo, kde z nich mohou samoživitelé čerpat.

Pokud se vám do Skromné výzvy nechce, nevadí. Můžete pomoci i jinak: koupí příspěvku na potraviny nebo obědů ve škole na e-shopu www.klubsvobodnychmatek.cz.

Znáte lokše? Placky z brambor a polohrubé mouky jsou levné, ale výborné! Skvěle si je vychutnáte třeba s bílým jogurtem a zeleninou

Autor: MM